שתף קטע נבחר

 

הכרזות חדשות מבית אפל

אירוע Back to the Mac, שהתרחש הערב (ד'), הגיע כמעט בהפתעה ועסק בדבר האחרון שאפל מוכרת בימים אלו - מחשבי מקינטוש. יש הפתעה בסוף, כנסו כנסו

האירוע של אפל שהתקיים ב-8 בערב (שעון ישראל) הוא אירוע מעניין משתי סיבות. הראשונה היא שאף אחד לא חשד בכלל בקיומו. שום גלים של שמועות לא הגיעו, ולא היו התרעות מוקדמות על כך שאפל מתכננת דבר כזה. הסיבה השנייה היא התוכן - אפל התמקדה במחשבי המקינטוש, שוק שמשתמשי המק הותיקים חששו שאפל עומדים לנטוש בשל ההצלחה של המכשירים הניידים שלהם - האייפון, האייפוד טאץ’ והאייפד.

 

העובדה שהיה זה אירוע פתע לא גרמה לכך שלא יהיו שמועות וציפיות. השם Back to the Mac, יחד עם האריה שהציץ מהתפוח, היו שני הפרטים הראשונים שהובילו עיתונאים ומשתמשים לחשוד שאפל עומדת לדבר על מערכת ההפעלה החדשה שלה, 10.7 (שתקבל את הכינוי “Lion” כמובן). יומיים לפני האירוע החלו להתרוצץ תמונות שעל פי הטענה היו מקבוק אייר חדש בגודל 11 אינץ’ - דבר שתאם לשמועה הבודדת שהסתובבה מזה חודשים על כך שאפל עומדת לבצע שינוי במחשב בן הכלאיים הזה. לבסוף שמועה אחרונה גרסה שחבילת iLife וחבילת iWork עומדות לקבל מתיחת פנים. מה באמת קרה?

 

חצי מק בתפוח

האירוע התקיים יומיים בלבד אחרי שיחת הרבעון של אפל עם בעלי המניות. אפל חצתה את קו ה-20 מיליארד, עם רבעון שהיה טוב יותר מאי פעם . מכירות חזקות של אייפאדים ואייפונים, מכירות לא רעות של מחשבים וירידה בנתח המכירות של האייפודים (הרגילים). ג’ובס ניצל את ההזדמנות כדי לרדת על המתחרים (סמסונג וגוגל) ולהציג את הדרך בה הוא ואפל רואים את הקרב הניטש על לב המשתמשים. אולי זו הסיבה שהמצגת של ג’ובס, שבדרך כלל כוללת את הנתונים הכלכליים, הייתה מאוד דלה בתחום הזה והתרכזה בשלושה נתונים: המק הוא עדיין נתח גדול בהכנסה של אפל ומהווה שליש מהנתח שלה. אפל עברה את 20% של משתמשים בשוק העולמי (הישג לא רע בכלל לאפל שדשדה עד 2005 באזור ה-11%). הנתון השלישי? לאפל יש כיסים מלאי כסף. כן, אין סיבה לא לציין זאת, למרות שכולם כבר שמעו על כך. 20 מיליארד דולר זה הרבה כסף. ג’ובס טרח להתייחס לכך שיש להם כ-600 אלף מפתחים רשומים (עובדה חשובה להמשך המצגת), ושמפתחים כמו Valve הגיעו למק והביאו איתם המון משחקים; אפילו AutoCAD חזרה למק. רגע לפני שהתחילו לדבר על הנושאים לערב, טים קוק (יד ימינו של ג’ובס) דיבר קצת על החנויות והלקוחות של אפל. נחמד, אבל כבר שמענו את זה הרבה פעמים קודם לכן.

 

חבילת iLife החדשה

רוב מה שהתחדש היא מתיחת פנים וכלים שמעידים על שינויים שיבואו במערכת ההפעלה הבאה. ב-iPhoto, תוכנת ארגון ועריכת התמונות של המק, ניתן לעבוד עכשיו במצב של מסך מלא - מראה שנראה בדיוק כמו Photos על האייפון או האייפד. זה נראה מהמם, זה נראה נוח וזה לא יותר ממתיחת פנים כאמור. השינוי השני כולל שיפורים באינטגרציה עם פייסבוק, שוב לא יותר משיפורים לדברים שכבר קיימים. עבור המשתמשים בארה”ב יש שיפור משמעותי במערכת לייצור ספרים. בארץ המערכת פחות רלוונטית למרות שיש מספר כלים שמאפשרים להוציא את הספרים האלו ב-PDF מהמק ולהדפיס אותם בבתי דפוס בארץ. יש הרבה שיופים וניקיונות בממשק, כמו בלוק של המצגות.

 

השיפורים ב-iMovie, תוכנת עריכת הסרטים של המק, מתמקדים בעיקר בעבודה עם קול. בגרסה הנוכחית מרגישים את החיסרון בכלים האלו ומשתמשים רבים התלוננו. אפל הוסיפו סוף כל סוף אפשרות לעבוד עם waveform, לבחור מקטע מסוים של קול בצורה נוחה ועוד. יש גם תוספת מעניינת בדרך בה משתמשים יכולים להוסיף אפקטים לסרטים - מעולה אם אתם מהאנשים שאוהבים להרוס את הסרט שלכם עם המון אפקטים של חתונות. לרציניים יש כמה כלים נוספים לעבודה עם מהירות, כותרות וכן הלאה. נראה ש-iMovie מתחילה שוב להראות כמו תוכנה מקצועית למחצה לעריכת סרטים במק. צריך לזכור שכל -iLife ניתנת חינם עם כל מק אז יש גבול שאפל מייצרים בכלים וביכולות של כל תוכנה שיש לה אלטרנטיבה מקצועית יותר (Aperture במקום iPhoto, ו-Final Cut Express במקום iMovie).

 

השיפור האחרון הוא ל-Garageband, תוכנת עריכת המוסיקה. כאן השיפורים בהחלט יהפכו נגנים חובבים למאושרים יותר. הרבה מהכלים מתרכזים בשיפורי תזמון, עריכות סאונד מתקדמות, יותר אפקטים ושליטה בכל כלי בנפרד. התוכנה מאפשרת גם לבצע תיקונים עדינים ברמת התו הבודד - כלים שעד כה היו קיימים בתוכנות מקצועיות בלבד.

 

חבילת iLife כוללת למעשה חמש תוכנות אך נראה ש iWeb ו-iDVD לא זוכות לשום יחס. הגיוני שאפל לא תגע עוד בתוכנה שמטרתה לערוך די וי די, טכנולוגיה ישנה לטעם אפל שפונה לכיוון הדיגיטלי והמקוון, אבל למה אייווב לא זוכה לשדרוג? למעשה למראית עין שתי התוכנות בכלל לא קיימות - הן לא מופיעות על העטיפה הקדמית של הקופסה ולא באתר הראשי של iLife. בכל מקרה נכון לרגע זה השתיים כן נכללות בחבילה כך שניתן ייהה לייצר אתרים וליצור די וי די עם תפריטים אינטראקטיביים ואפקטים מעיקים.

 

עכשיו כולם יכולים להשתמש ב-FaceTime

אחרי ה-iLife, ג’ובס הציג משהו שמשתמשי מק בקשו מהרגע שהוא נחשף - Facetime אבל למק. הטכנולוגיה שמאפשרת לאנשים לתקשר זה עם זה בשיחות וידאו בעזרת האייפון 4 והאייפוד טאצ’ החדש, נמצאת כעת גם על המק. נכון לרגע זה התוכנה נמצאת בשלב בטא פתוח לציבור. ג’ובס השתעשע בכך שההדגמה היא עניין פשוט ביותר. מפעילים את היישום, בוחרים למי לחייג ובין אם הוא על המחשב, או על האייפון הוא יקבל את השיחה וניתן יהיה להתחיל לדבר מייד. פייסטיים היא שוב שירות שאפל לא המציאו - מכשירים שהיו בהם שיחות וידאו נמצאים כבר חמש שנים בשוק, אבל אפל לא מייצרים מוצרים מתוך דחף. זאת חלק מפילוסופיה שלמה והיא מאפשרת לאפל להכנס עמוק יותר לתחום התקשורת בעידן הנוכחי. לא משנה איפה אתם נמצאים, אתם יכולים ליצור קשר עם החברים שלכם (כל עוד הם ליד של רשת אלחוטית ,כמובן).

 

הצצה מוקדמת למערכת ההפעלה הבאה

כאן הגיע הרגע לדבר על הנושא המרכזי - מערכת ההפעלה החדשה של אפל, 10.7 או “Lion”. בשורה התחתונה? מערכת ההפעלה החדשה כוללת כמה חידושים שנולדו מתוך מערכת ההפעלה לניידים - iOS. החידושים האלו עומדים לגרום להרבה מאוד משתמשים ותיקים להרים גבה ולא להבין מדוע בכלל לעשות את הצעדים האלו. יהיה קשה מאוד לומר אם הצעדים האלו יהיו חכמים או לא עד שהמערכת תצא לבדיקות ראשונות אצל המפתחים שיתנו משוב ראשוני.

 

אלו עקרונות עוררו השראה ושינו את מערכת ההפעלה למק? המערכת מביאה את העקרונות של תנועות ידיים כדי לשלוט המערכת. אפל טוענת שמכשירים המשתמשים במערכת הפעלה מבוססת מגע צריכים להיות מאוזנים ולא אופקיים. מהסיבה הזו אפל לא מתכוונת לשלב מסכי מגע אל תוך הניידים הרגילים שלהם, אבל הם כן רוצים לשלב שליטה בעזרת תנועות. ג’ובס הזכיר שאפל פנו לכיוון Magic Mouse וה-Touchpad ככלים שישמשו לשליטה בעזרת תנועות במק. מכאן השכלולים יהיו בכמות התנועות שיתווספו למערכת, חלק לא קטן מהן ישמשו כדי לשלוט בכלי הבא שהוצג - Mission Control.

 

מרכז הבקרה החדש של המק

זה אולי שינוי הגישה החשוב ביותר במערכת ההפעלה החדשה והדבר שהושפע יותר מכל דבר אחר ממערכת ההפעלה הניידת של אפל. לאפל יש שלושה כלים חשובים היום בניהול חלונות. הכלי הראשון הוא Dashboard שהוא שכבה נוספת שמופיעה על גבי המסך וכוללת את כל הווידג’טים בהם המשתמש רוצה להציץ (שעון, מעקב אחרי טיסות, מחשבון, מזג האוויר ועוד כלים קטנים, פשוטים וממוקדים). הכלי השני הוא Expose שהוא אולי הכלי החשוב ביותר למק ואחד מהדברים שכל משתמש חדש לומד לנצל מייד ולהלל. לא משנה כמה חלונות פותחים לכם על המסך, ניתן לבצע תנועה אחת וכל החלונות נפרשים בצורה נוחה כך שיהיה ברור היכן כל תוכנה נמצאת, מה אתם עושים בה וכמובן שמכאן ניתן מייד לבחור בחלון הנכון ולחזור לעבוד. הכלי השלישי הוא חדש יחסית במק, Spaces, יצירה של מסכים וירטואלים שנועדו להקל על העבודה עם חלונות רבים על ידי הקדשה של “חללים” ייעודיים - חלל לעבודה, חלל לאינטרנט, חלל למוסיקה וכדומה.

 

Mission Control עומדת לשלב בין כל הכלים האלו ולאחד אותם עם תוספת נוספת שהגיע מה-iOS, מסך מלא, כפי שהודגם ב-iLife. בעזרת Mission Control יכולים משתמשים לעבור בקלות בין תוכנות שיעבדו במסך מלא, למסכים בהם יש מגוון רחב של חלונות, לבין ה-Dashboard ומשם ל-Launchpad. זה רעיון נוסף שנולד ב-iOS. אם יש לכם אייפון אתם יודעים שכל האפליקציות מופיעות על המסך ואתם מדפדפים ביניהן. העקרון דומה פה. תוכלו לראות את כל התוכנות שיש לכם, לזהות את אלו הפעילות, ולעבור ביניהן על ידי בחירה בצלמית המתאימה. תוכלו לבחור מסכים וירטואלים שונים (Spaces) ולשים בהם אפליקציות שונות ולמעשה לקבל את אותה החוויה שיש היום על האייפון בתוך המק. כל הכלים האלו משתלבים יחד והמשתמש עובר ביניהם בעזרת תנועות יד על גבי ה-Magic Mouse, משטח המגע של המחשב הנייד או ה-Magic Pad.

 

חנות אפליקציות גם למק

ההשראה הבאה היא חנות האפליקציות. אםל ראו כי טוב והחליטו ליצור חנות שמיועדת לתוכנות למק. בניגוד לחנות האפליקציות של האייפון, מפתחים לא חייבים לעבוד דרך החנות של אפל, אבל יהיו מספר יתרונות (בעיקר למשתמש) שיהפכו את הדבר לכדאי. לפני כל דבר אחר, חשוב להבין שמפתחים שיעבדו דרך החנות יהנו (או יסבלו) מאותה חלוקת רווחים כמו בחנות האפליקציות על האייפון - 30% לאפל, 70% למפתחים. החנות החדשה מציגה ממשק דומה לזה שיש במכשירים הניידים עם דרכים שונות לחשוף תוכנות חדשות, להציג דירוגים ולהביא למשתמשים שקנו תוכנה אחת, אפשרות לרכוש תוכנות אחרות שאולי יעניינו אותו. מעבר לקלות בה ניתן לאתר תוכנות, המשתמש יהנה מהתקנה פשוטה - פשוט לוחצים על התוכנה שרוצים והיא תותקן במק. אם זה לא מספיק, המשתמשים יוכלו לעדכן תוכנה אחת או את כל התוכנות שרכשו דרך החנות בלחיצה על לחצן אחד.

 

מדובר בכלי שהוכיח את עצמו על האייפון, אבל באייפון אין תחרות. משתמש לא יכול להתקין תוכנה בשום דרך אחרת. על המק המשתמש יכול לבחור ללכת לאתר המשפתחים ולקנות את התוכנה ישירות מהם בלי לעבור דרך אפל. הקלות והשימושיות של החנות הם שיקבעו את העתיד בכל הנוגע לרכישות תוכנה. רגע לפני שסיים, ג’ובס ציין שאפל לא ימתינו ליציאת מערכת ההפעלה החדשה שמיועדת לקיץ של 2011, אלא עומדים להשיק את חנות התוכנות במק בתוך 90 יום, כאשר מפתחים יוכלו להתחיל ולהגיש תוכנות בנובמבר. דבר נוסף שצריך להבין הוא שלא אמורה להיות פה מערכת של “קבלת” תוכנות כמו באייפון. אפל לא מתכוונים לנהל את כניסת התוכנות לחנות באותה הצורה בה הם עושים זאת על האייפון.

 

One More Thing…

ומה לגבי המקבוק אייר החדש? ובכן, לג’ובס היה “דבר אחד נוסף” לספר לנו. רגע לפני שנספר במה בדיוק מדובר צריך לזכור שג’ובס טען שאפל לא יכנסו לשוק הנטבוקים. הוא טען שמחשבי נוטבוק הם מחשבים זולים, לא טובים, חלשים או במילים אחרות - מחשבים ששווים את הכסף שמשלמים עליהם, כמעט כלום. מי שיש לו ניסיון עם ההכחשות של ג’ובס ידע שברגע שג’ובס תאר בצורה כל כך מדויקת מה לא בסדר במחשבי נטבוק, אין לזה שום סיבה אחרת פרט לכך שהם עובדים על מוצר משלהם. לאפל כבר היה מחשב קל וחלש שנועד לאנשי עסקים ניידים שצריכים מחשב איתו הם יכולים להכין מצגות ולשוטט באינטרנט ולא יותר. המקבוק אייר הושק בתור המחשב הדק בעולם ונשלף מתוך מעטפת מסמכים בהכרזה המפורסמת, אבל למרות המכירות שלו הוא לא עשה שום דבר יוצא דופן. עכשיו, אפל מאמינים שהם מצאו את השילוב הנכון שייצור נטבוק אמיתי, איכותי, חזק ושימושי.

 

המקבוק אייר הפך ממחשב יקר וחלש למחשב זול וחזק. מסתבר שהשמועות היו נכונות ויש מקבוק אייר בגודל 11 אינץ’, אבל הוא אחד משני מוצרים שכן המקבוק אייר 13 אינץ’ עדיין קיים. שני המחשבים הם Unibody, כלומר עשויים מחתיכה אחת של אלומיניום. שני המחשבים כוללים מקלדת מלאה ומשטח מגע מזכוכית כמו כל המחשבים הניידים של אפל. רוב הגוף של המקבוק אייר מוקדש לסוללות והופך אותם למכשירים שבמצב המתנה יכולים לשרוד 30 יום. ה-13 אינץ’ מסוגל לעבוד 7 שעות וה-11 אינץ’ יעבוד 5 שעות. ג’ובס הדגיש שהבדיקות שלהם היום שונות משמעותית מבעבר וכמו שהאייפאד אכן שורד 10 שעות של וידאו, כך גם המחשבים האלו יעבדו את כמות הזמן שאפל מציגים.

 

מה עוד ניתן למצוא במחשבים החדשים? אין כונן קשיח, המחשבים עברו לפלאש בלבד. הדבר מאפשר מספר דברים שחשובים לג’ובס בנטבוק. כמו האייפאד, המחשב נדלק מייד, הוא מגיב מהר יותר (מהירות הגישה מהירה פי 2 מכונן קשיח רגיל), והסוללה במחשב מחזיקה מעמד זמן רב יותר. כמיטב המסורת, גם לגרסה החדשה של האייר אין כונן אופטי. שני הדגמים מגיעים עם 2GB זיכרון, אבל לא ברור מהמצגת אם ניתן יהיה לשדרג ליותר. ההיגיון אומר שכן, אבל היגיון ואפל לא תמיד עובדים יחד. רגע לפני שנראה מה מבדיל בין המכשירים חוץ מגודלם וזמן הסוללה נציין שבשני המכשירים יש גם מעבד גראפי לא רע בכלל NVIDIA GeForce 320M. ומה לגבי ההבדלים? הם באים לידי ביטוי בסוג המעבד ובגודל הזיכרון של כונני הפלאש.

 

הראשון עם מעבד Core 2 Duo 1.4GHz וכונן בנפח 65GB, במחיר כניסה של 999 דולר. זה מחיר יקר לנטבוק, אבל כאמור ג’ובס לא מאמין בנטבוקים זולים, הוא מאמין בנטבוקים ששווים את הכסף שמשקיעים בהם ולטענתו לא רק שהמקבוק אייר שווים את המחיר ומציגים כלי שאפשר להשתמש בו למגוון רחב של פעולות. הדרגה הבאה של המקבוק 11 אינץ’ כוללת את אותו המעבד, אבל עם כונן פלאש בנפח של 128GB. המחיר של הדגם הזה הוא 1,199 דולר. גם המקבוק אייר 13 אינץ’ מגיע בשני טעמים. הראשון כולל מעבד Core 2 Duo 1.86GHz וכונן 128GB. המחיר של הדגם הזה הוא 1,299 דולר. הדגם השני של ה-13 אינץ’ כולל את אותו המעבד אבל עם כונן 256GB, במחיר 1,599 דולר.

 

ג’ובס נראה גאה מאוד במכשירים האלו ואף הדגיש שזהו העתיד של המחשבים הניידים. האמירה הזו אומרת שאנחנו יכולים לצפות שבשנתיים הקרובות אנחנו נראה מעבר של שאר הדגמים הניידים לזיכרון פלאש (אחרי הכל סוללה חזקה, מעבד חזק וכן הלאה יש כבר במחשבים האלו). המחשבים זמינים לקנייה באופן מיידי, בארץ וודאי נראה אותם בתוך כחודש.

 

זו הייתה הכרזה מאוד ממוקדת, בלי הרבה צלצולים שהביאה כמה חידושים חשובים ברמת החומרה והתוכנה אבל חשוב יותר - הציגה באופן מאוד ברור מה אפל חושבים לעשות ולא לעשות עם המק בהמשך הדרך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים