משרד החוץ הגרמני מכיר במעורבותו בשואה
ספר חדש המבוסס על מחקר בן חמש שנים בארכיוני משרד החוץ הגרמני, מפריך את המיתוס לפיו הדיפלומטיה הגרמנית "שמרה על ידיה נקיות" במהלך מלחמת העולם השנייה ולא היתה מעורבת בזוועות. בתחילת שנות ה-50 מילאו דיפלומטים בעלי עבר נאצי יותר מ-40% מהמשרות הבכירות במשרד
משרד החוץ הגרמני שיחק תפקיד הרבה יותר פעיל בשואה מכפי שחשבו עד-כה, והיווה מקלט לדיפלומטים גרמנים גם עשרות שנים אחרי מלחמת העולם השנייה - כך עולה מספר חדש שיפורסם בגרמניה השבוע, ועיקריו הודלפו לתקשורת אתמול (יום ב').
הספר "Das Amt und die Vergangenheit" (המשרד והעבר), המתבסס על מחקר שנערך בחמש השנים האחרונות, מתאר כיצד משרד החוץ הגרמני היה מודע לשואה וכיצד היה מעורב בה באופן פעיל. בכך, הוא מפריך מיתוס לפיו הדיפלומטיה הגרמנית "שמרה על ידיה נקיות" במהלך המלחמה ולא היתה מעורבת בזוועות. עוד מתואר בספר כיצד קצינים נאצים ותומכי המפלגה שמרו על עבודותיהם אחרי המלחמה וכיצד טייח זאת משרד החוץ הגרמני.
המחקר עליו מתבסס הספר הוא פרי יוזמתו של שר החוץ לשעבר, יושקה פישר, שהורה בשנת 2005 על חקירה מקיפה לבדיקת התנהלותו של המשרד בשנים שאחרי 1945. זאת, לאחר שדיפלומטים גרמנים בגמלאות מתחו עליו ביקורת על-כך שסירב לפרסם מודעות אבל לזכרם של דיפלומטים בעל עבר נאצי בבטאון משרד החוץ.
"משרד החוץ לקח חלק בפשעי הנאצים והיה, כמוסד, גם מעורב ברצח יהודים. אפשר בהחלט לומר כי זהו ארגון שפשע", אמר אקרט קונץ, אחד מארבעת ההיסטוריונים שלקחו חלק במחקר. לדבריו, "כל עובדי משרד החוץ ידעו כי יהודים נרצחים במזרח אירופה". באחד המסמכים, כך לדברי קונץ, תיאר אחד הדיפלומטים את נסיעתו ליוגוסלביה תחת הכותרת "חיסול יהודים בבלגרד".
גורם נוסף שהוביל למחקר הוא ספר שפורסם ב-2004 על הדיפלומט הגרמני פריץ קולבה, הנחשב למרגל החשוב ביותר בשירות בעלות הברית. בתום מלחמת העולם השנייה נאסר על קולבה לשוב לתפקידו במשרד החוץ כיוון שהוגדר כבוגד.
הספר מגלה כי אלה שמנעו מקולבה לשוב לתפקידו, היו דיפלומטים בעלי עבר נאצי. פישר סיפר בזמנו כי הטיפול בקולבה היה "מביש" וכי קריאת הספר גרמה לו "להרגיש חולה".
"כולם ידעו מה בדיוק מתרחש. לדוגמא, גורמים רשמיים במשרד החוץ היו מעורבים בגירוש יהודי יוון, צרפת, סרביה והונגריה", נכתב בספר. עוד עולה מהמחקר כי מנהיגי מערב גרמניה - מקונראד אדנהוור ועד ווילי ברנדט - אפשרו לדיפלומטים בעלי עבר נאצי להישאר בתפקידיהם. רבים מהם הוצבו במדינות ערב או אמריקה הלטינית, שם כמעט ולא היו מחאות נגדם.
לדברי קונץ, בין השנים 1950-1951 מילאו דיפלומטים בעלי עבר נאצי יותר מ-40% מהמשרות הבכירות במשרד החוץ הגרמני - יותר מהסטטיסטיקה של השנים 1938-1939. בשנת 1943 לעומת זאת מילאו את 706 המשרות הבכירות במשרד החוץ הגרמני, 573 אנשי המפלגה הנאצית.
Read this article in English