שתף קטע נבחר

 

ספטמבר: מדד משכן רשם ירידה של 0.2%

על פי המדד, נמשכת ההרעה במצב רוכשי הדירות כשהגורם המרכזי הוא עליית המחירים. מנגד, הריבית הנמוכה על הלוואות לדיור ונתון השכר הממוצע במשק, שעלה, פועלים לקיזוז ההשפעה

מדד משכן למצב רוכשי הדירות, העוקב אחר מצבם השוטף של רוכשי הדירות בישראל, רשם בחודש ספטמבר ירידה קלה של 0.3 נקודות (ירידה של 0.2%) לרמה של 140.2. הירידה נרשמה עקב המשך מגמת העלייה במחירי הדירות.

 

מדד מחירי הדירות האחרון שפורסם, על פי סקר מחירי דירות בבעלות דיירים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עלה ב- 1.3% והמשיך רצף של 20 חודשים בהם עלו המחירים.

 

מחירי הדירות בישראל עלו נומינלית ב-12 החודשים האחרונים בשיעור חד של 19.0% וריאלית ב-16.8%.

 

מאז נקודת השפל במחצית שנת 2007 עלו המחירים בישראל ב-51% נומינלית ו-34% ריאלית.

 

מדד משכן הגיע ביולי 2008 לשיא של 171 נקודות ומאז ירד ב-18%, ירידה המשקפת הרעה במצב רוכשי הדירות.

 

הריבית על המשכנתא בשפל

לדברי כלכלני בנק הפועלים, המשך העלייה במחירי הדירות מושך את המדד מטה ומנגד מגמת השיפור בכל יתר מרכיבי המדד פועלת לעלייה במדד.

 

הריבית הממוצעת על הלוואות לדיור ל-20-17 שנה (ריבית קבועה צמודת מדד) שמפרסם בנק ישראל, ירדה ב-0.7 נקודות אחוז מ-3.01% בחודש הקודם ל-2.94%. ריבית זו היא הנמוכה ביותר שנרשמה מאז החל בנק ישראל לפרסם נתון זה בשנת 1996.

 

נתון השכר הממוצע במשק (ממוצע נע של 6 חודשים) עלה ופעל אף הוא לקיזוז השפעת עליית מחירי הדירות. שיעור האבטלה במשק על פי נתוני המגמה נותר ללא שינוי בחודש האחרון ברמה של 6.3%.

 

מדד משכן, המתפרסם מדי חודש, מציג תמונה של כושר הקנייה של רוכשי הדירות. עלייה במדד מציינת שיפור במצבם של רוכשי הדירות וירידה מציינת הרעה במצבם.

 

המדד מתאר למעשה את היכולת הכלכלית של הלקוח לעמוד בהחזרים החודשיים של הלוואות המשכנתא. המדד משקלל ארבעה פרמטרים: מחירי הדירות, שכר ממוצע, ריבית על הלוואות המשכנתא ושיעור האבטלה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחירי הדירות מושכים את המדד מטה
צילום: Index Open
מומלצים