שתף קטע נבחר

נעליים הושלכו לעבר ר"מ אוסטרליה לשעבר - שוב

במהלך תוכנית טלוויזיה פוליטית שעסקה בתקופת כהונתו של ג'ון האוורד, קם מפגין המתנגד למלחמה בעיראק, השליך את נעליו וצעק "יש לך דם על הידיים". האוורד הגיב בחיוך ולא נראה מוטרד. אולי זה בגלל שגם לפני כשנה הושלכה לעברו נעל

אופנת השלכת הנעליים חוזרת ובגדול - הקורבן התורן (ולא בפעם הראשונה) הוא ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר, ג'ון האוורד: תקרית מביכה אירעה אמש (יום ב') במהלך שידור תוכנית הטלוויזיה "Q&A" של רשת ABC האוסטרלית. במהלך דיון סוער על תקופת כהונתו של האוורד, קם אדם המתנגד למלחמה בעיראק ולמעורבות האוסטרלית בה, והשליך את נעליו לעבר ראש הממשלה לשעבר.

 

הנעליים לא פגעו בהאוורד, ולמעשה מאופן השלכתן לא נראה כי היתה כוונה ממשית לפגוע בו. במקום זאת, הסתפק משליך הנעליים בהשמעת סיסמאות שונות. "זה עבור המתים העיראקים", צעק האיש בטרם לווה על-ידי המאבטחים החוצה. אשה שישבה ביציע הצטרפה לדברים וקראה: "יש לך דם על הידיים". לאחר מכן, יצאה מהאולם בכוחות עצמה.

  

ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר הגיב בחיוך לתקרית ולא נראה מוטרד ממנה, אם כי מעט נבוך. "זה בסדר, אל תדאג. שכח מזה, שכח מזה. הירגע", אמר האוורד למנחה התוכנית טוני ג'ונס שהתנצל על המקרה. ייתכן כי המקור לתגובתו מלאת הביטחון של האוורד היא בעובדה שזו אינה הפעם הראשונה שמושלכות לעברו נעליים. בנובמבר 2009, במהלך נאום באוניברסיטת קיימברידג', השליך מפגין נעל לעברו.

 

 

האוורד, שכיהן כראש ממשלת אוסטרליה בשנים 1996-2007 ונחשב לאחד המצליחים שכיהנו בתפקיד, חתום בין היתר על השלבותה של ארצו במלחמה בעיראק החל מימיה הראשונים. האוורד זכה גם לביקורת נוקבת על מדיניות ההגירה הנוקשה שהפעיל.

 

מבוש ועד ביניש

השלכת נעליים הפכה לביטוי מחאה נפוץ ברחבי העולם מאז שהעיתונאי העיראקי מונתזר א-זיידי השליך את נעליו על נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ורג' בוש הבן, בדצמבר 2008. העיתונאי הצעיר ביקש להביע את זעמו על הפלישה האמריקנית לעיראק ועל שנים של מלחמה עקובה מדם, ולכן צעק על בוש: "זוהי נשיקת הפרידה שלך, כלב".

 

מאז התקרית אירעו מספר תקריות דומות ברחבי העולם. בפברואר אשתקד היה זה ראש ממשלת סין, וון ג'יאבאו, שהותקף בנעל בעת שנשא נאום על המשבר הכלכלי העולמי באוניברסיטת קיימברידג'. הנעל פספסה את וון ונחתה על הבמה. שלושה ימים לאחר מכן הותקף שגריר ישראל בשבדיה, בני דגן, במהלך הרצאה שנשא מול סטודנטים של אוניברסיטת שטוקהולם שעסקה במבצע "עופרת יצוקה". הוא לא נפגע.

 

בסוף אותו החודש, יידו מפגינים פרו-פלסטיניים נעליים על קצין ישראלי במילואים במלון באמסטרדם. הנעליים פגעו אז בראשו של הקצין, סרן (מיל') רון אדלהייט. בדצמבר, הפך אותו עיתונאי עיראקי שהחל את ה"טרנד" לקורבן המתקפה. במהלך מסיבת עיתונאים שקיים בפריז, גילה א-זיידי איך זה מרגיש להיות "מהצד השני של הנעל" כאשר אדם השליך את נעלו לעברו - אולם הנעל פספסה את פניו.

 

בינואר השנה הותקף נשיא סודן, עומר אל-באשיר - אך לא נפגע. ימים ספורים לאחר מכן הגיע המנהג המפוקפק גם למחוזותינו, כאשר פיני כהן השליך נעל לעבר נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, ופגע בה. משקפיה נשברו, אך היא שבה לעבודה תוך זמן קצר. האחרון בשרשרת השלכות הנעליים היה ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שהותקף בעת שיצא מטקס שבו השתתף בספרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'ון האוורד. הגיב בחיוך
צילום: רויטרס
מומלצים