סקר: חילוניים ממחזרים יותר מדתיים
בדיקה של משרד התמ"ת בתחום צרכנות בת קיימה בישראל מגלה, שחילוניים ממחזרים יותר לעומת צעירים, עולים, ערבים, מסורתיים ודתיים. רק 11.5 אחוז נמנעים משימוש בשקיות פלסטיק לאריזת מזון לעומת 71 אחוז בגרמניה; כ-23 אחוז לא שמעו על התחממות כדור הארץ
משקי בית של מבוגרים חילוניים, ברמות השכלה והכנסה גבוהות, נמנעים משימוש במוצרים מזיקים לסביבה וממחזרים יותר לעומת משקי בית של צעירים, עולים, ערבים, מסורתיים ודתיים, ומשקי בית ברמות השכלה והכנסה נמוכות. כך עולה מסקר שפרסם היום (ב') מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת בתחום צרכנות בת קיימה של משקי בית בישראל.
מהנתונים עולה, כי בעוד ש-67.1 אחוז מהחילוניים ממחזרים בדרך כלל בקבוקי פלסטיק ריקים, בקרב האוכלוסיה המסורתית השיעור יורד ל-52.5 אחוז; בקרב משקי הבית הדתיים נרשמת ירידה נוספת ל-38.9 אחוז ואילו בקרב החרדים נרשמת צניחה ל-23.6 אחוז בלבד.
54.5 אחוז מהחילוניים ממחזרים עיתונים ונייר בדרך כלל. רק 42.5 אחוז עושים זאת בקרב המסורתיים; בקרב הדתיים נהגים כך רק 27.4 אחוז ובקרב החרדים רק 14.6 אחוז.
46.8 אחוז אמרו שהסיבה שהם אינם ממחזרים היא העדר מתקני מיחזור בקרבת בתיהם.
בשונה מנתוני המיחזור, על פי הסקר הישראלים מעידים על עצמם שנושא הסביבה חשוב להם בהקשר הצרכני. כך למשל, השפעת המוצר על הסביבה מהווה שיקול חשוב בבחירת מוצר עבור 70 אחוז מהאוכלוסיה. כ-40 אחוז אמרו שהם גם מוכנים לשלם יותר עבור מוצר ידידותי לסביבה. עם זאת, רק 8.7 אחוזים הגדירו את עצמם כ"צרכנים ירוקים" במידה רבה, שנמנעים משימוש במוצרים מזיקים לסביבה.
ועוד על מודעות: 76.2 אחוז מהישראלים שמעו על התחממות כדור הארץ, לעומת 95 אחוז בצרפת, 97 אחוז בגרמניה ו-99 אחוז בארצות הברית.
ישראלים - לא ירוקים מספיק?
בהשוואה למדינות אחרות, ישראל ממוקמת במקום נמוך בחלק גדול מהמדדים. כך למשל, רק 11.5 אחוז ממשקי הבית נמנעים משימוש בשקיות פלסטיק לאריזת מזון ומשתמשים תמיד בשקיות רב פעמיות - זאת לעומת 71 אחוז בגרמניה ו-60 אחוז בצרפת.
רק 12.3 אחוז ממשקי הבית בישראל מעדיפים לתקן מכשירים חשמליים ולא לקנות חדשים כדי לצמצם את כמויות הפסולת. 36 אחוז מהגרמנים ו-32 אחוז מהקנדים נוהגים כך.
על פי התמ"ת, משקי הבית בישראל ממוקמים ברוב מדדי הסקר במקום נמוך בהשוואה למדינות מערביות מאחר שנושא איכות הסביבה מצוי במקום נמוך בסדר היום הציבורי. עם זאת נטען כי מסתמן שינוי גישה שמתבטא בתכניות לקידום המיחזור והפרדת פסולת ביתית במספר רשויות מקומיות, ובדרישה להקצאת משאבים לעידוד התנהגות צרכנית מושכלת של משקי בית.
לדברי מנהל מינהל מחקר וכלכלה בתמ"ת, בני פפרמן, הסקר הנוכחי הוא ראשון מסוגו שבחן לעומק סוגיות בהתנהגות הישראלים בכל הקשור לצרכנות בת-קיימה - צרכנות שנמנעת משימוש במוצרים המזיקים לסביבה ומעדיפה מוצרים המקטינים בזבוז אנרגיה או ניתנים לשימוש חוזר ומיחזור.
לדברי פפרמן, הסקר ייערך מעתה והלאה מדי שנה במסגרת מעקב אחר ההתפתחויות בתחום הצרכנות הירוקה, וכחלק מהמחויבויות שנטלה ישראל במסגרת כניסתה ל-OECD.
פפרמן הוסיף, כי הממשלות יכולות בעקיפין לקדם ייצור בר קיימה על ידי עידוד הצרכנים לצריכה שאינה מזיקה לסביבה, באמצעות חינוך, רגולציה וענישה. "עידוד התנהגות צרכנית בת-קיימה תגביר את הדרישה בקרב הצרכנים למוצרים המיוצרים בדרך מתחשבת יותר בסביבה", אמר.