רציתי להיות מקובל: 6 ילדים מספרים איך ירדו במשקל
הם החליטו שנמאס להם מהעלבונות ומהמשקל החריג, והחליפו את הפיתה בפריכית. הילדים שהיו עד לא מזמן הפנים שמאחורי מגיפת ההשמנה הישראלית חושפים בפני "זמנים מודרניים" של "ידיעות אחרונות": כך נפטרנו מהשומנים העודפים
הביטחון העצמי עלה
עמית אלרום, בת 11 מתל-אביב, הורידה 15 קילו:
"כבר חמש שנים שאני נמצאת בקבוצת הרזיה. התחלתי בסוף כיתה א' מכמה סיבות. הייתי בחוג התעמלות קרקע, וכולן היו רזות ורק אני שמנה. ידעתי לעשות שפגט, אבל לא הצלחתי לרדת לרצפה כי הבטן הפריעה לי. בניגוד לאחותי, גם לא יכולתי להחליף בגדים עם חברות. הייתי די מקובלת, ורק האחים שלי היו מעליבים אותי ואומרים לי שאני שמנה.
"ההתחלה של הדיאטה הייתה מאוד קשה. הייתי רגילה לאכול ארבע מנות פסטה ולא להיות שבעה מזה. גם שוקולד היה בעיה. כשאת שמנה, את לא יכולה להסתפק בקובייה אחת ואפילו לא בשורה אחת. את אוכלת את כל החבילה.
"לפעמים זה מבאס שהאחים שלי רזים ואוכלים רגיל, ואני צריכה למדוד הכל או שהילדים בכיתה מחליפים ביניהם סנדוויצ'ים ואני לא יכולה, כי אני לא אוכלת סנדוויצ'ים עם שוקולד או עם דבש – זה משמין נורא. אבל אמא מזכירה לי שזה שתי דקות הנאה, שעולות לי אחר-כך במאמץ של שבוע לרדת את החצי קילו.
"אני לא נוגעת בכלל בחטיפים, לפעמים אולי חופן בייגלה או שקית קטנה של במבה, אבל קשה לאכול רק קצת. מותר לי ממתק אחד ביום ששווה עד 100 קלוריות, אבל אני מעדיפה לשמור את הקלוריות של כל השבוע, ובמקום לאכול כל יום ארטיק דיאט לאכול בשבת טילון כמו האחים שלי בבריכה או איזה עוגה טעימה. המאמץ שווה לי, כי בזכות זה שרזיתי הביטחון העצמי שלי עלה, ואני שרה, רוקדת ומופיעה מול כולם בלי להתבייש." הטיפ של עמית: " לחסוך קלוריות כל השבוע, ובמקום לאכול כל יום ארטיק דיאט לאכול בשבת טילון"
הכי קשה לי בטיולים
דנה הדר, בת 11 ממכבים, הורידה 7 קילו:
"לפני שנה התחלתי ללכת לקבוצת הרזיה. בהתחלה היה לי קשה להתמיד בדיאטה, כי הייתי רגילה לאכול לחם עם שוקולד וכמה קורנפלקס שאני רוצה. הייתי גם רגילה לנשנש אחר-הצהריים. לקח לי זמן להתרגל לשינוי ולוותר על כל מיני דברים שאני אוהבת.
בהתחלה היה לי קשה להתמיד בדיאטה". דנה הדר (צילום: יריב כץ)
"בקבוצה למדנו על סוגי מזון, למשל, פחמימות וחלבונים, וגם שחשוב לאכול בכל ארוחה לפי סדר מסוים: להתחיל בירקות ולהמשיך עם החלבונים, כמו בשר או גבינה. אחרי זה, אם אני שבעה, אני מוותרת על הפחמימות ואם לא, אני אוכלת פחמימות, אבל מודדת את הכמויות. בצהריים, למשל, אני אוכלת מקסימום כוס פסטה או אורז, וגם זה רק אחרי שכבר אכלתי סלט או ירקות חתוכים ואיזשהו סוג של בשר או עוף, כמובן לא מטוגן.
"הסבירו לנו בקבוצה גם שצריך לאכול עד ששבעים לגמרי, כי אחרת נהיים שוב רעבים מהר מאוד ומתחילים לנשנש שטויות. הכי קשה לי בטיולים – כולם מביאים ממתקים, ואני מביאה ירקות חתוכים ופופקורן. אבל למדתי להסתדר, ובדרך-כלל כולם רוצים לטעום ממני." הטיפ של דנה: "לאכול בארוחה לפי סדר מסוים: להתחיל בירקות ולהמשיך עם חלבונים"
מסכימה לאכול ירקות
שני אהרונוב, בת 11 ממודיעין, הורידה 8 קילו:
"החלטתי לעשות דיאטה כי ילדים היו מעליבים אותי, וזה פגע בי. פעם לא הייתי מוכנה בכלל לטעום ירקות וגבינות. מה הייתי אוכלת? בורקס, פיתות ופיצות כמעט כל יום. כשהצטרפתי לקבוצת דיאטה, הבנתי שאני אצטרך לטעום ולאכול גם דברים שפעם לא נראו לי. למשל, פריכיות במקום הסנדוויץ' שהייתי מביאה לבית הספר.
"במקום לאכול המון אני אוכלת במידה וגם עושה הרבה ספורט. כל שבת אמא ואני קמות בשש וחצי ויוצאות לצעידה של שעה ורבע. אני גם משחקת כדורסל פעמיים בשבוע ונוסעת הרבה על הרולרבליידס. פעם בחודש אני מרשה לעצמי בורקס או פיצה ולפעמים, אם נורא בא לי משהו כמו שוקולד או חטיפים, אני אוכלת ואחר-כך מקזזת את זה מהקלוריות שלי. אבל אני די מתאפקת ומשתדלת שזה לא יקרה לעיתים קרובות. אם אני מתגרה כשמישהו אוכל משהו, אני פשוט לוקחת חטיף עם מינימום קלוריות." הטיפ של שני: " לעשות הרבה ספורט. אני צועדת, משחקת כדורסל ונוסעת על רולרבליידס"
נהנית להסתכל במראה
ניקול נסטרוב, בת 11 מרחובות, הורידה 8 קילו:
"החלטתי שאני רוצה לשנות את המראה שלי, כי היו לי בטן וצמיגים כאלה בצדדים. היו ילדים שצחקו עליי ואמרו שאני שמנה ולא יפה, וזה נורא העליב אותי. עד אז אהבתי לאכול בעיקר מתוק ופחמימות, והכי-הכי רביולי ופיצה. מרגע שהחלטתי לרזות, לפני כמה חודשים, התחלתי לעשות כושר וללכת למכון שלוש פעמים בשבוע. חוץ מזה התחלתי גם לאכול יותר ירקות ובשר ודי הפסקתי עם הפיצות. היום אני בקושי אוכלת פיצות, רק בימי הולדת של חברים. גם רביולי אני אוכלת רק לפעמים.
"בזכות הטיפים של התזונאית הפסקתי לאכול קורנפלקס כריות. היום אני אוכלת קורנפלקס רק בחלק מהימים, וגם אז את הסוג הרגיל או עם הדבש, שהם פחות משמינים. בימים אחרים ארוחת הבוקר שלי זה יוגורט. לבית הספר אני לוקחת סנדוויץ' מלחם קל או מלחם מלא עם חומוס או טונה, בשום אופן לא עם ממרח שוקולד. זה כבר לא נכנס אלינו הביתה.
"פעם בשבוע אני מתפנקת עם קצת שוקולד מריר או שאנחנו יוצאים למסעדה, ואני מזמינה שיפודים או עוף ולפעמים משהו מתוק קטן לקינוח, כמו קרם ברולה. כשבא לי גלידה אני אוכלת, אבל מעט, אז אפשר להגיד שלא קשה לי עם הדיאטה. אני גם מרגישה הרבה יותר טוב עם עצמי. אני אוהבת להסתכל במראה, הפסיקו להציק לי והכי כיף שאני יכולה ללכת בגאווה בבגד ים." הטיפ של ניקול: "לקחת לבית הספר סנדוויץ' מלחם קל או מלחם מלא, בשום אופן לא עם ממרח שוקולד"
ממתק אחד ביום
מאיה כהנוב, בת 9 מירושלים, הורידה 9 קילו:
"בכלל לא חשבתי פעם על כל הממתקים שאני אוכלת ביום אחד ועל כל הקלוריות שהם שווים. בתחילת הדיאטה היה די מבאס להתרגל לזה שמותר לי ממתק אחד ביום, שהוא מקסימום 100 קלוריות, אבל זה בסדר. כבר התרגלתי. אני בוחרת ארטיק קרח או ארטיק שוקולד דיאטטי או פרוסה עם ממרח שוקולד. זה קשה, אבל כשמתחילים לרדת במשקל, מבינים שחשוב להוריד בכמות של הפחמימות והממתקים, ואז מרגישים שזה שווה את המאמץ.
"בטיולים שנתיים זה הכי קשה, כי איאפשר באמת לאכול בכמות הנכונה, אבל חשוב גם לא להגזים. אז אני לוקחת מראש בשקית ביסלי או חטיף אחר שמדדתי בבית, וזה בסדר. החברות שלי כבר יודעות שאצלי הכל מדוד." הטיפ של מאיה: " לקחת לטיולים שנתיים כמות מדודה של ביסלי או חטיף אחר "
רציתי להיות מקובל
דור ארבל, בן 9 מרמת-גן, הוריד 16 קילו:
"פעם הייתי אוכל מלא ממתקי גומי וארטיקים ואת הקורנפלקס עם הכי הרבה סוכר, כל הסוגים המתוקים. אולי בגלל שהייתי שמן לא הייתי מקובל, ונורא רציתי להיות מקובל. אז התחלתי ללכת למפגשים של קבוצת הרזיה, ומאז אני לא אוכל פחמימות אחרי חמש אחר-הצהריים.
"נורא רציתי להיות מקובל". דור ארבל (צילום: צביקה טישלר)
"ארוחת הערב שלי כוללת חביתה וירקות וקוטג,' ובבוקר התרגלתי לאכול ברנפלקס עם חלב דל-שומן. לפעמים אני אוכל גם קורנפלקס יותר טעים, למרות שהדיאטנית לא מרשה, אבל זה בסדר, כי אני שם ממש מעט בצלחת. ממתקים אני לא אוכל בכלל. חטיפים מותר לי פעם ביום, אז לפעמים אני לוקח חטיף. קיבלתי הרבה מחמאות על זה שרזיתי, וזה מאוד משמח אותי ועוזר לי לשמור על המשקל." הטיפ של דור: "לא לאכול פחמימות אחרי השעה חמש אחר'הצהריים" סייעו בהכנת הכתבה: ענת מטיאש, דיאטנית קלינית; מירי בלקין; מכון הכושר ג'ימי קלאב
ומה הדיאטנית אומרת?
- זכרו שאוכל הוא לא פרס או עונש. אל תשתמשו באוכל כדי לצ'פר או לנחם. אוכל הוא חלק מהיומיום, וכך צריך להתייחס אליו, אומרת הדיאטנית הקלינית ד"ר טלי סיני, יו"ר עתיד, עמותת הדיאטנים בישראל.
- היפגשו עם הדיאטנית בלי הילד. בחרו בסוג הטיפול המתאים מתוך היכרות עם ילדכם. אם החלטתם לקבל עזרה מדיאטנית בטיפול פרטני או קבוצתי, מומלץ להיפגש איתה עוד לפני הפגישה המשותפת עם הילד כדי להתרשם שעשיתם את הבחירה הנכונה. אם לאחר תקופה יש לכם הרגשה שאין כימיה ותקשורת טובה בין הילד לדיאטנית, אל תתביישו לעבור לדיאטנית אחרת.
- תנו פידבקים חיוביים. חשוב ללוות את הילד בתהליך ההרזיה ולגרום לו להתמיד באמצעות עידוד ותמיכה, גם אם לא באים איתו לדיאטנית.
- אל תדחו פגישות עם הדיאטנית. בדרך-כלל, כשאין הישג בולט בירידה במשקל, יש נטייה לדחות את הביקור. אבל בדיוק ברגעים כאלה הדיאטנית יכולה לאתר את נקודות הקושי.
- הקפידו על ארוחות במטבח. נסו להרגיל את הילד לא לאכול מול הטלוויזיה או המחשב.
- הימנעו מאיסורים. איסור על מאכל מסוים גורר סקרנות יתר וחשק מוגזם אצל ילדים. אפשר לצרוך באופן מתון על-ידי קנייה נקודתית ממתקים, חטיפים ושתייה ממותקת. מובן שלא מומלץ להעמיס מגירות שלמות בבית בדברי מתיקה.
- אל תקנו דברי מתיקה באריזות ענק. הפיתוי קשה ביותר גם למבוגרים. קנו יחידה אחת.
- ותרו על משקאות ממותקים. הרגילו את הילדים לשתות בעיקר מים מגיל צעיר. השתייה הממותקת מעלה את הסיכון להשמנה ולהתפתחות חסרים תזונתיים. מומלץ להגביל אותה רק לסופי שבוע או כשבאים אורחים.
- הציעו נשנושים אלטרנטיביים. מלאו את הבית בפירות יבשים, בפירות טריים ובמוצרי חלב עם פרי.
- אכלו עם הילדים בשעות מסודרות. מחקרים מגלים שארוחה משפחתית אחת ביום מונעת השמנה בקרב בני נוער.
- אל תיתנו לילד כסף לקיוסק. ציידו אותו בכריך, בפרי ובבקבוק מים לבית הספר. נסו לגייס את מחנכת הכיתה ובית הספר ליצירת מדיניות אחידה בכל הנוגע להבאת דברי מתיקה לבית הספר, כדי שילדכם לא יקנא באחרים.
- הילחמו בשעמום. שעמום מוביל לאכילת יתר. במקום, כדאי לעודד פעילות גופנית והליכה לחוגים.