עיריית י-ם הרסה בסטה: "בריונות של ראש העיר"
למרות שהבסטה של מועמר אבו-רמוס פעלה ברישיון במשך 40 שנה ובית המשפט קבע כי אין לפנות את דוכן הממתקים שלו, בעיריית ירושלים החליטו בכל זאת להרוס אותו. באופוזיציה תקפו: "זה תרגיל שהוא קודם כל מסריח ורק אחר כך חוקי"
אוכפים או עוקפים את החוק? עיריית ירושלים הרסה בסטה בת למעלה מ-40 שנה במזרח העיר. לטענת הבעלים, מועמר אבו-רמוס, מדובר בהחלטה שרירותית למרות שהיה לעסק רשיון. הוא פנה לבית משפט שקיבל את עתירתו כי לעירייה אין סמכות לפנותו, אך בעירייה חשבו אחרת ופעלו בניגוד "לרוח בית המשפט".
מדי בוקר ב-7:00 פותח אבו-רמוס את דוכן הממתקים שלו בשוק הסמוך לשער שכם. את הדוכן הקים סבו של מועמר בשנות ה-60, שם מכר פירות וירקות. "אבא שלי עבד עם סבא מגיל 16, ומאוחר יותר אני נכנסתי לעסק. פה גדלנו, זה החיים שלנו", אמר מועמר ל-ynet. אבו-רמוס מספר כי לאחר שסבו נפטר, קיבלה הסבתא רישיון מהעירייה, אך כשזו הלכה לעולמה לפני כשנתיים החליטו לגנוז למשפחה את רישיון העסק.
"ראש העיר פועל בעבריינות". מועמר ואביו בדוכן (צילום: אוהד צויגנברג)
"פתאום נהיה ראש עיר חדש, שהחליט לא מחדשים את הרישיונות בשום אופן, לא לי ולא לכל שאר הרוכלים, כי אנחנו 'לא נראים יפה' לעיר. זה נהיה אישי. אחרי 40 שנה באו אמרו שאין רישיון", מספר מועמר. "אני לא מבין מה השתנה, זה דוכן שעומד באותו המקום עשרות שנים. זה לא עגלה ניידת או משהו חדש. אני משלם חשמל, ארנונה, מס הכנסה, ולא הסכמתי לוותר על הדוכן".
מרגע שקיבל את המידע החדש, שכר מועמר עורך דין ופתח בהליכים משפטיים כדי להציל את פרנסתו. לאחר הליכים ארוכים, קיבל השופט משה סובול בבית המשפט לעניינים מנהליים את עמדת העותר נגד עיריית ירושלים, לפיה אין בידה להשתמש בחוק העזר לשמירת הסדר והניקיון לפנות את הדוכן. "אין לראש העירייה במקרה זה סמכות לפעול לפינוי הדוכן באמצעות חוק העזר, שעה שביד העירייה להסתייע לשם כך בחוק רישוי עסקים", קבע סובול. עורך דינו של אבו-רמוס טען כי השימוש בחוק רישוי עסקים לשם פינוי מבנה כרוך בהליך משפטי חדש שסופו צו בית משפט, וכתב אישום, ומועמר אבו-רמוס קיבל את הבשורה המשמחת.
"לפני שלושה שבועות התקשר אלי העורך דין, ואמר לי: 'מזל טוב, זכית במשפט! בוא למשרד ותביא כנפה'. הייתי מאושר, זו הפרנסה שלי. 4 משפחות אוכלות מהדוכן הזה", סיפר. אך בעיריית ירושלים חשבו אחרת, וניצלו סעיף בחוק המאפשר להם להחרים את סחורת הרוכל, בטרם הספיק להמשיך בהליך המשפטי. ביום חמישי לפני שבוע וחצי, בסביבות השעה 1 בלילה, קיבל אבו-רמוס שיחת טלפון בהולה.
"קפצתי מהמיטה, ורצתי למקום. כל כך מיהרתי שאפילו לא שמתי נעליים", נזכר בעל הדוכן. "הגעתי, ואמרתי לפקחים לעצור, שיש צו בית משפט. הם לא שמעו לי, והערתי את האחים שלי והעורך דין שבאו גם הם. בינתיים כבר הביאו מנוף להרים את הדוכן, קפצתי עליו, קשרתי את עצמי ואמרתי שאני לא זז, אפילו שיהרגו אותי. המשטרה והפקחים צעקו, שמו עלי אזיקים, וגם על האחים שלי ועל העורך דין, ועצרו אותנו ב-3 לפנות בוקר".
מועמר מספר שהוא ואחיו הואשמו בתקיפת שוטרים והפרעה לפעילותם, וקיבלו קנסות של 1,500 שקלים כל אחד ומעצר בית של 5 ימים. לאחר מכן אבו-רמוס פנה שוב לבית המשפט על מנת לקבל את חפציו בחזרה ולבטל את הקנסות. "פתאום אני צריך לשלם 7,500 שקלים. עד עכשיו אני בהלם, לא יכול לדבר. אני לא מאמין שזה מה שקורה במדינה דמוקרטית, שאני צריך להילחם בשביל להביא פרנסה לילדים. עם כל הכבוד, ראש העיר פועל בעבריינות ובריונות".
"תרגיל מסריח ורק אחר כך חוקי"
ד"ר מאיר מרגלית, חבר מועצת עיריית ירושלים מטעם סיעת "מרצ" מחה על פעילות העירייה. "מקומם שעיריית ירושלים שאמורה להקפיד על לשון ורוח החוק, עושה פה תרגיל שהוא קודם כל מסריח ורק אחר כך חוקי", אמר ל-ynet. "בנוסח של 'הבה נתחכמה', מצאה העירייה לנכון לבצע את זממה למרות רוח החלטת בית המשפט שהייתה מאוד ברורה".
לדברי מרגלית, "משמעות החלטתו של השופט הייתה 'אל תגעו בבסטה הזו לפחות עד לתום הדיונים'. אני לא מבין מה אצה לה הדרך לעירייה, מה כבר היה קורה אילו הייתה מחכה שבועיים לתום הדיונים". חבר המועצה הוסיף: "אני מזהה קו עקבי בעירייה של זלזול בחוק. זה מתחיל בבית יהונתן וכלה ביחסה לבעלי הבסטות במזרח ומערב העיר. לראש העירייה יש בעיה עם החוק ואבוי לעיר שמתנהלת בצורה כזו".
תגובת העירייה: פעלנו בהתאם להוראת השופט
בעיריית ירושלים טענו כי הפרטים בכתבה "אינם נכונים". "מדובר בדוכן הפועל ללא רישיון ובניגוד לחוק, שכן בעלת הרישיון נפטרה לפני שנים רבות. בעל הדוכן קיבל הודעה, ולאחר שימוע והליך משפטי ארוך הוחלט לפנותו תוך התייעצות עם הלשכה המשפטית. הרוכל פונה ביום 14.10.10 בלילה בהחלטה של היועץ המשפטי, אולם ביום 17.10.10 שוב הוצב הדוכן ללא אישור ופונה בשנית. באותו היום אף הוסבר לבעל הדוכן, מר אבו-רמוס, שאם יציב את הדוכן פעם נוספת, תפעל מולו העירייה במלוא הנחישות. מאחר והדוכן הוחזר, פעלה העירייה ביום חמישי להסירו בהתאם לחוק", הסבירו בעירייה.בעירייה טוענים כי השופט סובול התיר פתח לעירייה לפעול כפי שפעלה. "בניגוד לנאמר, השופט קבע שאין לפנות אותו מכח חוק העזר לשמירת סדר וניקיון להסרת מכשולים ברחוב (סעיף 39 לחוק), וכי ניתן לעשות זאת מכח חוק רישוי עסקים (סעיף 27א') שעניינו הפסקת עבודה של רוכל, וכך בדיוק פעלה העירייה. יש לציין כי מעולם לא ניתן כל צו שמונע מהעירייה לפעול לפי חוק רישוי עסקים והיא פעלה בהתאם להוראות השופט, אשר ציין כי לא נכון במקרה הזה לפעול לפי חוק עזר בזמן שיש חוק ראשי של הכנסת שמסדיר את הטיפול בדוכנים כאלו".