שתף קטע נבחר
 

יש כבוד: הישג לצלמי טבע מישראל בבריטניה

הצלחה לשני צלמי טבע מישראל, יוסי אשבול ואיליה שלמייב, בתחרות הצילום היוקרתית של מוזיאון הטבע הבריטי וה-BBC. בואו לצפות בלוויתני ראשתן משחקים בקאריביים, בנמלים גוזרות עלים בקוסטה ריקה, בצב ים חום שנלכד ברשת בספרד ובתמירון ואפרוחיו בבריכת המלח בעתלית

עשרות אלפי תמונות הוגשו השנה לוועדת השופטים בתחרות הבינלאומית לבחירת "צלם הטבע לשנת 2010" בבריטניה. אלפי צלמי טבע, מקצוענים וחובבנים כאחד, מכל רחבי העולם התחרו באחת התחרויות הגדולות והחשובות בעולם לצילומי טבע, בעלי חיים וסביבה.

 

התחרות, שחוגגה השנה 46 שנה להיווסדה, נערכת בשיתוף עם מוזיאון הטבע בלונדון (NHM) ו- מגזין הטבע של ה-BBC, ובחסות חברת "Veolia Environment". צוות השופטים כלל נבחרת של בכירי צלמי הטבע ומומחים לחיות בר, והם בחרו יותר ממאה תמונות זוכות ב-18 קטיגוריות. אתמול (ד') הוכרזו הזוכים הגדולים בתחרות, ביניהם צמד צלמי טבע מישראל - יוסי אשבול ואיליה שלמייב.

 

כל התמונות תוצגנה החל מיום שישי בתערוכה מיוחדת במוזיאון הטבע בלונדון. התערוכה תנדוד ברחבי המדינה וברחבי העולם. המארגנים מעריכים כי למוזיאון הטבע בלונדון יגיעו למעלה מ-100 אלף איש כדי לצפות בתערוכה, שתנדוד מסוף אפריל גם ברחבי העולם ותיחשף לכמיליון איש. באישור מיוחד של הנהלת התחרות, קבלו הצצה לחלק מהתמונות הבולטות השנה. 

 


 

 

הישראלים זכו בכבוד בקטגוריית התנהגות ציפורים. אשבול, אחד מצלמי הטבע הבכירים בישראל, זכה לציון מיוחד לשבח על צילום תמירון ואפרוחים בבריכות המלח בעתלית. הנהלת התחרות לא הסתפקה רק בציון מיוחד לשבח, אלא גם בחרה בתמירונים כדי לעטר את כריכת ספר הצילומים המהודר, לוח השנה הרשמי ואף שלטי חוצות ברחבי לונדון והרכבת התחתית.

 

שלמייב, שצילם משפחת כוסי חורבות על ענף עץ באזור השפלה, זכה לציון לשבח (לצפייה בתמונה של הכוסים ולראיון עם איליה - הקליקו כאן).

 

צילום: Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 / Yossi Eshbol

 

 

יוסי אשבול, מצלם ומתעד את טבע וחיות בר בארץ ובחו"ל כבר 38 שנה. התמירונים נחשבים לאחד העופות האהובים עליו ובשנים האחרונות הוא מרבה לצלם אותם בטבע. את התמונה הזוכה - שזכתה במקום השלישי בקטגוריית התנהגות ציפורים, הוא צילם אשתקד בבריכות המלח בעתלית.

 

"עקבתי אחרי המשפחה של התמירונים במשך מספר שבועות באמצעות מסתור בשטח שהקמתי לפני תחילת עונת החיזור והקינון", סיפר בראיון מיוחד ל-ynet. "מדובר בעופות מיוחדים בעלי רגליים ארוכות, דקות ועדינות. כשהם עסוקים בפעילות חיזור, קינון וגידול האפרוחים".

 

אשבול, שטס בתחילת השבוע ללונדון כדי לקבל את הפרס, סיפר שצילם את התמירונים ממרחק של כ-20 מטר בבריכות המלח. "ליוויתי במשך תקופה ארוכה את תהליך החיזור בו הזכר רוקד סביב הנקבה ומתיז מים לצדדים עם המקור, את ההזדווגות העדינה בין השניים ועד לרגע בו הם סיימו לקנן וגידלו את האפרוחים. מדובר בעופות מרהיבים ומרתקים".

 

לאשבול זו הפעם הרביעית בה הוא זוכה בתחרות בשנים האחרונות, ועדיין הוא מודה שהזכייה מציפה אותו "תחושת סיפוק ושמחה מקצועית... צילום ציפורים הוא תחום מרתק, מאתגר אך בעייתי. מצד אחד יש רצון לצלם ולתעד את חיי העופות, אך מנגד יש פוטנציאל לפגוע בחיות אם לא נזהרים, במיוחד בתקופת הקינון הרגישה שעלולה להבריח את ההורים ולגזור את גורלם של האפרוחים והגוזלים למות".

 


 


צילום: Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 / Bence Máté

צילום: Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 / Bence Máté

 

הזוכה במקום הראשון בתחרות הוא בנץ מטה, צלם טבע הונגרי, שצילם נמלים רבות המתנפלות על עלי עצים וגוזרות אותן ביערות ביערות הגשם בקוסטה ריקה. תמונת הנמלים היא רק אחת מתוך פורטפוליו של שש תמונות שהגיש הצלם בקטיגוריה המיועדת לצלמי טבע בגילאי 18-26. הצלם הצעיר כבר זכה שלוש פעמים בתשע השנים האחרונות בתחרות הצילום הבריטית, וגם השנה זכה לשבחים רבים מקרב חבר השופטים על יכולותיו.

 

כשבנץ ניסה לראשונה לצלם נמלים גוזרות עלים בפעולה, הוא שיער כי הדבר יהיה קל למדי, אך לא תיאר לעצמו כי מדובר באתגר. לאחר שלמד על אופי פעולת הנמלים והקשרים החברתיים ביניהן, הוא השקיע שעות בצפייה בנמלים וגילה כי הן פעילות בעיקר בשעות הלילה.

 

הוא עקב אחרי טור ארוך של נמלים שנכנס אל תוך היער והתפזרו כדי למצוא עלים על עצים, שיחים או צמחים. "המגוון וגודל העלים שהן גזרו היה מרתק - לעיתים נמלים זעירות נראו סוחבות חתיכות עלים גדולות ונמלים גדולות שסחבו פיסות קטנות יותר". הצילום שלו שתיעד את הנמלים בפעולה, אילץ אותו לשכב על האדמה ביער, דבר שהותיר בו סימני נשיכות רבים של חרקים שהיו באזור.

 


 


צילום: Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 / Tony Wu

צילום: Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 / Tony Wu

 

טוני ווּ מארה"ב, המתעד בשנים האחרונות יונקים ימיים מסביב לעולם, זכה במקום הראשון בקטיגוריה של צילום תת-ימי. וו צלל צלילה חופשית באזור האיים הקאריביים והבחין בלהק גדול של לוויתני ראשתן עצומים בסמוך לחוף. "הם בילו את מרבית מזמנם על קרקעית האוקיינוס כשהם מתחככים זה בזה, משמעים קולות רמים ונעים במבנים שונים, כאילו שיחקו זה עם זה", הוא סיפר. "למרות שהם היו עסוקים בשגרה שלהם, הם הבחינו וגילו בי עניין מעת לעת".

 

בזמן שוו צילם את היונקים הגדולים, ארבעתם החלו לשחות מעלה לכיוונו. הם עצרו את תנועתם בעומק של כעשרה מטר. הצלם לא חשש וצלל מטה כדי לצלם צילום קרוב יותר וציין כי הרגיש את נקישות הקולות שלהם זורמים סביב גופו, בזמן שהלוויתנים בדקו אותו. לפתע, הם עלו אל פני הים והוא מצא עצמו מוקף בארבעה לוויתנים. "שחיתי לצידם ואפילו יצרנו קשר עין. לרגעים זה נראה שהם מנסים ליצור עימי קשר".

 


 

 

ברידג'נה ברנארד מדרום אפריקה זכתה במקום הראשון בקטיגוריית התנהגות יונקים. ברנארד בילתה עם משפחה כחמישה ימים בפארק במדינה וצפו בשלושה ברדלסים. ביום האחרון לטיול היא הכריזה בבוקר כי היא תצלם אותם צדים וזכתה לתגובה מלאה בצחוק.

 

אך הצלמת לא ויתרה וגילתה כי לצמד אחים ישנו מקום חביב על דיונה בו הם נוהגים לארוב לחיות. היא הגיעה לשם ברכב לקראת הזריחה וקיוותה כי השנים יצאו משם כדי לצוד. היא איתרה את ראשיהם של הטורפים מבצבצים מבעד לדיונה וכשלהקת אנטילופות ממין ספירנבוק הגיעה, הם הצליחו לאתר שם פרט צעיר והחלו לרדוף אחריו. היונקים המהירים בעולם סיימו את המרדף לאחר עשר שניות. הצמד זכה לארוחה דשנה וברנארד השיגה את הצילום המיוחל.  

 


 


צילום: Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 / Jordi Chias Pujol

צילום: Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 / Jordi Chias Pujol

 

ג'ורדי צ'יאס מספרד זכה במקום הראשון בקטגוריית סביבה. ג'ורדי שהיה בהפלגה באזור ברצלונה, ציפה לתעד דולפינים בים. "איתרתי רשת דייגים שצפה בים וצללתי למטה כדי לחקור את הנושא". הוא הבחין בצב ים חום שהסתבך קשות ברשת. "היצור המסכן הזה ככל הנראה נלכד שם במשך מספר ימים והסתבך ברשת באופן קשה במיוחד", הוא תיאר את שנגלה לפניו.

 

הצלם ציין שהצב הצליח לנשום מעת לעת בזכות מאמץ גדול כדי לעלות אל פני הים, אך אין ספק כי נידון למוות אכזרי ואיטי ללא מזון וחשיפה לטורפים ימיים. הצלם לא הסתפק בתיעוד הסיטואציה הקשה, אלא גם נחלץ לעזרתו של הצב ועזר לו להשתחרר מהרשת.

 


 

  • לצפייה בעשרות התמונות הזוכות באתר התחרות - לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Veolia EWPY 2010
התמירון של אשבול על עטיפת ספר התחרות
Veolia EWPY 2010
יוסי אשבול. ציון מיוחד לשבח. "שמח על הבחירה"
צילום: דורית בר-זכאי
איליה שלמייב, זכה לציון לשבח
מומלצים