שתף קטע נבחר

פלוגת הסדרן: מחזירים את כוח ההרתעה למגרשים

עונשים קיקיוניים, כוח סדרנים עצל והתנערות המשטרה, הביאו את האלימות בכדורגל לשפל חדש. מנחם נידם: "ברגע שיטילו קנס על אוהד, אז הוא יחשוב פעמיים". אמנון סטרשנוב: "יש לאפשר שימוש בכוח סביר". אולי התשובה נמצאת בדרא"פ?

הנה לכם סיפור שיתמצת את בעיית האלימות בכדורגל הישראלי בכמה שורות. זוכרים את שני אוהדי מכבי תל אביב שהלכו מכות בשער 11 בדרבי האחרון? מסתבר שמדובר באותם אוהדים שתקפו את עבאס סואן לפני כחודש וחצי, כשמכבי אירחה את בני סכנין. הדיון בתביעה שהוגשה נגדם לבית המשפט התקיים...יממה לאחר הדרבי.

 

אגב, בדיון עצמו נגזר עליהם עונש מצחיק של הרחקה ל-60 יום ממשחקיה הביתיים של מכבי תל אביב בבלומפילד. גם אם הדיון היה מתקיים לפני הדרבי, הם עדיין היו יכולים להגיע למפגש מול היריבה העירונית, שכן זה היה משחק חוץ של מכבי.

 

הדוגמא הזו מוכיחה את אוזלת ידה של מערכת אכיפת החוק, בכל הקשור לאכיפת החוק למניעת אלימות בספורט. רוצים דוגמא הפוכה? תסתכלו על הצורה שבה טיפלו באוהדים פורעי חוק במונדיאל 2010 בדרום אפריקה. במהלך המשחקים הוקם בית משפט מיוחד שעסק אך ורק בטיפול באוהדים סוררים, בהליך של שיפוט מהיר, בדומה להליך השיפוט המהיר בעבירות תנועה בישראל. אוהד שהיה נעצר במגרש, הוגש נגדו מיידית כתב אישום ואם היה נמצא אשם, הורחק מהמגרשים לתקופה ארוכה.

 

למה לא ליישם את המודל המצליח הזה כאן? מנהל בית"ר ירושלים, מנחם נידם, משוכנע שזה היה יכול לעבוד: "אני בעד שיפוט מהיר, וראינו איך זה עובד נהדר במונדיאל. לצערי, ממשלת ישראל עדיין לא בחנה את האפשרות".

 

גורם בהנהלת הפועל באר שבע, התייחס לעונש ההרחקה לחודשיים מהמגרשים שספג האוהד אשר השליך את השלט לעבר הקוון במשחק באשדוד ביום ראשון ואמר: "שמענו שהאוהד שזרק את השלט על הקוון קיבל 90 יום הרחקה מהמגרשים. זה עונש זה? ככה מרתיעים אנשים? אכיפה וענישה זה הדבר הכי חשוב, הגיע הזמן לטפל בזה".


90 יום הרחקה ממגרשים על פגיעה בקוון. ואחרי זה מה? (צילום: עוז מועלם)

 

קנסות לקבוצות? נסו הורדת נקודות משמעותית

בית הדין של ההתאחדות לכדורגל ממשיך להעניש את הקבוצות כנושאות באחריות להתנהגות האוהדים שלהן. מכבי תל אביב לדוגמא, צברה מתחילת העונה קנסות בסך 460 אלף שקל, והתנהגות האוהדים כלל לא השתנתה. מנחם נידם מסביר: "אוהדים שרוצים לדפוק מועדון או משחק לא מעניין אותם העונש, כי הקבוצה משלמת את המחיר ולא הם. ברגע שיטילו קנס על אוהד, או יתנו למועדון את האפשרות לתבוע אותו על נזק של קנסות, אולי הוא יחשוב פעמיים". נידם הוסיף: "הבעיה היא שבדרך כלל אין לאנשים האלה יכולת כלכלית ולכן השיטה היא רק בתי סוהר והחמרת הענישה". 

 

מנהל מ.ס אשדוד, שי הולצמן, נתקל בתופעה מקרוב בשבוע האחרון: "באופן כללי, לא נראה לי הגיוני להעניש שחקנים ואת הקבוצה שמשחקת על המגרש, על זה שאוהד כזה או אחר עושה מעשה שגוי. מה שהמועדון יכול לעשות זה לאתר את הזורק ולהסגיר אותו, אבל לא מעבר לכך. מוסדות השיפוט צריכים להחמיר יותר עם האוהדים ופחות עם הקבוצות. אצלנו, האוהדים הם אלה שהסגירו את החשוד במעשה, כך שיש תמיכה גדולה בהתנהגות נאותה".


460 אלף דולר פחות מהכיס של גולדהאר. אוהדי מכבי בפעולה (אלי אלגרט)

 

בפועל, העונש היחיד שעשוי להרתיע אוהדים ולרסן את התנהגותם זה עונש של הורדת נקודות בפועל. לאוהדי מכבי לא אכפת כמה כסף ייגרע מהחשבון של מיץ' גולדהאר. לעומת זאת, כשהם יגלו שהקבוצה נשרה שני מקומות מטה בטבלה בעקבות התנהגותם, הם יחשבו פעמיים אם להשתולל ביציע, למרות הבקשות החוזרות והנשנות של הנהלת הקבוצה ושחקניה.

 

הההתאחדות לכדורגל, שמיהרה לקשור לעצמה כתרים לאחר שהחוק למניעת אלימות בספורט אושר, הפנתה השבוע אצבע מאשימה למי שמיישם ואוכף את החוק. אולי כדאי שראשיה יפעלו להחמרת הענישה בבית הדין, אבל לא בקנסות שיפרנסו אותה, אלא בהורדת נקודות שתרתיע את האוהדים.  

 

מדוע לא להפוך את הסדרנות לעבודה מועדפת? 

כרגיל במדינת ישראל, הכרוניקה תופסת את כולם בהפתעה. כולם ידעו שבעונה הנוכחית לא יהיו שוטרים במגרשים, ואף אחד לא התכונן מראש. משרד הספורט, ההתאחדות לכדורגל וכל מי שקשור לעניין היה צריך לקחת את הסדרנים כפרוייקט, ולהפוך אותו לעבודה מועדפת. מדוע שצעירים ששירתו בקרבי והפכו תוך זמן קצר לסטודנטים, לא יעבדו בסדרנות תמורת שכר גבוה ומענק עבודה מועדפת? 


אנחנו בטוחים שאנחנו רוצים את השוטרים חזרה ביציע? (באדיבות ספורט 1)

 

הרי עבודה בסופי שבוע תתאים באופן מושלם לסטודנטים, או לצעירים שרוצים לעבוד בעבודה נוספת כדי להגדיל את שכרם. כך מרוויחים אנשים ברמה גבוהה, בכושר גופני מתאים ובמצב מנטלי ראוי על מנת להתמודד עם האוהדים האלימים במגרשים. מבט חטוף על סדרנים בכל מגרשי ליגת העל מגלה בעיקר אנשים שקרובים יותר לפנסיה מצד אחד, ומצד שני חברה צעירים נטולי כל הכשרה להתמודדות עם קהל גדול ועוין.

 

מנחם נידם תומך ברעיון: "אם המדינה לא מסמנת את זה כעבודה מועדפת, אז חבל על הזמן. זה יכול להיות רעיון נהדר". שי הולצמן מאשדוד סבור שצריכים לגלות סבלנות: "בסך הכל עברנו רק שישה-שבעה מחזורים וביחד עם גביע הטוטו מדובר ב-100 משחקים. עד עכשיו הבעיות היו קטנות, במשחק וחצי. לא מדובר במשהו דראסטי. בואו ניתן לכל העניין לזרום עוד מספר חודשים ונראה מה הלאה".

 

הקמפיין התקשורתי של המשטרה

אי אפשר להתעלם ממסע יחסי הציבור שמארגנת לעצמה משטרת ישראל מפתיחת העונה, למען החזרתה למגרשים. כאילו שבימים שבהם היא היתה שם, הכל היה ורוד. המציאות היא אחרת, ולא כפי שמנסים לייפות אותה.


מאורעות המשחק בו נפגע אמיר רנד (צילום: אמיר גרגושן)

 

זו אותה משטרה שבשליטתה התפוצץ משחק בטדי לפני מספר שנים. זו אותה משטרה שניהלה את האבטחה במשחק שבו אמיר רנד הפך לצמח לכל חייו. זו אותה משטרה שבמשחק בין מכבי חיפה להפועל תל אביב לפני שבע שנים אחד משוטרי היס"מ שלה גרם לאוהד הפועל ת"א לאבד אשך לאחר שדרך עליו בלי שום סיבה. זו אותה משטרה שמפקד הכוח שלה היכה באגרופיו באופן מוגזם ולא מוצדק אוהד בית"ר בן 16, ביום שני האחרון בבלומפילד.

 

זו אותה משטרה שאיפשרה ליקיר אילוז, אוהד הפועל ת"א, לפרוץ לדשא בדרבי, לרוץ את כל המגרש עד שער 11, להשליך רימון הלם לעבר אוהדי מכבי ולרוץ בחזרה עד לקו מחצית המגרש, שם הוא פגש את הסטופקס של קובי מוסא.

 

השוטרים במגרשים לא היו טובים יותר מהסדרנים. היה להם את אלמנט ההרתעה, ועל מנת לייצר את אותו אלמנט אצל הסדרנים, צריך לגייס ולהכשיר אנשים מתאימים. אם זה יקרה, גם הגעגועים המזוייפים למשטרה ייעלמו ויישכחו.


יש היגיון להעניש את הקבוצות? ג'קי בן זקו ושי הולצמן (צילום: עוז מועלם) 

 

תגובת הרשויות

אמנון סטרשנוב, יושב ראש המועצה למניעת אלימות בספורט, הגיב לכתבה: "לדעתי יש מקום להחמיר את הענישה, בין אם על ידי בתי המשפט ובין אם במוסדות ההתאחדות. הענישה היא לא חזות הכל ולפעמים היא אינה מסייעת. יש למנוע את המקרים המצערים שקרו בזמן האחרון. הענישה צריכה להרתיע ולהתקיים בשני מישורים, משום שהקבוצה והאוהדים הינם יישות אחת ואי אפשר להפריד ביניהן".

 

על חוק הספורט ויציאת כוחות השיטור מהיציעים: "החוק נחקק בשנת 2008 נכנס לתוקף רק באוגוסט האחרון, כך שחודשיים ימים ושישה מחזורי ליגה, זה זמן קצר

 מדי כדי להסיק מסקנות. אין פתרון קסם לתופעה, אבל השילוב של סדרנים ומאבטחים עם סמכויות שיש להם בחוק, כולל עיכוב צופה שמתפרע ואפילו שימוש בכח סביר כדי להביאו לידי המשטרה, יכול לעשות את העבודה".

 

על האפשרות להציע לצעירים לעבוד כסדרנים כעבודה מועדפת אמר סטרשנוב: "זה רעיון טוב, אבל זה עניין שמתאים לרשויות המחוקקות. ע"פ הדו"חות שאנחנו מקבלים, אנחנו מבינים שיש נטייה של הסדרנים שלא להתערב, אבל זה לא פותר את המשטרה שצריכה להיות במעטפת הראשונה. כשיש אלימות, המשטרה צריכה להיכנס לתמונה. אבל שוב, חודשיים ימים זה לא מספיק זמן כדי ליישם מסקנות. בשבוע הבא המועצה תתכנס ותבדוק דרכים לשיפור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
אוהד בית"ר והמשטרה
צילום: אלי אלגרט
מומלצים