87% מהחילונים: לא נגור בבניין שרובו חרדים
שני שליש מהחילונים לא התארחו בתקופה האחרונה אצל חרדי ולשליש מהם אין אף מכר או חבר כזה וכמה מעסיקים חילונים יקבלו עובד חרדי שנמצא מתאים? סקר ynet-גשר
לא רק רמת אביב: רוב מובהק מהחילונים לא היו רוכשים דירה בניין המאוכלס ברובו בדיירים חרדים – כך עולה מסקר ynet ועמותת גשר בנושא המגורים המעורבים. ביטוי נוסף לניכור כלפי בני המגזר: שני שלישים מהציבור הכללי לא ביקר בשנה האחרונה בביתו של אדם חרדי.
הסקר נערך על ידי מכון המחקר פאנלס בקרב 506 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישובים היהודיים במדינת ישראל שאיננה כוללת את המגזר החרדי - זאת לקראת כנס "גשר" ליחסי דתיים וחילונים "מדינה בהפרדה" שייערך הערב (ג') בירושלים, בהשתתפות שר השיכון אריאל אטיאס (ש"ס) וח"כ לשעבר יוסף פריצקי (שינוי).
השאלה הראשונה הייתה: "האם היית רוכש דירה בבניין שרוב המשפחות בו הינן משפחות חרדיות?". 45% פסקו: "בהחלט לא" ו-32% "כנראה שלא", ולעומתם 17% השיבו כי יעשו זאת אם יש מספיק חילונים או דתיים-לאומיים בשכונה כולה ועוד 6% אמרו כי "בהחלט כן".
פילוח להגדרות דתיות: רוב מוחלט בציבור החילוני והמסורתי לא ירכוש דירה בבניין כזה (87% ו-63% בהתאמה הודיעו כי "בהחלט לא" או שהם "חושבים שלא"), ואילו בציבור הדתי הדעות חלוקות (51% בעד ו-49% נגד).
על השאלה "האם יצא לך בשנה האחרונה לבקר בבית של חבר/ מכר חרדי?" השיבו 67% בשלילה, ומחציתם אף הודו כי אינם מכירים באופן אישי אדם כזה, ו-33% הנותרים ענו בחיוב. מניתוח התוצאות עולה כי החילונים (78%) והמסורתיים (56%) לא ביקרו חרדי בביתו בשנה האחרונה, אך הדתיים (72%) כן עשו זאת.
קליטת חרדים
בחלקו השלישי של הסקר נשאלו המשתתפים כך: "הנח שאתה בעל עסק כלשהו, ואדם חרדי, תלמיד ישיבה בעשר השנים האחרונות, היה מגיש מועמדות לעבודה אצלך. כיצד היית נוהג במידה שאותו אדם נמצא מתאים לעבודה?".התשובות: 57% היו מקבלים את המועמד רק לאחר שהיו מוודאים שלא צפויה לו בעיית התאקלמות משמעותית במקום עבודה שאינו חרדי - מבחינת כשרות, צניעות וכדומה, 35% היו מקבלים אותו בכל מקרה, ו-8% לא היו קולטים את החרדי לעבודה "מתוך חשש שזה ייפגע במרקם החברתי" או מסיבות אחרות.
בפילוח התוצאות להגדרות דתיות נמצא כי החילונים (60%)
והמסורתיים (52%) מתנים את הקבלה לעבודה בהתאקלמות נוחה, ואילו בציבור הדתי (51%) יקבלו כל מועמד חרדי שיימצא מתאים לתפקיד.
אילן גאל-דור, מראשי תנועת גשר, התייחס לממצאים ואמר: "הסקר מעלה נקודה מרכזית בחברה בישראל- אנשים לא רוצים לגור ליד חרדים ולא רוצים להעסיק אותם. אנחנו בגשר שואלים כיצד מתמודדים עם זה? מתי הציבור מתנער מחרדים? אולי הם הביאו את זה על עצמם? אנו מרגישים חובה לפעול באופן אקטיבי לשבירת המחיצות בין האוכלוסיות. היום כולם מבינים את חשיבות הנושא הן בצד החברתי ובעיקר בצד הכלכלי".