לבני בדיון חירום בכנסת: חוק האברכים יוביל לקרע
ח"כים ונציגי הסטודנטים התכנסו לדון בהצעת החוק השנויה במחלוקת, שנועדה לעקוף את בג"ץ ולתקצב את תלמידי הישיבות. יו"ר ההתאחדות על הצעת הפשרה: "חיפשנו ולא מצאנו סטודנטים בני 22 עם שלושה ילדים". השר ברוורמן: "להכניס את החרדים לעבודה ולצבא - כי זה טוב לחרדים"
הסטודנטים הנאבקים ב"חוק האברכים " קיבלו זריקת עידוד משורה של שרים וחברי כנסת. בדיון חירום שנערך בצהריים (יום ב') בכנסת, הזהירה יו"ר האופוזיציה ציפי לבני מפני קרע בעם בעקבות הצעת החוק שנועדה לעקוף את פסיקת בג"ץ ולאפשר העברת כ-120 מיליון שקלים לתקצוב תלמידי ישיבות. הדיון הובא בשידור חי ב-ynet.
לבני אמרה כי הסטודנטים - שמוחים על ההטבות לתמידי הישיבות - הגיעו לכנסת משום ש"הם צריכים שאנחנו נעשה את התיקון. אבל לעתים, לצערי, בשיטת ממשל גרועה עם פוליטיקה חלשה, התוצאה היא תוצאה לא שוויונית - שבסוף תוביל לאותו קרע. הקרע לא נוצר כי אנחנו מדברים על זה שזה לא בסדר".
היא הבהירה כי אינה מקבלת את התירוץ שמדובר רק בעיגון בחוק של המצב הקיים בפועל כבר שנים: "צריך להחליט - נקדש את העיוות או נשנה אותו? זו תפקידה של הנהגה".
יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי, שישב בדיון בין לבני לשר אבישי ברוורמן, אמר כי "חוק האברכים" הוא "מהלומה על פני הסטודנטים. אני חושב שעיקר הבעיה היא לא אם לתמוך בחרדים או לתמוך באברכים. אם המדינה החליטה שזה דבר ראוי, אז אנחנו כצעירים מוכנים להתחבר לאמירה הזאת. אנחנו לא נגד חרדים ולא נגד אברכים. אנחנו בעד שוויון ובעד טיפוח של הדור הצעיר הזה, של הסטודנטים שהולכים למילואים, לצבא ובסופו של דבר משתלבים בשוק התעסוקה ופעילים בכל עמותות הרווחה בישראל, אבל מתוגמלים באופן הפוך למידת התרומה שלהם לחברה".
"הציבוריות הישראלית נושאת עיניים לכאן" (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ פלסנר לסטודנטים: "אנחנו מאחוריכם"
שמולי הוסיף כי אינו יודע אם לקחת ברצינות את הצעת הפשרה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפיה גם סטודנטים עם שלושה ילדים שאינם עובדים יקבלו קצבה. "אנחנו חיפשנו ולא מצאנו", אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים, "אני לא מכיר סטודנט שיש לו שלושה ילדים והוא בן 22". חברי הכנסת מחאו לו כפיים בתום דבריו.
"הכנס הזה הוא מסר להתנגדות לחוק הכוללים", אמר חבר הכנסת יוחנן פלסנר. "המסר הוא 'יעבדו וישרתו - יקבלו, לא יעבדו ולא ישרתו - לא יקבלו'. הציבוריות הישראלית נושאת עיניים לכאן ושואלת אם יהיה פה מאבק נוסח צרפת על חוקי הפנסיה. זה הרגע שעל הסטודנטים להרים על נס את המאבק הזה - אנחנו מאחוריכם".
לבני ופלסנר במהלך הדיון. זריקת עידוד לסטודנטים (צילום: גיל יוחנן)
השר ברוורמן קרא "להכניס את החרדים לעבודה - כי זה טוב לחרדים. להכניס את החרדים לצבא - כי זה טוב לחרדים". הוא קרא לסטודנטים להמשיך להיאבק בנושאים חברתיים ולא רק על שכר הלימוד. חבר הכנסת מוץ מטלון אמר כי "המאבק הוא לא מאבק של הסטודנטים, הוא מאבק של כל מדינת ישראל. אתם תובילו אותו, אתם תרוצו איתו", בעוד שח"כ מרינה סולודקין הזהירה מפני מלחמת אזרחים שהחרדים מובילים אליה.
"ח"כים, תקשיבו לסטודנטים"
יובל אדמון, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, קרא לחברי הכנסת להקשיב לו ולחבריו. "יש
לנו רעיונות, יש לנו הצעות חוק חלופיות", אמר, "אנחנו מחפשים את אותה מטרה. אם נעשה את זה ביחד, אני מאמין שאפשר לשנות את רוע הגזירה".
הסטודנטים הודיעו אמש כי יערכו השבוע הפגנות ענק, בין היתר מול בית ראש הממשלה, במחאה על החוק שנועד להיטיב עם תלמידי הישיבות. בעקבות הסערה שעוררה הצעת החוק של חבר הכנסת משה גפני, הורה ראש הממשלה על הקמת ועדת מומחים שתדון בנושא. בעקבות זאת, ההצבעה על ההצעה בוועדת השרים לענייני חקיקה נדחתה בשלושה שבועות.
Read this article in English