שתף קטע נבחר

בריטניה: לחקור העדויות מהדלפת הענק מעיראק

סגן רה"מ, ניק קלג, אמר כי המסמכים שחשפו את טיוח ההתעללויות בעיראק "קשים מאוד לקריאה". על רקע הדיווחים כי גם בריטים היו שותפים לעינויים, אמר כי כל טענה כזו "חמורה מאוד", וחייבת להיבדק. וארה"ב? "לא נגיד להם מה לעשות"

סגן ראש ממשלת בריטניה, ניק קלג, אמר הערב (יום א') כי הטענות על התעללות בעצירים והרג אזרחים בעיראק, כפי שנחשפו במסמכים שפרסם אתמול אתר ההדלפות "ויקיליקס", חייבות להיחקר. בכך היה קלג לאיש הבכיר ביותר בממלכה, שבעצמה הייתה מעורבת במלחמת עיראק, שמגיב על תוכן המסמכים.

 

בראיון ל-BBC אמר קלג כי הדיווחים על האלימות בעיראק, כפי שהופיעו במסמכים, "קשים לקריאה וחמורים מאוד".

 

"יומני המלחמה" מעיראק - סיקור מלא ב-ynet:

 

אתר ההדלפות "ויקיליקס" פרסם בלילה שבין שישי לשבת קרוב ל-400 אלף מסמכים סודיים של צבא ארה"ב, שרובם נכתבו על-ידי חיילים בשטח. המסמכים מתעדים את שפיכות הדמים היומיומית בעיראק מאז פלישת הכוחות הזרים אליה בשנת 2003: התעללות בעצירים מצד כוחות הביטחון העיראקיים, פיגועים של מורדים, רציחות בין בני העדות השונות ואזרחים שנורו למוות במחסומים על-ידי צבא ארה"ב.


עוד יום דמים בעיראק. תיעוד באתר ה"גרידאן" על סמך הניירות הסודיים

 

התקשורת העולמית שמה דגש מיוחד על כך שלפי המסמכים, צבא ארה"ב היה מודע לעינויים הקשים שעברו עצירים בידי חיילים ושוטרים עיראקים, אך העדיף להתעלם מהם ולהימנע מחקירות. גורמים שבחנו את המסמכים טענו גם כי הם מעידים על עוד 15,000 הרוגים שדבר מותם לא נודע קודם.

 

קלג אמר כי אין זה מתפקידה של בריטניה לומר לארה"ב כיצד להגיב על המסמכים, אך הבהיר כי כל טענה על התעללות מצד כוחות בריטיים חמורה מאוד וצריכה להיבחן. "אנשים ירצו לשמוע איזו תשובה יש לטענות שהן מאוד מאוד חמורות, בנוגע למציאות שאני חושב שכולם יראו בה די מזעזעת", אמר. וושינגטון העדיפה עד כה בעיקר לגנות את פרסום המסמכים, בטענה כי המעשה מסכן חיי אדם בעיראק, וכמעט שלא התייחסה לתוכנם.

 

סגן ראש הממשלה הבריטי, המכהן כראש המפלגה הליברל-דמוקרטית, התנגד לפלישה לעיראק, וכינה בעבר את

המלחמה "בלתי-חוקית". מפלגתו, שישבה באופוזיציה כשהמלחמה החלה, היא כעת חלק מהקואליציה של ראש הממשלה השמרן, דיוויד קמרון.

 

העיתון הבריטי "גרדיאן", שהיה בין העיתונים הגדולים שנחשפו למסמכים לפני שאר העולם ובחנו אותם לעומק, דיווח כי מצא שני מקרים שבהם עיראקים דיווחו כי עברו התעללות מצד חיילים בריטים. בלי קשר למסמכים, בריטניה מקיימת בימים אלה חקירה רשמית בנוגע לטעויות שביצעו גורמים רשמיים מטעמה לקראת הפלישה לעיראק ואחריה. דו"ח בנושא אמור להתפרסם בהמשך השנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניק קלג. מתנגד מסורתי למלחמה
צילום: רויטרס
סערה תקשורתית בעולם סביב המסמכים
צילום: AP
מתוך המסמכים שפורסמו
צילום: AP
מומלצים