שתף קטע נבחר

המחאה דעכה בצרפת: חוק הפנסיה עבר בסנאט

דווקא בישורת האחרונה - ביום ההצבעה בסנאט, תנועת המחאה דעכה, וכאלף סטודנטים בלבד הפגינו. סרקוזי הצליח להכניע את האיגודים. ביום רביעי יובא החוק לאישור האסיפה הלאומית

נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, גילה נחישות עד הסוף. הוא לא נכנע לדרישות האיגודים, לא התרשם ממיליוני המפגינים שירדו לרחובות, לא מהמחסור בדלק וגם לא מהירידה החדה באחוזי התמיכה בו, שהגיעה לשפל חסר תקדים. הסנאט אישר היום (ג') את הנוסח הסופי של החוק להחלת רפורמות בתוכנית הפנסיה. החוק יועבר לאישור האסיפה הלאומית של צרפת, לפני שיובא לאישרור סופי של סרקוזי.

 

177 חברי סנאט הצביעו בעד הנוסח הסופי של החוק להחלת רפורמות בפנסיה, לעומת 151 מתנגדים, ובכך אושר הנוסח הסופי של החוק להחלת רפורמות בפנסיה. "זוהי הצבעה היסטורית", הצהיר שר העבודה, אריק וורט וציין כי "מדובר בהליך ההצבעה השלישי הארוך ביותר בהיסטוריה של הרפובליקה השישית, עם 16 ימים ו-134 שעות של דיונים קדחתניים".


המחאות לא עזרו - הסנאט אישר את הנוסח הסופי של החוק  (צילום: AFP)

 

 במשך שלושה שבועות ירדו 4 מיליון מפגינים לרחובות, 1,400 מפגינים נעצרו, אלפי שובתים חסמו את מאגרי הדלק האסטרטגיים של המדינה, וגרמו למחסור חמור בדלק ולסגירתם של כמחצית מתוך 4,000 תחנות הדלק במדינה. בשולי ההפגנות ארעו מעשי ביזה והתנגשויות בין מפגינים ובין יחידות לפיזור הפגנות. האיגודים אמנם הודיעו כי אינם מרימים ידיים וכי שביתה כללית נוספת צפויה ביום חמישי הקרוב ועוד אחת צפויה ב-6 בנובמבר, אך ניכרים סימני עייפות ודעיכה בתנועת המחאה.

 

ארגוני הסטודנטים הכריזו כי יום ההצבעה לסנאט יהיה היום שבו ישמיעו הסטודנטים את קולם בעשרות ערים ברחבי המדינה, אך הענות היתה דלה. 4 עד 7 אוניברסיטאות בלבד נותרו סגורות, מתוך 83 מוסדות להשכלה גבוהה בכל רחבי המדינה. ארגוני הסטודנטים אמרו כי 70,000 סטודנטים השתתפו בהפגנות שקטות במהלך יום שלישי, אך בעת ההצבעה בסנאט אלף סטודנטים בלבד התגודדו מול הבניין שבו התקיימה ההצבעה, וקראו קריאות בגנות רפורמות הפנסיה.

 

פרנסואה הולנד, בכיר במפלגה הסוציאליסטית (PS), אמר בעת בה נערכה ההצבעה: "אני חש שאזרחי המדינה מלאים בטינה ובכעס. העם מתוסכל על כך שלא השגנו דבר".

 

יוגש ערעור למועצת החוקה

 

חלק ממפלגות האופוזיציה הודיעו כי יגישו ערעור למועצת החוקה בדרישה לבחון את כל ההיבטים המשפטיים של החוק. "מדובר ברפורמות מקיפות, בעלות השלכות מרחיקות לכת על האוכלוסיה כולה, ובעיקר על משפחות ברוכות ילדים, ולכן נבקש ממועצת החוקה לבדוק שאכן סעיפי החוק עולים בקנה אחד עם רוח החוקה הצרפתית", אמר ז'אן-מארי אאירו, מהמפלגה הסוציאליסטית, בראיון לתחנת הרדיו "אירופה 1". איירו קרא לכל מפלגות האופוזיציה להצטרף ליוזמה. .  

 

ואולם, יועצו של הנשיא סרקוזי כבר הודיע בסוף השבוע כי "ארמון האליזה צופה מראש כי תהיה פניה למועצת החוקה ולכן הנשיא סרקוזי מניח שהחוק יובא באופן סופי לאישרורו במחצית נובמבר".  

 

ברחבי צרפת שבים החיים אט אט למסלולם. 5% בלבד מעובדי איגודי הרכבות הכריזו על שביתה, ולא חלו כל שיבושם במערך הרכבות. עובדי התברואה אף הם שבו לעבודה ושר האנרגיה, לואי בורלו הודיע כי לפחות 80% מתחנות הדלק בכל רחבי צרפת כבר קיבלו אספקת דלק..

 

הנזקים שנגרמו לצרפת עקב גל השביתות על-רקע הרפורמות בפנסיה, נאמדים ביותר מחצי מיליארד דולר ליום, הודיעה אתמול שרת הכלכלה של צרפת כריסטין לגארד.

 

סרקוזי הביע בשבועות האחרונים נחישות להעביר את תוכנית הרפורמה, שבמסגרתה יועלה גיל הפרישה מ-60 ל-62 עבור עובדים שהפרישו במהלך השנים כספים לקרנות, וכי תעלה את גיל זכאות לקצבת פנסיה מלאה מ-65 ל-67 עבור אנשים שלא הפרישו במהלך השנים כספים באופן מסודר.

 

 סרקוזי לא נכנע למפגינים והורה לפתוח בכוח את 12 בתי הזיקוק שנחסמו ברחבי המדינה.

 ממשלת צרפת הסבירה כי השינוי בפנסיה נחוץ כדי לצמצם את הפסדי הענק בשיטת הנוכחית, אולם האופוזיציה טענה שמדובר במתקפה על זכויות העובדים.

 

בסקר שפרסם בתחילת השבוע השבועון "ג'ורנל דו דימאנש" נקבע כי היקף התמיכה בנשיא הידרדר לשפל חסר תקדים - 29%. מדובר בנתון הגרוע ביותר לו זוכה סרקוזי מאז נכנס לארמון האליזה ב-2007, ואחד הנתונים הגרועים ביותר לנשיא צרפתי בדורות האחרונים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מליונים ירדו לרחובות (ארכיון)
צילום: רויטרס
סטודנטים ותלמידי תיכון הצטרפו (ארכיון)
צילום: AFP
צלב קרס על תמונתו של סרקוזי במרסיי (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים