שתף קטע נבחר
 

בלי תרופות: הדרך הטבעית להעלמת טחורים

ישיבה במשך שעות ארוכות, עייפות ומתח - כולם עלולים לגרום לטחורים, תופעה שמופיעה אפילו אצל ילדים. המרפאה הסינית קרן בית-און מסבירה כיצד להיפטר מהם בדרך הטבעית

בשנים האחרונות אנו שומעים יותר על תופעת הטחורים. מה שהיה בעבר תופעה שכיחה בעיקר בקרב מבוגרים, פלש בשנים האחרונות למחוזות אחרים והיום אנו פוגשים ילדים, חיילים, נשים וגברים צעירים הסובלים מאותה תופעה. למרות השכיחות העולה מרבית הסובלים מהתופעה לא ממהרים לדבר עליה, מה שהופך אותה לעיתים למורכבת ומסובכת הרבה יותר. לכן, כדאי לדעת כי זיהוי נכון של הסיבה הגורמת לטחורים וטיפול נכון יכולים למנוע הרבה אי נוחות וכאב. 

 

מהם הגורמים לטחורים?

  • מתח ולחץ: אם אתם לחוצים או שרויים במתח ייתכן וזו הסיבה להופעתם של הטחורים. מצבים מנטליים לא מאוזנים בחייו של האדם יוצרים בגופו "אי סדרים פנימיים". המתח והלחץ אינם מאפשרים לאנרגיה ולדם לזרום באופן נכון בגוף, ויוצרים מכשולים, ביניהם טחורים.

 

  • ישיבה סטטית ממושכת: העולם הדיגיטלי הביא את רובנו לעסוק פחות בעבודת גוף, ולשבת הרבה יותר מול צג המחשב או הטלוויזיה. אנשים המבלים את רוב שעות היום בישיבה מול מחשב יוצרים מנח גופני של ישיבה בזווית באזור העכוז והמפרקים הגדולים. מנח זה אינו מאפשר לתנועתיות של אנרגיה ודם לזרום באופן חופשי ונכון באזור, מה שיוצר תקיעות, סטגנציה, חולשה באזור והופעת טחורים.

 

  • עייפות ושחיקה: מאמץ מנטלי ופיזי לא מבוקר יוצר בגופו של האדם חולשה מצטברת, שעם הזמן מכרסמת ביכולתו של הגוף לאחוז באיברים במקומם. רבים מאיתנו נוטים להקשיב פחות לגוף ולהביא אותו למצבי אקסטרים. שעות עבודה לא מבוקרות, לצד חוסר שינה מצטבר, בהחלט יכולים להיות מקור להופעת הטחורים.


הוסיפו אגוז מוסקט לתה (צילום: דלית שחם)

 

  • הריון ולידה: תהליך ההריון הוא טבעי ונכון לגופה של האישה, אך לעיתים הוא גם מכביד ויוצר מציאות שאינה מסתפקת רק בתינוק חדש, אלא גם בטחורים שצצים להם פתאום. משקל ההריון, שיוצר לחץ על רצפת האגן, מחליש את האזור. גם לידה שהייתה כרוכה במאמץ פיזי רב ולחץ על השרירים גורמת להופעת הטחורים.

 

  • מאמץ פיזי: גם חיילים או ספורטאים שעוסקים בספורט באופן לא מבוקר סובלים מטחורים. עייפות מתמשכת, פעילות ומאמץ גופני גדול הכרוך בסחיבת משאות ובצליחת מסעות רגליים, או תזונה לא מבוקרת ומאוזנת - כל אלו יחד הם הגורמים העיקריים לתשישות הגוף ולהופעת הטחורים, כיוון שהכוח הפיזי הטבעי לאחוז באיברים במקומם נשחק.

 

  • תזונה דלה ולא נכונה: חוסר הקפדה על תזונה נכונה ומותאמת לאדם ולמבנה האישי והפיזי שלו יכולה להיות המחולל העיקרי לתופעת הטחורים. מזון נטול ערך תזונתי, נטול סיבים, מזון מזדמן, מתובל מאוד או שומני וגם אלכהול וקפה - יוצרים, כאשר צורכים אותם באופן מופרז ולא מבוקר, תהליך עיכול ופירוק לא מאוזן הגורם ליובש במעיים ובהתאמה לעצירות, שיכולה לגרום לטחורים.

 

  • יציאות לא קבועות: מערכת העיכול שלנו חייבת להיות דו כיוונית, ולכן כמו שאנחנו מקפידים על תזונה והכנסת מזון לגוף כ"דלק", עלינו להקפיד על יציאות יומיות. במצב שבו האדם אינו מתנקה באמצעות יציאות בכל יום, מתחילה להצטבר פסולת במעיים, שיוצרת תסיסה וחום. אלו גורמים ליובש, עצירות והופעת טחורים.

 

  • ישיבה ממושכת בזמן היציאה: ישיבה ממושכת בזמן עשיית הצרכים על האסלה היא גורם נוסף להופעת טחורים או החמרתם. ישיבה ממושכת יוצרת לחץ מיותר על אזור האגן ומחלישה את השרירים באזור, האחראים לאחוז את כלי הדם במקום.

 

  • גיל מבוגר: ככל שהאדם מתבגר ומזדקן כך נחלשת ומתמעטת האנרגיה שבגופו. תהליכים טבעיים מתחילים לקבל אופי איטי יותר, ותחושת כבדות שולטת בגוף. תהליך העיכול נמשך זמן ממושך יותר, ומאמץ היציאות מתחיל להיות מעיק, מה שעלול להוביל לטחורים. 

 

האם ילדים סובלים מטחורים?

זה אולי נשמע מוזר, אבל הטחורים לא פוסחים גם על ילדים. גם הם סובלים ממתח ולחץ, הם אלופים בצריכה של מזון דל מבחינה תזונתית, שעשיר בתיבול, צבעי מאכל וחומרים משמרים. כל אלו יוצרים גם אצל ילדים יובש במערכת העיכול, המוביל לעצירות ולקושי בעשיית צרכים. בשל כך ילדים רבים יושבים זמן ממושך בשירותים ולוחצים על אזור האגן באופן לא נכון, מה שעלול לגרום לפיסורה, פצע פנימי כואב ומדמם היוצר מכשול מנטלי בעשיית הצרכים.

 

כיצד ניתן לטפל בבעיה?

  • בוקר טוב למערכת העיכול: מדי בוקר, על בטן ריקה, יש לשתות כוס מים שבה מהולים כף שמן זית ועשר טיפות של מיץ לימון סחוט טרי. המים והשמן יוצרים סיכוך פנימי ונוכחות של נוזלים במערכת העיכול, ומונעים יובש. חמיצות מיץ הלימון נטמעת במערכת העיכול ומעודדת את תנועתיות המעיים. נוכחות של נוזלים וחמיצות מיץ הלימון באופן קבוע יעודדו התרוקנות קבועה של מערכת המעיים.

 

  • תזונה נכונה: חלק משמעותי וחשוב מהתפריט התזונתי היומי שלנו הוא פירות וירקות. הם קלים לעיכול, יש בהם סיבים תזונתיים שמסייעים לתהליך העיכול, הם מכילים נוזלים ואינם יוצרים תחושה של כבדות ומעמסה על הגוף. צריכתם באופן קבוע תורמת לחיזוק מערכת העיכול ותפקודה התקין, ומיטיבה עם אלו שסובלים מטחורים בשל עצירות ויובש במערכת העיכול. הימנעו מצריכת אלכהול, קפה, סוכר, מזון מתובל, חטיפים ומזון מטוגן מאחר והם מחלישים את מערכת העיכול, אינם תורמים ליצירת אנרגיה חיונית בגוף, יוצרים תחושת כבדות ומונעים תהליך הבראה. 

 

  • ירקות כתומים: גזר, דלעת, דלורית ובטטה הם ירקות שמחזקים את יסוד האדמה של האדם, ובהתאמה את מרכז הגוף ומערכת העיכול. שילוב של ירקות אלו בתזונה היומית יביאו לחיזוק מערכת העיכול, והשפעתם על תפקוד המעיים תהיה גדולה.

 

  • סיבים תזונתיים: מומלץ לשלב בתזונה היומית סיבים תזונתיים כגון סובין, שיבולת שועל ואורז חום. הסיבים התזונתיים ידועים ביכולתם לסייע ולשפר את תהליכי הפירוק של המזון בגופו של האדם, ונוכחותם חיונית לתהליך העיכול. בנוסף, הסיבים התזונתיים יוצרים תחושה של שובע, מה שמונע צריכה של מזון באופן לא מבוקר ומונע העמסת יתר על מערכת העיכול והמעיים.

 

  • תה שיבה: הטחורים מדממים? מומלץ לשתות תה עם הרבה שיבה. צמח השיבה ידועה ביכולתו לקרר את הגוף ולעצור את הדימום.

 

  • ג'ינג'ר: הג'ינג'ר מומלץ הן במזון והן כחליטת תה. הוא ידוע כצמח המחזק את "האנרגיה האוחזת" של הגוף.

 

  • אגוז מוסקט: אם אתם סובלים מתחושת עייפות וחולשה, שאיתה מופיעים הטחורים, הפתרון הוא לגרד אגוז מוסקט לתוך תה ולהוסיף אותו למזונות בכל ארוחה. אגוז המוסקט ידוע כצמח אשר יש ביכולתו להשפיע על "האנרגיה האוחזת" של הגוף, אותה אנרגיה שמסייעת לאברי הגוף להישאר במקומם ולא לפתח נטייה ליפול מטה.

 

  • רימון: הופעת הטחורים מעידה על התרחבות כלי הדם ונטייתם ליפול מטה. משחה טבעית המשלבת בתוכה קליפות רימון תסייע לכלי הדם להתכווץ ולטחור להצטמק ולחזור למקומו.

 

  • פעילות ספורטיבית מאוזנת: על מנת למנוע עצלות של המעיים חשוב להקפיד על פעילות ספורטיבית מאוזנת ומבוקרת. פעילות גופנית משמרת ומעודדת את זרימת האנרגיה ונוכחותה בגופו של האדם באופן הרמוני. הפעילות הגופנית גם מסייעת לדם לזרום בכל חלקי הגוף, ובכך יוצרת חיוניות בכל הרקמות.

 

  • ניקיון והיגיינה: שטיפות קבועות ורבות של האזור יסייעו בהבראתו. היגיינה וניקיון תמיד חשובים וחיוניים בתהליך ריפוי של הגוף. האזור מטבעו נוטע להיות לא נקי בשל הוצאת הפסולת מהגוף, ולכן לאחר כל יציאה או ניסיון ליציאה יש לבצע שטיפה יסודית של האזור הנגוע.

 

  • הרגעה של העור והאזור: תחושה של צריבה וכאב באזור פי הטבעת יכולה להשתפר על ידי ישיבה באמבטיה פושרת בה מהול תה קמומיל. לילדים ניתן להכין רטיות של בד טבולות בתה קמומיל ולהניח על האזור הכואב. קרח או ישיבה באמבטיה קרה מאוד יכולים גם הם להקל על תחושות הכאב.

 

  • ישיבה מרופדת: על מנת לא ליצור לחץ על אזור הטחורים בעת ישיבה ממושכת, מומלץ לשבת על כרית רכה אשר אינה יוצרת לחץ ונוקשות.

 

  • דיקור (אקופנקטורה): במעלה קודקוד הראש מצויה נקודת הדיקור המכונה "מאה המפגשים". נקודה זו ידועה ביכולתה לעורר ולחזק את אנרגית הגוף העולה, אותה אנרגיה שאחראית לאחוז את אברי הגוף במקומם ולמנוע את נטייתם לקרוס ולצנוח. דיקור במקום יכול להקל על הבעיה.

 

  • פעולת היציאות: כאשר אתם מתיישבים לעשיית הצרכים עליכם לסייע לגוף, ולא להכביד עליו או להחלישו. ניתן לעשות זאת באופן הטוב ביותר על ידי נשימה נכונה ולחיצה על המעיים באופן מותאם. יש לנשום עמוק, לאחוז ולהביא את הנשימה אל אזור הבטן התחתונה. עם השלמת נשימה זו יש ללחוץ ולסייע למעיים להתרוקן. לחיצה על המעיים ללא תמיכה נשימתית תתיש את הגוף, ולא תמנע או תטיב את הופעת הטחורים.

 

הכותבת היא מטפלת ומרצה בנושא רפואה סינית מעבירה סדנאות וקורסים בנושא תזונה לאורח חיים בריא במזרח מערב בת.ל.מ.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סייעו לגוף להתרוקן
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים