שתף קטע נבחר

איגוד רופאי המשפחה: להימנע מהורמונים בגיל המעבר

המלצה ראשונה מסוגה יוצאת היום מכיוון של איגוד רופאי המשפחה דווקא, לפיה יש להימנע ככל הניתן מטיפול הורמונלי חלופי לגיל המעבר, בשל סיכון מוגבר לתמותה מסרטן השד. בתגובה חריפה נגד ההמלצות, טוענת האגודה לרפואת גיל המעבר: "הן טיפשיות ויגרמו נזק רב לכ-700,000 נשים בישראל"

האם יש סכנה במתן הורמונים לגיל המעבר? איגוד רופאי המשפחה שלח היום המלצה לכלל הרופאים חברי האיגוד להימנע ממתן טיפול הורמונלי לנשים בגיל המעבר עד כמה שניתן, בעקבות דו"ח חדש שפורסם השבוע ומצא כי הטיפול מעלה את הסיכון לתמותה מסרטן השד. בתגובה, יצאה הערב האגודה הישראלית לגיל המעבר נגד ההמלצות בטענה: "זוהי המלצה שמשמעותה המיידית היא גרימת נזק רב לכ-700,000 נשים בגילאים הרלוונטיים בישראל".

 

את ההמלצה יזם החוג לקידום בריאות האישה של איגוד רופאי המשפחה, בהנהלת הגינקולוגית ד"ר שלומית סייג, בעקבות מחקר של ארגון Women Health Initiative שבדק את השפעת הטיפול ההורמונלי על הנשים בגיל המעבר.

 

"במקרים של תופעות גיל המעבר קשות ובלתי נסבלות", כתב האיגוד בהודעתו, "יש לשקול מתן טיפול הורמונלי. לזמן הקצר ביותר ובמינון הנמוך ביותר המשיגים הקלה בתלונות. יש להסביר לנשים המטופלות שאין בידינו מחקר מבוקר המדגים את הבטיחות של טיפול זה אולם אין הצדקה להימנע מטיפול (בניגוד למתן מניעתי) כדי למנוע סבל ופגיעה משמעותית באיכות חיים".

 

יש ביסוס עובדתי?

בפרסומים קודמים של המחקר, נמצא כי נשים שקיבלו טיפול הורמונלי לגיל המעבר היו חולות יותר בסרטן השד. שניים ממחקרים אלה פורסמו בשנים 2002

 ו-2003 בכתב העת של ההסתדרות הרפואית האמריקנית JAMA.

 

מחקר נוסף שנערך בשנת 2004 בקרב נשים שעברו כריתת רחם וטופלו רק באסטרוגן, הופסק טרם סיום המחקר בשל עלייה של 39% בשיעור השבץ המוחי, ועלייה של 12% במחלות לב.

 

המחקר הנוכחי בדק טיפול הורמונלי משולב במשך כחמש וחצי שנים, והשפעתו למשך כחמש וחצי שנים נוספות לאחר הפסקת הטיפול. על פי ממצאי המחקר, במשך 11 שנות המעקב נמצאה תוספת של תשעה מקרי סרטן שד לכל 1,000 נשים. מקרי סרטן השד בנשים שקיבלו טיפול הורמונלי היו מפושטים יותר. כמו כן נמצאה עלייה מובהקת בתמותה הכללית בקרב חולות הסרטן בשיעור של 2 מקרים לכל 1,000 נשים.

 

בכל הקבוצות שנבדקו במחקר נמצאה שכיחות גבוהה של תחלואה בסרטן השד. הסיכון נטה להתגבר ככל שחלפו השנים, והחוקרים משערים כי בעתיד יגברו הדיווחים על תחלואה בסרטן שד בעקבות השימוש בהורמונים.

 

האיגוד מציין כי אין מחקר המציין מהו משך הטיפול והמינון הבטוחים לשימוש. יש לציין כל ההמלצות הניתנות היום על ידי גופים רפואיים שונים מהווים השערות ואין להם ביסוס עובדתי במחקרים מבוקרים גדולים. בהתאם לכך, אישר מינהל המזון והתרופות האמריקני לחברות המייצרות הורמונים חלופיים לציין אך ורק את היתרון של הטיפול ההורמונלי בהפחתת שברים.

 

כאמור, ממליץ היום האיגוד להימנע עד כמה שניתן ממתן טיפול הורמונלי חלופי. במקרים של תופעות גיל המעבר קשות ובלתי נסבלות, ממליץ האיגוד לשקול מתן טיפול הורמונלי לזמן הקצר ביותר ובמינון הנמוך ביותר המשיגים הקלה בתלונות.

 

"ההמלצות גורמות נזק"

האגודה הישראלית לגיל המעבר מיהרה להגיב להמלצת איגוד רופאי המשפחה בטענה בטענה שהיא מטעה ומזיקה: "חברי האגודה לגיל המעבר זועמים על המלצת איגוד רופאי המשפחה", נאמר בהודעה, "להודעת ראשי האיגוד לא קדמה כל התייעצות, עם מובילי הדעה מקרב רופאי האגודה הישראלית לגיל המעבר ולא נערך כל דיון מקצועי, על המלצה שמשמעותה המיידית היא גרימת נזק רב לכ-700,000 נשים בגילאים הרלוונטיים בישראל".

 

התגובה של האגודה אף מחריפה, וזועקת על כך שישראל היא המדינה היחידה שבה יצאה המלצה כזו: "המלצה מהסוג שניתנה על-ידי ראשי איגוד רפואת המשפחה, לא ניתנה על-ידי אף איגוד בינלאומי בעולם. לא רופאי גיל המעבר ולא אנדוקרינולוגים, קרדיולוגים, או אפילו אונקולוגים. אף אחד מהם לא יצא בהצהרה כזו שמשמעותה גרימת נזק משמעותי ביותר לנשים. המלצתם היא על דעתם בלבד ולא משקפת את דעת המומחים בשטח".

 

פרופ' ברי קפלן, מומחה לגינקולוגיה מבית החולים בילינסון ויו"ר האיגוד לגיל המעבר, התנגד בשיחה עם ynet להמלצות בכנותו אותן "טפשיות". לדבריו רופאי המשפחה אינם מתמצאים בשטח גיל המעבר ואף לא פירשו נכון את המחקרים שפורסמו בדבר הגלולות לגיל המעבר.

 

"לצערי הרב רופאי המשפחה ברובם, אם לא כמעט כולם, אינם משתתפים בכנסים

לגיל המעבר בארץ בעולם, ואינם קוראים נכון את המאמרים. המחקר החדש עסק בפרוגסטרון שאינן נמצא בשימוש בעולם ובישראל בפרט, והוא כלל נשים שממוצע גילן היה מעל 63 בעוד אנחנו ממליצים את הטיפול לנשים צעירות".

 

"הפרוגסטרון שהיום בשימוש בישראל הוכח בדנמרק ובצרפת על אלפי נשים כיעיל ואינו מזיק מבחינת השד", הוסיף פרופ' קפלן, "הוא מונע בריחת סידן, מקטין ב-40% את הסיכון לסרטן המעי הגס, נותן איכות חיים לנשים שלא ישנות, שסובלות מגלי חום ומזיעות. ההמלצה שלנו היא לתת את הטיפול לנשים במינון הנמוך ביותר שהוא יעיל ועוזר להן בהתאם לצורך".

 

בתגובה של האגודה אף נאמר: "נשים צריכות לדעת שיש מגוון דעות ולא ניתן "לחסל" נושא רפואי שלם בשל מאמר אחד, או אג'נדה אישית של מובילי הדעה". זאת ועוד, האגודה הדגישה כי המלצותיה לא השתנו: "המלצות האגודה הישראלית לגיל המעבר לנשים בישראל, התואמות את ההמלצות של האגודות בעולם, נותרו כשהיו לאחר פרסום המחקר. טיפול הורמונלי מומלץ לנשים בגיל המעבר הסובלות מתסמיני גיל המעבר. בדרך כלל, לפרק זמן של כחמש שנים בלבד. המינון המומלץ הינו המינון המינימלי האפקטיבי. הורמונים חלופיים מדור חדש, הניתנים כיום לנשים בישראל, הם בעלי מינון אסטרוגן נמוך בכחצי ויותר מהמינון שנחקר ב- WHI ומינון הפרוגסטרון נמוך בכרבע מהמינונים הקודמים".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
גלולות. סיכון או איכות חיים?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים