השב"כ עם ישראל ביתנו: שלילת אזרחות מרתיעה
הצעת החוק לשלילת אזרחות ממורשעים בריגול או טרור הציתה עוד עימות קשה בכנסת. "אתה מייצג את הבוגדים", אמר דוד רותם לטאלב א-סנע, שהשיב: "ליברמן יו"ר המאפיה בישראל". ח"כ הורוביץ: כבר יש הליך שלילת אזרחות, זה מהלך שנועד לפגוע בקבוצות מסוימות. נציג השב"כ תמך בחקיקה
הוויכוח המר על חוק האזרחות לא מוגבל רק לשבועת הנאמנות. בדיון סוער נוסף שהתקיים היום (ג') בכנסת, התנצחו ח"כים מימין ומשמאל על הצעת החוק שמציעה לשלול אזרחות מישראלים שהורשעו בעבירות טרור או ריגול. נציג השב"כ בדיון הביע תמיכה בהצעה.
"העקרונות של ההצעה, הסמכות לשלול אזרחות, אנחנו רואים בזה מרכיב של הרתעה בכל הקשור למקרים קיצוניים של פגיעה בביטחון", אמר היועץ המשפטי של השב"כ בדיון בוועדת הפנים,
כהכנה לקריאה הראשונה של החוק. "הסמכות צריכה להיות קיימת בצורה כזו או אחרת בידי בית משפט".
לפי הצעת החוק, שכבר עברה בקריאה טרומית, לבית משפט או לרשות מנהלית תהיה סמכות לבטל את אזרחותו הישראלית של אדם שעסק בריגול עבור ארגון טרור, או לשלול את מעמד תושב הקבע שלו.
יוזם החוק, ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו אמר כי, "צריך שלא ייווצר מצב שח"כים בוגדים בכנסת וימשיכו להיות חלק מהמדינה" - בהתייחס לעזמי בשארה מבל"ד, שנמלט מהארץ אחרי שנחקר מספר פעמים בחשד כי סייע לחיזבאללה במתן מידע במהלך מלחמת לבנון השניה.
א-סנע: ליברמן הוא יו"ר המאפיה בישראל
בתגובה, אמר לו ח"כ טאלב א-סנע: "מרגלים זה אצלך בבית. יו"ר המפלגה שלך זה העבריין הכי גדול במדינת ישראל. אם בשארה ביצע עבירה כשלהי - שיוציאו צו מעצר נגדו". א-סנע התייחס שוב ליו"ר ישראל ביתנו, השר אביגדור ליברמן, והזכיר ש"הוא חשוד בעבירות קשות מאוד, נחקר על ידי המשטרה. לדעתי הוא יו"ר המאפיה במדינת ישראל". רותם לא ויתר והשיב: "אתה מייצג את הבוגדים פה". א-סנע ענה: "אתה מייצג את העבריינים".
לדברי א-סנע, "אני בעד להחמיר בענישת מרגלים, בוגדים ועבריינים, כולל גזענות, להפוך אותה לעבירה פלילית. אני לא רוצה להפוך את האזרחות למשחק פוליטי, שמי שלא מאמץ עמדות מסוימות הוא בוגד. הגדירו ראש ממשלה שהיה רמטכ"ל בתור בוגד. אם רבין היה בוגד, מה אתה רוצה שיגידו לגבי?"
גם לכך הייתה לרותם תשובה: "אני חושב שא-סנע צריך לתמוך בהצעת החוק אם אין אף אחד מהאנשים שהוא מייצג שעשה מעשי טרור. הרי לשים פצצה באוטובוס זה מעשי טרור?"
ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) הביע מחאה על החוק. "בניגוד לקרקס צריך לדבר בצורה רצינית. לגופו של עניין, אזרחות היא דבר מהותי וזכות מוקנית ולא ניתן בשום אופן לשלול אותה כלאחר יד. בחוק הישראלי הקיים יש כבר הליך שלילת אזרחות במקרים חריגים ולכן הצעת החוק הזאת, לא רק שהיא מיותר, היא חלק ממהלך פוליטי שמכוון נגד קבוצות מסוימות באוכלוסייה".
גם באגודה לזכויות האזרח, שנציגיה השתתפו בדיון, הביעו התנגדות עזה ליוזמה. "שלילת אזרחות מטעמים של 'הפרת אמונים' היא אמצעי המאפיין משטרים טוטאליטריים. מדינות דמוקרטיות אינן שוללות אזרחות גם ממי שהורשעו בעבירות החמורות ביותר".
חברי הארגון הדגישו כי "בכל שנות קיומה של המדינה, באותם מקרים בודדים שבהם בוטלה אזרחות בגין הפרת אמונים, היו אלו תמיד אזרחים ערבים, על אף שגם יהודים הורשעו בבגידה ובמסירת סודות למדינות אויב. החוק הזה לא נועד לקדם את הביטחון, אלא להעביר מסר משפיל ומפלה שלפיו אזרחותם של הערבים בישראל אינה ברורה מאליה".
Read this article in English