שתף קטע נבחר
 

המדריך המלא לחיסול מפלצות

גם אם תמלאו את הבית באמצעי הלחימה הכי מתקדמים וגם אם תסגרו את כל החלונות והדלתות - המפלצת עדיין תמצא דרך להיכנס לחדרו ולחלומו של הילד. ד"ר אלי שגיא עם מדריך לחיסול מפלצות וחלומות מפחידים. המפתח: רעיונות יצירתיים

ילדים יכולים לחלום חלומות רעים בדיוק כמו מבוגרים. חלומות רעים חולמים בדרך כלל כתגובה לגירוי שאליו נחשף הילד במהלך היום (זה יכול להיות גם סרט ילדים בטלוויזיה). יש מקרים שבהם ילד מתעורר בצרחה או בבהלה אך הוא עדיין לא התעורר ממש מהשינה ויכול לחזור לישון מיד. במקרים כאלה הילד בדרך כלל לא יזכור את החלום ולא יזכור שהתעורר בגללו. אלה הם מקרים שבהם יש מעט מאוד יכולת או צורך של ההורים להתערב.

 

הפחדים הקודמים בסדרה:

 

יש חלומות רעים שמהם הילד מקיץ בפחד. ילד שחווה חלומות כאלה יכול לפתח פחד ללכת לישון, מחשש שאז עלולים להגיע החלומות הרעים. אם הילד פוחד לשכב לישון, בררו אִתו את הסיבה. בהתאם לתשובתו, בחרו באחת מהגישות הבאות או בשילוב שלהן ופעלו לפיהן:

 

הזמינו חלומות טובים

לפני השינה הנחו את הילד לבקש לחלום על דברים טובים. הוא יכול אפילו להזמין לעצמו חלום על דברים מסוימים מאוד שהוא אוהב (כמו ים או חיה אהובה). בקשו ממנו לומר מספר פעמים על מה הוא רוצה לחלום (בקול רם או בלב) ואף הזמינו אותו לדמיין חלום כזה. אל תבטיחו שזה ייצור חלומות טובים (כי אין לנו שליטה על החלומות שלנו ובוודאי לא על שלהם), אבל אמרו שהדבר מגדיל את הסיכוי לחלומות טובים.

 

חפץ מעבר

אפשרו לילד את חפץ המעבר. הדבר עשוי להרגיע את הילד.

 

לוכד חלומות

היעזרו ב"לוכד חלומות" או אבני חושן. יש אבנים טובות שנאמר עליהן שהן יוצרות רוגע. הציעו לשים אותן ליד המיטה של הילד או מתחת לכרית.

 

זמינוּת

היו זמינים לילד. אמרו לו שאם יחלום חלום לא נעים הוא מוזמן להגיע אליכם. אין הכוונה שהוא יישן במיטתכם, אלא שיקבל מכם ניחומים והרגעה ואז, בליווי שלכם, יחזור למיטה כשהוא רגוע יותר. מובן שאם הילד מתעורר אחוז פחד ובוכה ונשאר בחדרו, אמרו לו שתבואו אליו.

 

אור קטן

השאירו אור קטן בחדר. הילד ירגיש בטוח יותר בחדר מואר מעט מאשר בחדר חשוך. החושך מלבה את הפחד.

 

לא להעיר

אם הילד איננו מתעורר מהחלום, אל תעירו אותו. זה כנראה יעבור.

 

ומה עושים עם המפלצות?

שתפו פעולה עם קיומה של המפלצת והכינו תוכנית פעולה שתאפשר לכם ולילד להתגבר עליה.

ילדים רבים מפחדים ממפלצות או יצורים רעים שמסתובבים להם בחדר או מתחבאים מתחת למיטה או בארון. כדי לטפל בפחד זה אמצו את הגישה הבאה:

 

  • חפשו את המפלצת: שתפו פעולה עם הילד ועם קיומה של המפלצת. כל עוד היא אמיתית עבור הילד, התייחסו אליה כאל אמיתית. חפשו את המפלצת עם הילד בכל מקום אפשרי.

 

  • שדרו ביטחון בכוח שלכם: הרגיעו את הילד שבבית שלכם אתם הקובעים ולא תרשו אפילו למפלצת אחת לשרוד!

 

  • מצאו דרך לנצח את המפלצת: אם הילד עדיין פוחד שהמפלצת תגיע, אל תגידו לו שזה לא יקרה אלא מצאו דרך לנצח אותה אם תבוא. בחורף אפשר לסגור את כל החלונות והדלתות, כך שהילד ירגיש שהוא נמצא בבית מוגן ובסביבה בטוחה. אם זה אינו עוזר, מצאו דרכים לנצח את המפלצת והציעו לילד לבחור את הדרך המתאימה לו. עודדו את הילד לנצח את המפלצת. כאשר הילד נתקל במפלצת, אפשר לשאול אותו באיזו גישת התמודדות הוא בוחר, לשאול איך הוא עומד במשימה, להחמיא לו על היצירתיות ועל המסוגלות להתמודד עם המפלצת. לפניכם כמה דוגמאות לדרכים לנצח את המפלצת.

 

כך תנצחו את המפלצת:

  • צרו ביחד עם הילד מפלצת טובה שתעזור לילד להתמודד עם המפלצת הרעה. אפשר לצייר אותה או ליצור אותה פיזית מחומרי יצירה.

 

  • השאירו "נשק" מיוחד בהישג יד של הילד. נשק זה יכול לגבור על כל מפלצת.

 

  • הציתו אש דמיונית שמפחידה כל מפלצת.

 

  • מצאו שאגה ייחודית שמרתיעה כל מפלצת. רצוי לשלב אותה עם פרצוף מפחיד.

 

  • המציאו נקודת תורפה במפלצת, שאם פוגעים בה – המפלצת נמסה. הילד יכול לזרוק בדמיונו כדור קטן לנקודה זו וכך להמיס את המפלצת... 

 

המידע מתוך הספר "ילדים זה שמחה", הוצאת "כנרת זמורה ביתן". אלי שגיא , דוקטור לפסיכולוגיה (Ph.D), פסיכותרפיסט, עוסק בטיפול פרטני, זוגי, משפחתי ובהדרכת הורים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Jupiter
אילוסטרציה
צילום: Jupiter
עטיפת הספר
איור: דרור אדם
מומלצים