קיצוצים בבריטניה: חצי מיליון עובדי מדינה יפוטרו
אחרי מדינות רבות באירופה, מציגה כעת גם בריטניה תוכנית קשה וכואבת להתמודדות עם המשבר הכלכלי העמוק. 490 אלף משרות במגזר הציבורי יבוטלו, המסים יזנקו, וגיל הפרישה יעלה מ-65 ל-66 תוך עשור. לא צפויות הפגנות כמו בצרפת
שר האוצר הבריטי, ג'ורג' אוסבורן, הציג אחר הצהריים (יום ד') תוכנית קיצוצים חסרת תקדים בהיקפה, במסגרתה יבוטלו חצי מיליון משרות ציבוריות בתוך ארבע שנים, ואילו גיל הפרישה לגמלאות יועלה בתוך עשור מ-65 ל-66.
מדובר בקיצוץ של 490,000 משרות ציבוריות, מתוך שישה מיליון עובדי המגזר הציבורי בבריטניה, המונה יותר מ-60 מיליון תושבים. תוכניתו של אוסבורן גובשה בניסיון להתמודד עם הגירעון בתקציב הממלכה, העומד על 11.1% מהתוצר. בכוונתו של אוסבורן, להציג גם תקציב חירום אשר יכלול העלאת מסים וקיצוצים בהיקף כולל של 30 מיליארד ליש"ט.
לנגד עיניו של אוסבורן עומד הצורך בקיצוץ חריף ומיידי בהוצאות הממשלה, תוך ניסיון שלא לפגוע בצמיחה הכלכלית השברירית שהסתמנה לאחרונה בכלכלה הבריטית. מטרתה של ממשלת בריטניה היא לצמצם את הגירעון ל-3% מהתוצר בתוך חמש שנים.
הכלכלנים בבריטניה חלוקים בדעותיהם ביחס לתוכנית. חלק סבורים שאין מנוס מצעדים דרסטיים לשיקום הכלכלה, ואילו אחרים חוששים כי צעדים מעין אלה ידרדרו את המדינה למיתון עמוק שיהיה קשה מאוד להיחלץ ממנו. עם זאת, כולם חוזים האטה ניכרת בצמיחה וסבורים כי על הבנק המרכזי של בריטניה לנקוט גמישות מוניטרית בטווח הקצר.
"עליית גיל היציאה לגמלאות ל-66 עד 2020 יאפשר לווסטמינסטר חיסכון של 8 מיליארד ליש"ט", אמר אוסבורן בהדגישו כי מדינות רבות באירופה אימצו גישה זו.
עוד אמר שר האוצר הבריטי כי הממלכה תקצץ 7 מיליארד ליש"ט בתוכניות הרווחה השונות.
האיגודים המקצועיים בבריטניה מוחים על תוכנית הפיטורים הנרחבת במגזר הציבורי, אך מחאתם אינה צפויה להיות חריפה כמו מהצד השני של תעלת למאנש. שם ירדו יותר מ-3 מיליון מפגינים לרחובות במחאה על תוכנית הממשלה להחיל רפורמות בתוכנית הפנסיה. המשטרה הצרפתית עצרה עד-כה יותר מ-1,400 מפגינים, ולפנות בוקר פינתה בכוח מאות שובתים שחסמו את הגישה לשלושה מאגרי דלק אסטרטגיים. סקרים שפורסמו בצרפת מצביעים על-כך ש-59% תומכים בהמשך השביתה.