שתף קטע נבחר

 

בכירים בממשלה: להיערך לצעדים חד-צדדיים

"ייתכן שיתברר באופן סופי כי אבו מאזן לא מעוניין במשא ומתן", אמרו ל-ynet גורמים בכירים בממשלה, על רקע המשבר בשיחות הישירות. "חייבים לחשוב על אלטרנטיבות", אמרו והזכירו את תוכנית "ההתכנסות" של אולמרט, הכוללת נסיגה חד-צדדית

האם אנו בדרך להתנתקות שנייה? האיתותים מצד הפלסטינים על כוונתם לפנות לגופים בינלאומיים כדי שיכירו במדינה פלסטינית אינם מפתיעים את הדרג המדיני בישראל. על רקע המשבר העמוק שבו שרוי המשא-ומתן הישיר והמבוי הסתום בכל הקשור למשבר הקפאת הבנייה בהתנחלויות, החלו גורמים בכירים בממשלה לדבר בפורומים סגורים ומצומצמים על הצורך של ישראל להכין תוכנית לפעולה חד-צדדית.

 

"ייתכן שיתברר באופן סופי שאבו מאזן לא מעוניין במשא-ומתן", אמרו אותם גורמים. "הוא כבר אמר לא להצעות רציניות מאוד של אהוד אולמרט, ואם כך - אין סיבה להאמין שהוא יגיד כן להצעות שהונחו כרגע על השולחן. הן הרבה פחות טובות ממה שאולמרט הציע. לכן, ישראל צריכה להיערך לסוג אחר של פעולה. אם אין פרטנר, חייבים לחשוב על אלטרנטיבות".

 

הגורמים ציינו כי התוכנית שעליה הם מדברים אינה בהכרח "פתרון מלא", אולם לדבריהם - יש לסמן כיוון חדש מבחינת ישראל. "אי אפשר להמשיך ולהשקיע כל כך הרבה מאמץ במציאות הקיימת".

 

במלים אחרות, תוכנית ה"התכנסות" של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, עשויה לחזור לחיים. תוכנית זו כוללת נסיגה חד-צדדית מחלקים נרחבים ביהודה ושומרון, והתכנסות לתוך גושי התנחלויות.


קולות של צעדים חד-צדדיים בצל משבר עמוק בשיחות (צילום: רויטרס)

 

מי שמגלגל את רעיון "ההתכנסות" החדשה מדבר, בין היתר, על "חוסר רצון של הפלסטינים לנהל משא-ומתן". לדבריהם, על מנת להמשיך ולחיות במצב שבו ישראל שולטת בכל יהודה ושומרון, יש להכין תוכנית מסודרת לפינוי יישובים, אך להשאיר את כוחות צה"ל פרוסים בשטח, כדי להבטיח את סידורי הביטחון הדרושים וכדי למנוע מארגוני טרור, כמו חמאס, להשתלט על האזורים שיפונו. "האם נכון לבנות עוד בשומרון מעבר לגדר?", תוהים אותם גורמים. "אלה מקומות יפים אך מנותקים מהמציאות. זה לא מצב שיכול להישאר".

 

הדיבורים המחודשים על מהלך חד-צדדי אפשרי מגיעים, כאמור, בעיתוי של משבר בשיחות - כאשר גם הפלסטינים מגלגלגים מהלך חד-צדדי משלהם בניסיון לקבל הכרה בינלאומית במדינה. אמש דיווח "ניו-יורק טיימס" כי פרט לפנייה לאו"ם, אפשרות שאותה הזכירו ברשות כבר כמה פעמים במהלך החודש, הם צפויים גם לפנות לבית הדין הבינלאומי בהאג ולמדינות החתומות על אמנת ז'נבה כדי לזכות מהם בהכרה.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, התייחסה למהלך מסוג זה ואמרה אמש כי אין תחליף לשיחות פנים מול פנים: "זה לא סוד שאנחנו בתקופה קשה, אבל לפלסטינים צריך להיות ברור שיוכלו להשיג את מבוקשם רק במשא-ומתן ישיר". "אין לנו אשליות בנוגע לפתרון נושאי הקבע", אמרה קלינטון בארוחת הערב השנתית של "כוח המשימה האמריקני למען פלסטין" שמושבו בוושינגטון.

 

היא ציינה כי אין בכיסה נוסחת פלא לחידוש המשא-ומתן הישיר, אך הוסיפה מיד: "אנחנו עובדים כל יום, לפעמים כל שעה. אנחנו מאיצים בצדדים לא לנקוט צעדים שיפגעו באמון ויקבעו מראש את התוצאות של המשא-ומתן".

 

בישראל היו כבר מי שחזו את ההסלמה בטון הפלסטיני, ולכן החלו לגלגל רעיונות שנועדו למנוע שקיעה בקיפאון מדיני מוחלט. על הרקע הזה, צצה מחדש תוכנית "ההתכנסות". במקביל, דוחים בישראל על הסף את התוכנית הפלסטינית להכרזה חד-צדדית במדינה. הם הגדירו את המהלך כ"לא מקובל" וכהפרה של הסכמי אוסלו. לטענתם, המטרה הפלסטינית היא להבטיח הקמת מדינה, בלי לפתור את הסוגיות המרכזיות - הגבולות וההתנחלויות. הם דורשים מממשל אובמה להביע עמדה פומבית וברורה נגד הרעיון החדש.

 

"הרבה חברים בקהילה הבינלאומית מאמינים שמכיוון שהפלסטינים הם הצד החלש יותר, אם הם יעניקו להם תמיכה, זה יעזור להם בשיחות הישירות איתנו", אמר בכיר ישראלי ל"ניו-יורק טיימס", "אבל זה עובד הפוך. זה יהרוג את התהליך המדיני". 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו, קלינטון ואבו מאזן ביום אופטימי יותר
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים