פליטים על תוכנית נתניהו: "כמו סחר בבני אדם"
הצעדים שראש הממשלה בוחן בחיוב, בהם תשלום למדינות באפריקה תמורת קליטת מגורשים, מדאיגים מאוד פליטים שחלמו על חיים טובים יותר בישראל. "אי אפשר להחזיר אנשים", הם טוענים, "זה פשוט להרוג אותם". לשכת ראש הממשלה: הנחייה לשמירה על האופי היהודי והדמוקרטי
פליטים רבים סיכנו חייהם בשביל לעשות דרכם לישראל - באופן לא חוקי - ולבנות לעצמם חיים טובים יותר. כעת, אם יישם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את יוזמתו שפורסמה לראשונה ב-ynet לשלם למדינות אפריקניות מיליונים בשביל לקלוט את המסתננים, הם עלולים למצוא עצמם שוב בתופת ממנה ברחו.
"אנחנו מעריכים את המדינה, אבל אם יחזירו אותנו לאפריקה אנחנו מעדיפים למות", קובע איברהים סעד אל דין, פליט מדרפור שהגיע לארץ ב-2006. "קשה לשמוע את ההצעה הזו, כי זה כמו למכור אותנו. היינו באפריקה, למה הגענו עכשיו ולא לפני עשור? כי יש בעיה ואנשים בורחים מהפחד ולא מהמצוקה כלכלית. גם המצב הכלכלי בסודן יותר טוב מכאן, רובנו היינו מסודרים כלכלית לפני המלחמה".
נתניהו הביע לאחרונה דאגה מאופן הטיפול בנושא המסתננים, ואמר שינקוט בצעדים ש"יטלטלו את המדינה". בין היתר נשקל התשלום למדינות אפריקניות שיקלטו את המגורשים, ואולי גם הקמת מחנות באותן מדינות. בממשלה טוענים שרק מעטים מכ-1,200 המסתננים מדי חודש הם באמת פליטים, והיתר מהגרי עבודה.
"בורחים מהפחד ולא מהמצוקה כלכלית" (צילום אילוסטרציה: צפריר אביוב)
איברהים מספר שבסודן לא מחכה לו שום דבר. "ברחתי כששרפו את הכפר שלי, עכשיו כבר אין את הכפר, כולם ברחו. ברחתי מדרפור, אבל בכל מקום רדפו אותנו. בעזרת חברים הצלחתי לברוח למצרים. דיברתי עם המשפחה אחרי שש שנים, עם אבא שלי דיברתי לראשונה לפני חצי שנה. הם במקום אחר".
בישראל מצא איברהים חיק משפחתי מסוג אחר. "אני מכיר הרבה אנשים פה בארץ. ישראל זו מדינה שמתאימה לפליטים, אז חשבנו שנמצא פה עזרה בגלל שגם העם היהודי עוזר", סיפר. "אנחנו צריכים לדעת במה אנחנו מפריעים למדינה. אנחנו יכולים לעזור למדינה, אנחנו רוצים לעבוד ולתרום. אם ככה רוצים להחזיר אותנו, אז זה פשוט למכור אותנו, זה כמו סחר בבני אדם".
לאיברהים ניתן אישור שהייה לחצי שנה, אולם הוא עדיין חושש
לגורלו. "אנשים בלי מעמד מצבם עוד יותר קשה, המדינה צריכה לעזור להם להסתדר ולזכור שמדובר בני אדם", הדגיש.
"אי אפשר להחזיר אנשים", טוען יוהאנס, פליט מאתיופיה, "הם רוצים לעשות את זה כבר הרבה זמן, אבל זה מאוד מסוכן, זה פשוט להרוג אותם. לפני שנתיים גירשו פליטים לאריתריאה מתימן ואף אחד לא יודע מה קרה להם, כי הם נעלמו. אם הממשלה תעשה את זה, זה אומר לשלוח אותם למות. לכן בכל המדינות מגינים על הפליטים".
אולם יוהאנס מטיל ספק באפשרות כי ה"עסקה" עם המדינות האפריקניות תצא לפועל. לדבריו, "לא ברור מה יקרה במדינות האלה. יום אחד יש שם מלחמה ויום אחד יש שלום, הממשלות משתנות, לא מדובר במדינות דמוקרטיות. מגיע לנו שישראל תגן עלינו".
"המדינה לא יכולה להפנות עורף"
תוכניתו של נתניהו מעוררת קולות מחאה בקרב הארגונים לזכויות אדם. לטענת רן כהן, מנהל מחלקת פליטים וחסרי מעמד בעמותת רופאים לזכויות אדם, "נתניהו מתכוון לגרש פליטי חרב למדינות אפריקה, זאת לאחר שבמשך שנים ארוכות ישראל סחרה וסוחרת בנשק עם דיקטטורות אפריקניות. רעיון זה שם את נתניהו בשורה אחת עם הגרועים שברודנים האפריקנים המכוונים נשק ישראלי על אותם הפליטים המגיעים אלינו".
כהן קורא לישראל "להתמודד בדרך הומאנית ועניינית עם מבקשי מקלט, על בסיס אמנת האו"ם להגנה על פליטים, אמנה שישראל יזמה וחתמה עליה, לאחר שיהודים בכל העולם נספו כתוצאה ממדיניות גסה של גירוש פליטים. נתניהו יוכל לקנות בכסף גירוש פליטים, אך לא יוכל לנקות בכסף את הבושה והכלימה שעצם העלאת רעיון זה מביאה עלינו. אנו קוראים למדינת ישראל ולאזרחיה לפקוח עיניים ולהבחין בשימוש שעושה ממשלת ישראל בפליטים על מנת להסיט מסדר היום נושאים בוערים אחרים. אנו נפעל במרץ נגד כל מדיניות הפוגעת בזכויותיהם של פליטים", הבטיח.
מארגוני זכויות האדם מוקד סיוע לעובדים זרים והאגודה לזכויות האזרח נמסר גם כי "ראוי להזכיר לראש הממשלה שמדינות בכל העולם מתמודדות עם התופעה של כניסת פליטים, ורבות מהן עושות מאמצים לקלוט אותם ולהעניק להם מקלט. חלק גדול מבין מבקשי המקלט בישראל נמלטו ממלחמות ומפרעות בארצותיהם", הוסיפו. "דווקא מדינה שהוקמה על-ידי פליטים אינה יכולה להפנות עורף לפליטי החרב המבקשים בה מקלט".
שוקדים על הקמת המכשול בגבול
בלשכת יו"ר הוועדה לבחינת העובדים הזרים ויו"ר השדולה למניעת הסתננות, ח"כ יעקב כ"ץ (כצל'ה), טענו כי הוא פועל זה שנתיים לגיבוש תוכנית רצינית כוללת מטעם ראש הממשלה, על מנת להביא לקצה את תופעת ההסתננות של עשרות אלפים. לטענת השר כ"ץ, יש למנות שר במשרה מלאה שיכין ויבצע תוכנית זו. "מצער שטרם החלה הבנייה של הגדר והמכשול עליה החליטה הממשלה, שהיא רק מרכיב אחד בתוכנית הכוללת שדרושה".
בלשכת ראש הממשלה אישרו למעשה מוקדם יותר את הפרסום ב-ynet ומסרו כי נתניהו "הנחה את משרדי הממשלה הנוגעים בדבר לחפש מדינות שיסכימו לקלוט מסתנני עבודה שנכנסו לישראל באופן לא חוקי, במסגרת שורה של צעדים למניעת הצפת ישראל במסתננים ולמען שמירה על אופיה היהודי והדמוקרטי".
בלשכה ציינו כי הקבינט המדיני-ביטחוני קיים היום דיון למעקב אחר ביצוע החלטת הממשלה להקמת מכשול בגבול המערבי נגד מסתננים. בדיון עדכן משרד הביטחון שהעבודות בשטח אמורות להתחיל בחודש נובמבר. "ראש הממשלה הנחה את כל הגורמים לפעול באופן מידי להאצת העבודות,
ובמקביל לגבש פתרונות נוספים לצמצום זרם המסתננים בפרק הזמן הקרוב יותר שעד להשלמת המכשול.
גם נתניהו עצמו הבהיר כי "אני רוצה לראות תוצאות מעשיות של תחילת ביצוע המכשול הקרקעי כבר בשבועות הקרובים. בעוד ארבעה שבועות נכנס שוב את הקבינט, ונשמע דיווח על כך ממשרד הביטחון. עד אז משרד הביטחון ידווח על ההתקדמות לצוות המעקב בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי. הצוות יבחן גם צעדים מידיים יותר למניעת הצפתה של מדינת ישראל במסתנני עבודה, כגון פריסת כוחות נוספים לאורך הגבול, הקמת מתקן לקליטת מסתננים, בחינת דרכים חוקיות להוצאתם מהארץ והטלת סנקציות על מעסיקים".
לטענת ראש הממשלה, דחיפות הבעיה מחייבת טיפול צמוד וממוקד. "אני מתכוון גם למנות איש מקצוע ייחודי, שיעסוק רק בזה, על בסיס יומיומי", הבהיר.