שר טורקי הזמין ישראלים; אתם עניתם: "שיתנצלו"
הזמנתו של שר התיירות הטורקי בראיון ל-ynet עוררה גל תגובות, נזעמות בעיקרן. "כשיורקים עלי אני לא אומרת שזה גשם", כתבה גולשת. רבים דרשו התנצלות והגיבו בציניות. היה גם מי שהעריך כי הישראלים יחזרו לטורקיה תוך שנה
קריאתו לישראלים של שר התיירות בממשלת טורקיה, כפי שפורסמה ב-ynet, נענתה בידי הגולשים בדיון סוער – בוטה לפרקים – ובמסר שעלה בבירור מצד רבים: התייר הישראלי ממתין להתנצלות, קודם שייכתב פרק חדש ביחסים בין המדינות.
"אנחנו רוצים לראות אתכם כאן כל הזמן", אמר בראיון בלעדי ל-ynet השר הטורקי, ארטוגרול גונאי, שהביע אכזבה מהצניחה במספר הישראלים שפקדו את ארצו בשנתיים האחרונות, על רקע המשבר המדיני בין ירושלים ואנקרה.
"שילכו לחפש את החברים שלהם", הגיב כותב הטוקבק הראשון – ולאחריו נוספו עוד מאות תגובות כעוסות. "צביעות וכפל לשון. קודם שיתנצלו בפומבי ויבקשו סליחה על מה עשו", כתב CATCH PARA.
"מצטערת, כשיורקים עלי אני לא אומרת שזה גשם", כתבה מיכל. "קצת כבוד עצמי וכבוד לאומי - מדינה שעושה הכל כדי להכפיש אותנו בעיני העולם ולהשמיד אותנו, אין לנו מה לבקר בה". "הפיתוי הוא גדול. אני בטוח שחופשה שם תעלה כמו ארוחת בוקר במלון בארץ. אבל פעם אחת ולתמיד בואו ונהייה חזקים ונחזיר מנה אפיים!!! לא לחזור לשם!!! הרי הם שונאים אותנו...והם חוברים לציר הרשע של סוריה ואירן!!!", כתב הגולש שי.
טורקיה מקצינה, העם נחמד
ניתוח גיאו-פוליטי על רגל אחת סיפקה הגולשת יפעת: "רוב התורכים אחלה, אבל תורכיה בורחת להם מבין הידיים. הולכים לקיצוניות, אתא תורכ מתהפך בקברו".
מחכים לנו שם? מיצרי הבוספורוס (צילום: שי מהלאל)
הגולש "ירושלמי" אמר כי הוא אוהב את העם הטורקי: "זה שהממשלה שלהם גזענית וקיצונית לא אומר שהארץ שלהם הפסיקה להיות יפה ושהעם הפסיק להיות נחמד וטוב לב בבסיסו". מנגד, הצהיר הגולש קרני: "רק אדם חסר עמוד שדרה ותחושת לאומיות ייסע".
ירין מבאר שבע הציב את רשימת התנאים שלו לחזרה לחופיה הקסומים של אנטליה: "נשקול לחזור אם: יתנצלו על המשט; ישאו בהוצאות ישראל למניעת הגעת המרמרה לעזה; ישלמו לחיילים תשלום עבור עוגמת הנפש; ינקטו צעדים משמעותיים למניעת אירועים דומים ולהסטה! עד אז... אין על מה לדבר!". אמנון מפתח תקוה סבור שהכתובת לטענות היא בכלל אחרת: "אנחנו אוהבים את טורקיה, אבל דבר עם ראש הממשלה שלך".
הישראלים - טיפה בים
גולשים רבים בחרו להבליט עובדה סטטיסטית פשוטה, שלפיה – התייר הישראלי מהווה נתח קטן ביותר מהתיירות הנכנסת בטורקיה. המדינה שמושכת אליה מדי שנה כ-30 מיליון תיירים – קיבלה בימים של יחסים טובים עמה כמה מאות אלפי ישראלים בלבד. מספר זניח באופן יחסי. "אתם לא צריכים אותנו, הרי אנחנו כה מעטים. למה אתה קורא לנו לחזור?", תהה אחד הגולשים.
גולשים אחרים התייחסו להיבט הביטחוני שבנסיעה לטורקיה. "מי שכן מחליט
לנסוע לשם - לא בטוח שהסכנה לא אורבת לו מאנשי הישוב בתורכיה. לעשות חושבים בטרם מחליטים. החיים יותר חשובים מחסכון בכסף- המבין יבין", כתב מי שחתם בשם "לא לפיתוי".
גם תגובות ציניות לא מעטות נכתבו בעקבות הזמנת השר. "רגע..רגע..עוד שניה...אופס המטוס ברח....", כתבה ללי ה. מיהוד. "תושיבו אותו על כסא נמוך, שיחזור מושפל לארצו", ביקש יוסי מתל-אביב, בהזכירו את התקרית שבה הושפל באופן מאוד לא דיפלומטי שגריר טורקיה בישראל בידי סגן שר החוץ דני איילון.
מלון באנטליה לכל חייל שייטת
"אה, אני כבר מגיע על משט של שלום", כתב "ירושלמי", "יחד עם כמה 'שוחרי שלום'. לא ככה עושים שיט תענוגות אצלכם?". גולש אחר דרש – גם כן בציניות – פיצוי מעניין עבור החיילים שהשתלטו על המרמרה: "כל חייל שנזרק לים - יקבל בית מלון באנטליה לבעלותו. (חשבתי שאם ארדואן משחק את המשחק - תביעות אינפנטליות - אז גם אני במשחק)".
המרמרה. הפצע פתוח (צילום ארכיון: אורן רוזנפלד)
הגולש עידו ניסה לבאר את הסיבה להזמנה הלבבית ולנסח אותה במילים ברורות יותר: "בעצם אנחנו רוצים לראות $$$ את התיירים הישראלים כאן, יש להם המון $$$ מה לראות פה והם יכולים לתרום לנו הרבה $$$ כיף ועושר תרבותי. כמובן שאנחנו רוצים $$$ לפתח עוד את התיירות והתרבות, כדי שיהיו לנו עוד הרבה $$$ שנים טובות של תיירות".
אורלי מרעננה עשתה את שיקול הכדאיות: "אל תברחו מהאמת. גם אני שונאת את ראש ממשלתם ארדואן. אבל האמת...בשליש מחיר מנופש באילת עושים נופש בטורקיה. ומקבלים הרבה יותר".
ומה יהיה בעתיד? מיכל כתבה כי "רק צ'חצ'חים יחזרו לטורקיה", והסבירה: "כי זה זול... מי שמוכר את עצמו ואת כבודו בשביל הכל כלול ב300 דולר ימכור גם את אמא שלו אם זה ישתלם". אמיר הצטרף אליה וטען כי "תוך שנה מהיום כל הישראלים ירדו לטורקיה וישכחו מכל מה שקשור לפוליטיקה".
הגולש זאב אמר כי יש לשמור על קשרי ידידות עם העם הטורקי וסיפר על חוויותיו: "נסעתי לאיזמיר למטרת עסקים, אין לי כל ספק כי העם הטורקי באיזור זה ידידותי לישראל ומסביר פנים. גם באיסטנבול , בבקורת גבולות זכיתי לקבלת פנים מחויכת ואדיבה. הייתי בין אלה שרתחו וקראו להחרים, במבט שני לאחר ביקור, הגעתי לדעה שאולי דווקא יש להדק את הקשר ביננו לאזרחי תורכיה, העם לא עוין ושונא, הממשלה תתחלף ולכן על הקשר להשמר".