ח"כ זועבי באה לטירקל וצפתה בעדויות הערבים
חברת הכנסת שהיתה על המשט לעזה לא העידה בוועדה, אך שמעה את יו"ר ועדת המעקב של ערביי ישראל אומר כי יש לשבור את המצור על עזה. הוא אמר כי לא היה מעורב בארגון וגם לא היה נוכח על הסיפון בזמן ההשתלטות
לאחר שלא הגיעו לדיון הקודם אליו הוזמנו, התייצבו בצהריים (יום ב') יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, מוחמד זיידאן, וחמאד אבו דעאבוס מרהט בוועדת טירקל. זיידאן אמר בעדותו כי ה"מרמרה" לא קיבלה את ההצעה לבדוק את הסחורות בנמל אשדוד או אל-עריש, כיוון שמשתתפי רצו להעביר מסר וגם ביקשו לשבור את המצור. מי שהגיעה לשמוע את העדות היא ח"כ חנין זועבי (בל"ד), שהיתה גם היא על המשט לעזה.
זיידאן אמר לחברי הוועדה: "באל-עריש נפרקות ספינות רבות. המצור פוגע ביסודות הבסיסיים לחיים וחובתנו ההומנית להתנגד לכך". לדבריו, הוא לא יודע מי ארגן את המשט ורק אמר כי ג'מאל אל-חודרי, מאנשי עזה החופשית, ביקש לארגן משלחת של ערבים ישראלים. "אני יודע שארגון ה-IHH הוא מחוץ לחוק בישראל, אך לא ראיתי פעילים של הארגון על הספינה ולא באתי איתם במגע".
היו ביחד במשט. זועבי וזיידאן (צילום: נועם מושקוביץ)
הוא סיפר שבזמן השתלטות לוחמי השייטת על הספינה, הוא לא היה על הסיפון ולכן לא ראה את משתתפי המשט משתמשים במוטות ברזל. זיידאן סיפר כי הבחין בח"כ זועבי, כשזו פנתה אל החיילים בדרישה להעניק לנפגעים טיפול רפואי. הוא טען כי היא קיבלה תשובה שלילית. חברי הוועדה מתחו ביקורת על דבריו ואמרו כי יש צילומים המראים כי החיילים מציעים לזועבי עזרה, אך היא מסרבת וטוענת כי לצה"ל אין זכות להעניק טיפול רפואי במקום.
במהלך העדות הוא סיפר, כי ראה שלושה טורקים אוחזים בחייל פצוע ומובילים אותו לטיפול בחדר בבטן הספינה: "הם נתנו הגנה לאותו חייל". חברי הוועדה הביעו תמיהה על הדברים ושאלו אותו: "משום מה היה צריך החייל לקבל הגנה?" יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל השיב כי מדובר בהגנה רפואית.
חברי הוועדה אמרו לו כי לעזה אין נמל גדול וספינה בסדר גודל של המרמרה לא היתה יכולה לעגון בו. בתגובה אמר זיידאן, כי תפקידו במשט הסתכם בהשתתפות פסיבית בלבד ולא היה לו יד בארגון ולכן הוא לא יכול להיכנס לפרטים טכניים.
"לזרוק לים" את החיילים? "אני לא חובב טלוויזיה"
אחרי זיידאן, מסר את עדותו חברו להפלגה לרצועה, אבו דעאבוס. בניגוד לקודמו, חברי הוועדה אמרו לו כי בנאום טלוויזיוני של אחד ממנהיגי המשט, הוא קרא להתנגדות אלימה וכשנשאל מה יקרה בתרחיש שבו ישתלטו חיילי צה"ל על הספינה השיב: "נזרוק אותם לים".
בתגובה, השיב אבו דעבוס כי הוא "אינו מחובבי הטלוויזיה" ואמר כי לא ידע דבר על אותו נאום. הוא גם טען כי הוא אזרח שומר חוק וכלל לא היה מודע לכך שיש פסול כלשהו בכניסה לרצועה. "אם מה שרצית היה באמת קורה, הייתם מגיעים לעזה. לכן, מראש הייתה כוונתך להפר את החוק", הטיחו בו חברי הוועדה.
גם לכך מצא אבו דעבוס הסבר, וגרס כי כלל היה היה משוכנע שה"מרמרה" אכן תגיע לחופי הרצועה. "ציפיתי שתהיה התערבות בינלאומית שבסופה יימצא פיתרון", הסביר.
בסיום הדיון, הטילה ח"כ זועבי ספק באמינות עבודת הוועדה. "היו לנו כבר אינדיקציות לאי האמון של ועדת טירקל. מלכתחילה אנו טענו שצוות החקירה שמינתה ישראל אינו שקוף ונייטרלי, אך אני בעצמי נדהמתי מהתנהלות הדיון. חברי הוועדה הביעו עמדות פוליטיות באופן ברור ונחרץ. הם המליצו לעדים גם לא להשתמש במילה 'מצור' אלא ב'סגר' ואמרו שזה חוקי ולגיטימי. חברי הוועדה חיפשו הצדקות להתקפה, ולא ניסו לחקור את מה שנעשה שם".
מוקדם יותר היום העידה יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, בוועדה. היא האשימה את ראש הממשלה בנימין נתניהו - גם אם בלי להזכיר את שמו - במחדלים שהובילו למשט ולתוצאותיו. בעדותה אמרה שרת החוץ לשעבר כי טורקיה ניצלה את "הוואקום המדיני" כדי לייצר לגיטמיות לחמאס. "היעדרו של תהליך מדיני יצר מצב שבו אותה אסטרטגיה שפועלת בשני הצדדים של המשוואה הפכה להיות נכה, והמובן מאליו - שהיה מובן מאליו גם לרשות הפלסטינית, גם לעולם הערבי וגם לעולם כולו - כבר לא היה מובן מאליו, ואת ההמחשה הגדולה לכך קיבלנו במשט", אמרה לבני. "יש כאן מדיניות טורקית שמשתנה, וישראל היא רק חלק מהעניין הזה".