בהלה במעון בירושלים: המטפלת חלתה בשחפת
מטפלת מחליפה באשכול גנים של מעון "ויצו" בגבעה הצרפתית בירושלים התגלתה כחולה בשחפת. 18 תינוקות, כולם מתחת לשנה, זומנו על ידי משרד הבריאות להיבדק. הורי הילדים האחרים במעון מודאגים: "לא ניתן לדעת עם אילו ילדים היא באה במגע"
אם לילדה: "כל הגן בהיסטריה"
המטפלת שחלתה בשחפת עבדה כמחליפה בגן בחודשים מרץ ועד יולי ורק לאחרונה, לאחר שסיימה את עבודתה בגן, אובחנה כחולה. מכיוון ששחפת היא מחלה מדבקת אך בעלת טיפול יעיל, קיים משרד הבריאות תחקור לכל האנשים עמם באה במגע במטרה להזמין אותם לבדיקה - וכך התגלה כי היא עבדה גם במעון.המעון שבו עבדה הוא חלק מ"אשכול גנים", שבו ארבע כיתות גן בהן לומדים ילדים מגיל ארבעה חודשים ועד גיל ארבע.
"זו היתה מטפלת מחליפה ועכשיו כל הגן בהיסטריה, כי מדובר על מטפלת שהסתובבה בין כל הכיתות", אומרת א.ד. אם לילדה שלומדת השנה באחד הגנים ולבן שלמד במקום בשנה שעברה. "לא ניתן לדעת עם אילו ילדים היא באה במגע. מטפלות אחרות נחשפו אליה, המטבח משותף לכל הגנים, ואי אפשר לדעת איפה בדיוק היא הסתובבה. בגיל הזה כולם באים במגע עם כולם, בעיקר במקום כזה אינטימי. לפני שנתיים, כשהיתה דיזינטריה בכיתת התינוקות, כל הילדים חלו. זה עבר במהירות מאחד לשני. אנחנו חוששים שילדינו נשאים של שחפת ועכשיו כל הגן רוצה ללכת להיבדק".
האם מציינת כי היעדר מידע מסודר הגביר את הבהלה בקרב ההורים. "לא קיבלנו שום הדרכה מרוכזת או הודעה רשמית על הסממנים של המחלה ומה הסיכון", היא מסבירה. "אנחנו לא מבינים למה לא מגיעים נציגים של משרד הבריאות להסביר לנו מה קרה? ברגע שלא נותנים לנו את כל המידע, זה חשוד. יש הורים שחוששים לשלוח את הילדים לגן, אבל מבינים שהחשיפה כבר היתה. למה אין נוהל מסודר לקבלת מטפלת לעבודה? למה לא בודקים את התיק הרפואי או עושים בדיקות תקופתיות? ברגע שנוגעים בילדים, ובפרט בתינוקות, צריכים להיות מאוד עדינים".
ויצו: ההורים יעודכנו ביום ראשון
בשנים האחרונות מתגלים בישראל קרוב ל-400 חולי שחפת מדי שנה. שחפת היא מחלת ריאות חיידקית הנחשבת למדבקת מאוד. ההדבקה נעשית באמצעות רסיסי רוק. עם זאת, יש צורך במגע ממושך עם חולה כדי להידבק ורק בכ-30% מהמגעים ההדוקים תתרחש הדבקה. הטיפול בשחפת הוא טיפול אנטיביוטי אותו נוטל החולה במשך שישה חודשים ברציפות.
במשרד הבריאות קיימת הנחיה כי עובדי המשרד יעברו בדקות לאיתור שחפת עם כניסתם לתפקיד, אך אין חובה חוקית לעשות זאת. עם זאת, במערכת החינוך אין הנחיה דומה.
ממשרד הבריאות נמסר: "עם קבלת המידע על מחלתה של המטפלת נוצר קשר איתה ועם הנהלת המעון על מנת להגדיר את קבוצת הילדים שבאו איתה במגע, וזאת על פי ההגדרה המקובלת למגעים של חולי שחפת. צוות לשכת הבריאות המחוזית ביקר במעון, שוחח עם הנהלת המעון וקיבל רשימה מדויקת של קבוצת התינוקות שעונים להגדרה זו. מהחקירה התברר כי המטפלת טיפלה רק בקבוצה שהייתה קבוצת התינוקות בשנת הלימודים הקודמת. מדובר בסך הכל ב-18 תינוקות ושלושה אנשי צוות. שאר באי המעון אינם מוגדרים כמי שהיו במגעים עם החולה.
"הוריהם של תינוקות אלו קיבלו ביומיים האחרונים שיחות טלפון אישיות מאחיות לשכת הבריאות המחוזית ירושלים. בשיחות הטלפון הוסבר להם כי עליהם לפנות לבדיקות על מנת לוודא שלא נחשפו למחלת השחפת. הורים אשר לא יצרו עימם קשר מצוות לשכת הבריאות – ילדיהם אינם מוגדרים מגעים של חולת השחפת ואינם צריכים לבצע בדיקות לילדיהם. מכיוון שהפניות נעשו רק אתמול והיום, בשלב זה התינוקות טרם נבדקו. ההורים הונחו לבצע את הבדיקות החל מיום א' הקרוב.
"יש להדגיש כי נדרש מגע הדוק וממושך להדבקה במחלת השחפת והיא מחלה הניתנת למניעה כבר בשלב ההדבקה הראשונית ובטרם מופיעים סימנים כלשהם".
מויצו נמסר: "הנהלת ויצו מתייחסת לאירוע במלוא הרצינות והאחריות: אנו פועלים בתיאום מלא עם משרד הבריאות ובהתאם להנחיותיו, לטובת הילדים במעון. ביום ראשון תיפגש הרופאה המחוזית עם כלל ההורים במעון, לצורך מתן אינפורמציה מלאה ומוסמכת.
"בהנחיית משרד הבריאות, המעון עובד כרגיל. הבדיקות לאיתור המחלה נערכות בפיקוח המשרד, שאחראי לכל התהליך. באשר לנהלי בדיקות רפואיות לעובדים - אנו פועלים על פי הנחיות משרד הבריאות והתמ"ת".