צה"ל עולה על מדים ירוקים
בבה"ד 1 תושק תוכנית "צה"ל שומר סביבה" שצפויה, כך מבטיחים, לחולל שינוי תפיסתי בכל הקשור להתנהלות הצבא - שכונה לא פעם "המזהם הגדול בישראל". על הכוונת: פאנלים סולאריים, נורות וברזים חסכוניים בבסיסים, שיקום זיהומי העבר והפיכת דור העתיד של החיילים לירוק יותר
במסגרת האירוע יחשוף הרמטכ"ל את החווה הסולארית שהוקמה בבסיס, וכוללת כ-400 פאנלים סולאריים להפקת חשמל מאור השמש. על פי ההערכות, החווה עשויה להביא לחיסכון של כ-90 אלף ליטר סולר מזהם בשנה ששימש עד כה לחימום המים ולהפקת חשמל בגנרטורים.
עוד על צה"ל והסביבה:
- סוף סוף הסכמה: מחנות צה"ל יחוברו לביוב
- מה עשו דחפורים של צה"ל בשמורת יהודיה?
- מי שולט על השטחים הפתוחים והחופים? צה"ל
התוכנית שמה דגש רב גם על התייעלות אנרגטית וחיסכון בחשמל ובצה"ל אומרים שהיא תיושם בהדרגה בכל בסיסי הצבא - כשבה"ד 1 ישמש כמודל ופיילוט. כך למשל, בבסיס ההדרכה הדרומי הוכנסו לשימוש נורות חסכוניות במקומן של נורות הליבון הרגילות, וגלאי נפח שמכבים אורות בחדרים ריקים. אלה מאפשרים לחסוך עד כ-35 אחוז בצריכת החשמל של המבנים בבסיס.
זאת ועוד: הכוונה היא שבבסיס - ובבסיסים אחרים בעתיד - יוטמעו צעדים מתקדמים גם מתחום הבנייה הירוקה, כגון שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה ומבנים חסכוניים באנרגיה. החיסכון יהיה לא רק בחשמל: בבסיס הותקנו ברזים חסכוניים שעשויים לחסוך עד כ-25 אחוז מצריכת המים.
התוכית קרויה "צה"ל שומר סביבה" ובצבא מתייחסים אליה כאל שינוי תפיסתי בהתנהלות הצבא. המטרה, כך מסבירים יוזמי המהלך, היא לא רק לקדם מהלכים סביבתיים, אלא גם לסייע בהפיכת דור העתיד של החיילים לדור מודע יותר ומזהם פחות. "החינוך הסביבתי יגיע החל מהפיקוד הבכיר ועד אחרון המשרתים, על מנת להטמיע שיקולים סביבתיים בכל תחומי העשייה", אמרו גורמי בצבא.
בין היתר הוקם בינואר השנה מנהל צה"לי להגנת הסביבה, בראשו עומד סא"ל אלי פז, ובמסגרתו פועל בית ספר להגנת הסביבה, שבו מכשירים מפקדים, קציני רכש שינהלו "רכש ירוק", ונציגים סביבתיים שישרתו בבסיסים. לדברי פז, עוד בטרם הוקם המנהל, החל צה"ל בפעולות להגברת החיסכון וההתייעלות. כך למשל בשנת 2007 צרך צה"ל 16 מיליון מ"ק מים ובשנת 2009 כבר צרך רק 12 מיליון מ"ק.
פאנלים סולאריים ב-20 בסיסים ומיחזור רוב הפסולת תוך עשור
הנהלים שהמנהל מגבש בתחום הסביבה יהפכו, לדברי פז, בעתיד לפקודות מטכ"ליות ולסטנדרט מחייב עבור הבסיסים והתנהלותם השוטפת.
כמו כן, עסוק המנהל במידה רבה בטיפול במפגעי העבר של צה"ל - בראש ובראשונה בנושא השימוש בדלקים, שמנים ובחומרים המסוכנים לאורך השנים. "בין השאר התחלנו לטפל בתחנות דלק שנמצאות מעל אקוויפר החוף או באגן ההיקוות של הכנרת - שם בדקנו ומצאנו כי יש תשתיות לקויות שיש צורך לשדרג ולטפל בהן לפני שייגרמו זיהומים ונזקים בלתי הפיכים".
גם בתחום הפסולת משאיר צה"ל את חותמו בשטח.
"אכן", אומר פז, "הצבא משלם כיום מיליוני שקלים לפינוי אשפה ולהטמנה, אבל אנחנו מתחילים בהתקנת קומפוסטרים, במתקני מיחזור והמטרה היא שצה"ל יפריד את מרבית הפסולת שלו וימחזר אותה עד לשנת 2020".
צה"ל, לדברי פז, גם מביט קדימה. "בימים אלה מתחיל הצבא להערך לקראת כניסתו לתוקף של חוק אוויר נקי בינואר 2011. בשיתוף המשרד להגנת הסביבה מתבצעת בצבא פעילות מקיפה - כדי להעריך כמה גזי חממה פולט הצבא וכיצד ניתן לצמצם פליטות. בתחום החשמל למשל, בימים אלה אנו יוצאים למכרז להצבת פאנלים סולאריים בכ-20 בסיסים".
איך החיילים מקבלים את שינוי התפיסה?
"אצל הדור הישן, המפקדים, היה קשה יותר", אומר פז, "אבל הדור החדש של החיילים לוחץ עלינו לפעול. אנחנו מקבלים מיילים כל יום על מפגעים סביבתיים בבסיסים ושאלות בנוגע לשיפור המצב הסביבתי בבסיסים. ההיענות של הצעירים היא עצומה. הירוק מאוד באופנה כרגע, והחיילים רוצים שהצבא יתקדם לשם".
בטקס בבסיס ההדרכה הצה"לי יקחו חלק גם מפקד זרוע היבשה, אלוף שלמה (סמי) תורג'מן, ראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, אלוף דן ביטון ומפקד בית הספר לקצינים, אלוף משנה יהודה פוקס.