חדש בצה"ל: בובה ממוחשבת מדמה פצוע נושם ונאנק
הבובה החדשה, שעלותה 150 אלף שקלים, מתפקדת כמו פצוע רגיל: היא נושמת, נאנקת מכאבים ומאפשרת להחדיר לה עירוי ולבצע חסם עורקים. היא נכנסה לשימוש במסגרת סימולטור מיוחד המדמה אזור לחימה, ומחליפה את האימונים על חיילים
עד לא מזמן מי שעבר קורס חובשים בצבא לא יכול היה לדמות את התנאים איתם אולי ייאלץ להתמודד כשייצא לשטח. אם היה צורך לתת לחניכי הקורס להתנסות בטיפול בנפגעים, לרוב זה היה על בובות פשוטות או על חבריהם לקורס, שנאלצו לסבול דקירות שלא לצורך, החייאות וחסמי עורקים.
אך לא עוד. בובה חכמה חדשה, שנכנסה לשימוש לאחרונה בחיל הרפואה, מהווה מעין סימולטור המדמה מצבים שונים בהם נדרש חובש, פרמדיק או רופא צבאי לתפקד. היא נושמת, מדברת ואפילו צורחת מכאבים במקרים מסויימים. החניכים צריכים לעשות את מה שנדרש מהם כדי לייצב את מצבה, ובחדר הבקרה הסמוך מתקבל כל העת מידע על תפקודם של החובשים והרופאים הצבאיים לעתיד. בדרך זו ניתן לדעת בסופו של התרגיל מה הייתה רמת הביצוע שלהם.
מתפקדת כמו פצוע רגיל
חמש בובות הדמיה חכמות נרכשו לאחרונה על ידי חיל הרפואה, כאשר עלותה של כל אחת מהן עומדת על 150 אלף שקלים. מטרת הבובות ליצור הדמיות גופניות של נפגעים, ביניהן הזעה, הליכה ושברים שונים. בנוסף מגיבה הבובה בזמן אמת לטיפול הרפואי שניתן לה.
השימוש בבובות נעשה בסימולטור מיוחד, שנבנה בסיוע קרן לבי (למען בטחון ישראל), הנמצא במדור לטיפול בנפגעי טראומה המדמה עבור החניכים אזור לחימה. בסימולטור הם נאלצים להתמודד עם הטיפול בבובה הפצועה, כאשר סביבם ישנם אפקטים של קולות מסוקים, יריות, תאורה ואפילו עשן. בנוסף נרכשה בובה אלחוטית, הנשלטת על ידי מחשב נייד, איתה ניתן לתרגל באופן חופשי גם בשטח.
"הבובות מדמות הכי קרוב שאפשר למציאות את הנפגע", אומר רס"ן איציק ביטון, מדריך ראשי במרכז לסימולציה רפואית, שם נעשה שימוש בבובות החדשות. "הבובה מתפקדת כמו פצוע רגיל, עם כל המשמעויות הנלוות לכך".
הבובות החדשות חוסכות זמן ומשאבים בתרגולים שונים שבהם השתמשו עד כה במתנדבים, ומאפשרת תרגול ואימון של צוותי הרפואה. הן גם מאפשרות ליצור אווירה אמיתית של מצב ובו
נפגעים, מאחר וניתן להקליט לתוכן פסקולים המדמים פצועים בשטח. בדרך זו ניתן להכין טוב יותר את החובשים והרופאים למה שהם יילצו להתמודד איתו במקרה של אירוע ובו נפגעים.
-איך מגיבים החיילים לבובה החדשה?
"לרוב הם מאוד מופתעים", אומרת סמלת דניאל ויינר, אחראית הסימולטור. "הם רגילים לראות בובות מאוד מאוד פשוטות, שאין להן בכלל מתח חשמלי והן לא נושמות. כשהם רואים את זה הם לרוב מאוד נבהלים ולא מבינים אם היא מדברת או לא".
יתרון נוסף בבובה החכמה הוא בכך שכל נתוני הטיפול נאספים למוניטור הצמוד לכל בובה. המוניטור נותן בסופו של הטיפול משוב חיובי או שלילי לטיפול פשר לדעת היכן נפלו טעויות.