שתף קטע נבחר

תסתפקו במרגרינה: מחסור בחמאה במרכולים

מי שחיפש בימים האחרונים חמאה מצא שאת מקומה תפסה המרגרינה. "מדובר בתופעה כלל עולמית", אומרים ברשתות המזון. למה יש מחסור בחמאה בישראל ומתי הוא יסתיים?

מחסור חמור בחמאה ניכר בימים האחרונים בכל רחבי הארץ, ובחלק מסניפי רשתות המזון לא ניתן כלל להשיג חמאה.

"כבר שבוע אני מחפש חמאה בסופר ולא מוצא. הייתי בשלושה סניפים, גם של מגה וגם של שופרסל ולא מצאתי כלום. כששאלתי בסניפים השיבו לי שקיבלו כמות קטנה של חמאה והיא נחטפה מהמדפים", סיפר ג' מתל אביב. "בחלק מהסניפים מילאו את המדפים הריקים בחפיסות מרגרינה במקום בחמאה החסרה".

 

 

ל"ממון" נודע כי מועצת החלב ומשרד החקלאות פנו למשרדי האוצר והתמ"ת בדרישה להגדיל ב-400 טון את המכסות לייבוא חמאה מדנמרק והולנד. שוק החלב הוא שוק מוגן שכמעט אין בו יבוא. היבוא הקיים הוא למטרת השלמת חוסרים, ונעשה בדרך של מכסות בפיקוח משרד התמ"ת והחקלאות.

 

שוק החמאה מוערך ב-100 מיליון שקל בשנה (ללא השוק המוסדי) והוא מהווה כ-2% משוק החלב הכללי (שהיקפו 5.6 מיליארד שקל). היצרניות העיקריות הן טרה ותנובה. לישראל מייבאי מדי שנה 550 טון חמאה כאשר היקף השוק הוא 9,000 טון.

 

לדברי שייקה דרורי, מנכ"ל מועצת החלב, המחסור בחמאה בארץ בימים האחרונים הוא זמני והוא נובע מהמחירים הגבוהים של חמאה בעולם. כתוצאה מכך צומצם היקף היבוא והביקושים לחמאה מייצור מקומי גדלו. כמו כן, בארץ נרשמה השנה עלייה של יותר מ-5% בביקוש לחלב ומוצריו. מדובר בשיעור צמיחה הגבוה פי 2 מהתחזיות הוורודות ביותר.

 

בשל כך, חלק גדול יותר מהחלב הגולמי הופנה לייצור מוצרי חלב על חשבון ייצור חומרי גלם חלביים (חמאה תעשייתית ואבקת חלב). כמו כן, בחודשים אוגוסט, ספטמבר ואוקטובר שררו בארץ תנאי אקלים קיצוניים וחריגים ונרשמו שיאים של עומסי חום. תנאים אלו פגעו בפוטנציאל הייצור ברפתות, ותפוקת החלב היתה נמוכה אף יותר מהתחזית.

 

לדברי דרורי, מועצת החלב פועלת לסיום המחסור בחמאה ומעודדת את הרפתנים להגדיל את תפוקת החלב ואת תכולת השומן בו.

 

ומה אומרים ברשתות?

אלי גידור, סמנכ"ל הסחר של שופרסל, אמר אתמול (א') שהמחסור בחמאה איננו ייחודי לישראל, אלא מדובר בתופעה כלל עולמית. הסיבה לכך היא ממחסור בשומני חלב שמקורו בצמצום בייצור החלב. שומני החלב מתקבלים בתהליך ייבוש עודפי חלב, ומאחר שכעת אין עודפים - נוצר מחסור בשומנים.

 

רמי לוי, מנכ"ל רשת רמי לוי שיווק השקמה, אישר גם הוא שיש מחסור חמור בחמאה.

 

צביקה וילגר, בעלי ויליפוד המייבא חמאה מתוצרת דנמרק וכן את ממרחי החמאה של לורפק, אמר כי המחסור בחמאה הוא עולמי - בגלל המחסור בחלב - ובעקבותיו יש עליות מחירים משמעותיות של 25% במוצרי חלב בחו"ל. להערכתו, עליות המחירים של מוצרי החלב יגיעו גם לארץ בתקופה הקרובה.

 

בתערוכת המזון, שהסתיימה בשבוע שעבר בפריז, היה המחסור בחלב לשיחת היום.

 

חלב גולמי מייצר שתי תפוקות מרכזיות: הראשונה היא חלבון שממנו מייצרים גבינות ויוגורטים והשנייה היא שומן שמשמש גם לייצור חמאה. המחסור בחלב גולמי ניכר היטב בארץ בתקופה האחרונה. לפני חודש היה מחסור חריף של חלב בשקיות שלטענת המחלבות נבע מחוסרים בחלב גולמי. מחלבת טרה ושטראוס אף הפסיקו זמנית לייצר חלב בשקיות.

 

מתנובה נמסר בתגובה: "המחסור בחמאה נובע עקב מחסור בשומן שמקורו בחלב הגולמי. תנובה עושה מאמצים להשלים את הביקושים".

 

מטרה נמסר: "טרה מייצרת מכל החלב שמתקבל ושולחת לשוק המחסור נובע ממחסור בחלב גולמי לכלל השוק". לדברי מקורות בענף החלב, תפוקת החלב הולכת ועולה ולכן סביר שהחמאה תחזור למקררים בקרוב.

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
חמאה מרגרינה אפייה
צילום: index open
מומלצים