דנקנר על מכתשים: רוב העובדים ימשיכו לעבוד
עמי הראל, יו"ר כור, הבטיח בוועדת הכספים בשמו של נוחי דנקנר: פעילות מכתשים אגן תימשך, בין אם החברה תימכר לסינים ובין אם לא. גפני: זהו דיון עקרוני על עתיד התעשייה, נשקול חקיקה להגנה על מפעלים ממעבר לידיים זרות
"אין סכנה לסגירת מפעלי אגן כימיקלים באשדוד ובדרום", כך אמר הבוקר (ב') בוועדת הכספים עמי הראל, יו"ר כור שהיא החברה האם ומנהל דיסקונט השקעות. הראל, שדיבר בשמו של נוחי דנקנר, הבטיח שפעילות המפעלים תימשך בין אם תקום או לא תקום עסקת השותפות עם החברה הסינית כמצ'יינה.
הראל אמר כי הכוונה להפוך את החברה מציבורית לפרטית ולהעביר לסינים 70% ממניותיה, בעוד שכור תמשיך להיות מעורבת למרות שיישארו בידיו 30%. עם זאת, הוא חזר והדגיש כי "העסקה בחיתוליה ובכל מקרה רוב העובדים ימשיכו לעבוד למעט חלק שלגביהם מנהלים משא ומן על הסדר פרישה עם פיצויים נדיבים".
הראל אמר כי המפעלים, המייצרים חומרי הדברה, לא היו נכס של המדינה והם עובדים על פטנטים שפג תוקפם ואין בהם שום המצאה ישראלית. הוא אמר עוד כי אין מנוס מיצירת שותפות עם חברה גדולה בעולם נוכח התחרות הגוברת בענף. זאת, בעיקר לאחר שברבעון השלישי השנה אגן כימיקלים פרסמה אזהרת רווח, ורק בכוחה של השותפות להחזיר אותה למסלול של צמיחה.
דדון והראל לוחצים ידיים, היום בוועדה (צילום: גיל יוחנן)
"החברה לא בורחת לשום מקום והיא נשארת בישראל", אמר הראל. והוסיף כי כל המשא ומתן נעשה בשקיפות מתוך גישה אנושית והפרישה תיפרש על פני שנים. "החברה תמשיך לייצר בישראל אם תהיה או לא תהיה עסקת שותפות", הדגיש הראל.
"העובדים חוששים לפרנסתם"
יו"ר ועד העובדים, יהודה דדון, אמר כי "העסקה עומדת להחזיר לאחור את המפעל וכל הישגיו, והעובדים חוששים לפרנסתם". לדבריו, במשך זמן רב הוועד חזר וצעק כי נדרשת התייעלות כדי לשמור על מקומות העבודה אולם נאמר לו "כי הכל בסדר" ועכשיו 1,800 המשפחות המתפרנסות מהמפעל נמצאות בחרדה.דדון חושש כי השליטה של כור, אם תקום השותפות, תהיה למראית עין כבעלי מניות המיעוט, והסינים הם שיכתיבו בפועל את מהלכי המפעל בעתיד בעוד שלכור לא תהיה השפעה או שליטה מעשית. "אין לי אפשרות לשכנע את העובדים שיהיה בסדר", אמר יו"ר הוועד.
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר בפתח הדיון מדובר בנושא עקרוני לכל מערכת התעשייה בישראל. לאן היא הולכת והאם המדינה מתכוונת להעביר לידיים זרות את משאביה בכדי לייצר כסף במקום תעסוקה כפי שקרה לתעשיית הטקסטיל".
לדבריו, הדיון העקרוני מתחיל במכתשים אגן אבל ייתכן כי נצטרך ליזום תיקוני חקיקה איך להגן על המפעלים שהמדינה נתנה להם תמריצים ומענקים כדי שלא יעברו לידיים זרות.
נשיא התעשיינים, שרגא ברוש, אמר כי דברי גפני הם הנושא האמיתי של הדיון. "מקרה אגן ייפתר עם ועד כזה שמגן על עובדיו," אך הזהיר: "הבעיה היא כושר התחרות של המפעלים בישראל ואל תברחו מהדיון האמיתי".
"מיליארד סינים לא מכירים את עופר עיני"
נציג התמ"ת אמר כי החלפת הבעלות במפעל מחייבת אישור של מרכז ההשקעות לגבי המשך ההתחייבויות של המפעל על חשבון מענקים שקיבלו ובינתיים מכתשים לא פנו אליהם. עמי הראל השיב: "אין ספק שלפני הכול אנחנו שומרי חוק".
ח"כ חיים אורון (מר"צ) וח"כ שי חרמש (קדימה) קראו לכור לגלות אחריות לאומית לפני שהם סוגרים עסקה עם הסינים. "אורון קרא לדרוש מהסינים שיסתפקו ב-49% מהמניות כדי שכור תישאר הגורם הדומיננטי, כי אם המפעל זקוק להתייעלות עדיף לבצע אותה קודם ואם המפעל לא עומד על רגליו גם הסינים לא יבואו.
חרמש הוסיף כי ללא הבטחת השליטה הישראלית כור תאבד שליטה ובעקבותיה יאבד הנגב מקור תעסוקה חשוב.
גם ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) הזהירה שהעברת 70% ממניות המפעל לסינים עלולה לפגוע בעמוד השדרה הכלכלי של הנגב. היא שאלה: "למה מדברים על שכר העובד הישראלי שגבוה פי 15 מהעובד הסיני ולא מדברים על המנהל שהרוויח 14 מיליון שקל". יחימוביץ' הזהירה שבעסקת המיזוג הסינים יחליפו בהדרגה את העובדים הישראלים בעובדים סינים בתוך שנה שנתיים.
ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה: "מיליארד סינים לא מכירים את עופר עיני מההסתדרות וממשלת בייג'ינג שכל ישראל לגביה היא פריפריה, בוודאי לא תדאג לפיתוח הנגב במקום ממשלת ישראל".
בתום הדיון ועדת הכספים לא קבעה שום עמדה לגבי התהליך ורק ביקשה לקבל דיווח שותף על מהלך המשא ומתן. חרמש ציין בהקשר זה כי העובדה שהמשא ומתן מתנהל בדלתיים סגורות ללא חשיפה תקשורתית היא לטובת העניין.