שתף קטע נבחר

הצצה לעבר, תקווה לעתיד: עוספיה פותחת דלת

במעלה הכרמל ייערך בסופ"ש אירוע בתים פתוחים, שיאפשר הצצה חד-פעמית לכמה מהמבנים העתיקים ביותר בכפר. בעוספיה מבקשים להפוך לכפר תיירות, בצל מחסור בתקציבי שימור ופיתוח. בינתיים הקירות והאנשים מספרים היסטוריה

תושבי עוספיה שבראש הכרמל מרגישים כבר כמה שבועות את אווירת החג המתקרבת. הכפר, שבו חיים זה לצד זה דרוזים, מוסלמים נוצרים ויהודים, יפתח את שעריו בפסטיבל "עוספיה פותחת דלתות". במסגרת הארוע ייפתחו לציבור המבקרים בכפר כמה מהמבנים העתיקים ביותר, מראשית ההתיישבות במקום, לפני כ-400 שנה. באזור המכונה "גלעין הכפר" שממנו הכל צמח והתרחב ליישוב בן 11,300 תושבים – בתים רבים יפתחו את שעריהם וחצרותיהם להצצה לעבר הרחוק ולחיי היומיום של העת הנוכחית.

 

בניינים בכפר, גם כמה מאלה הציבוריים, נמצאים בבעלות פרטית ועד עתה כמעט לא שומרו. סימני הזמן ניכרים בהם היטב, כמו לדוגמה בכנסייה העתיקה, שנבנתה לפני כ-220 שנה. הטיח מתקלף מקירות האבן, אך הקשתות בתקרה והרצפה בשחור-לבן עוד מגלים משהו על ההשקעה הרבה ועל עברו המפואר של הבניין. הכנסייה תפתח את דלתות העץ שלה למבקרים, ובמקום תיפתח גלריה של ציורים, מעשה ידיה של בת המשפחה בעלת הנכס.


הכנסיה הישנה במרכז הכפר (צילומים: יואב גלזנר)

 

מקום מעניין נוסף שיאפשר הצצה חטופה לתוכו הוא המאפייה הראשונה בכפר. הפיתות הראשונות יצאו מכאן לפני יותר מ-100 שנה. כעת המקום מוזנח ושרוף, אך בכפר מקפידים להשאירו סגור

 ומקווים ביום מן הימים לשמרו ולהחזיר אליו משהו מהחיוניות שהיתה בו בעבר. מי שיתהלך בסימטאות הסמוכות יזכה לראות את נוף מפרץ חיפה מגיח בין הבתים, מלווה ברוח כרמלית צוננת.

 

עוד פיסת היסטוריה היא בית המוכתר העתיק. הבית, הנמצא בקצהו של הכפר וצופה על מורדות הכרמל, נחל יגור ומפרץ חיפה, היה נקודת מפגש והתושבים מספרים שכאן צולמו סצינות מהסרטים "גבעה 24 אינה עונה" ו"אקסודוס". חלונותיו הצבעוניים והחדרים רחבי הידיים עוד מספרים משהו על עברו המפואר. זקני המקום זוכרים את ראש העיר האגדי של חיפה, אבא חושי, מתארח כאן. הבניין נטוש כיום, אך גם לגביו יש רצון לשפץ ולהציג בו משהו מההיסטוריה המקומית.


בית המוכתר. כמו סצינה מסרט

 

במהלך הפסטיבל תינתן אפשרות לסייר גם במנזר הנמצא במרכז הכפר. המקום שימש בעבר למתן עזרה ראשונה רפואית לאנשי הכפר, וכמרכז לימוד לצרפתית ומלאכות יד שונות. היום גרות בו 7 נזירות, שמנהלות גן ילדים לרווחת תושבי הכפר.

 

חנויות, פינות חמד ופעילות לילדים

הסמטאות הצרות שבגלעין הכפר ישנו בסוף השבוע את פניהן ויאפשרו הצצה לבתים פרטיים ולחנויות. שם מחכות לכם פינות חמד רבות, שיציעו תוצרת ביתית של הנשים המקומיות: עשרות סוגים של עוגיות ודברי מתיקה, שמן זית, לבנה, פיתות מתוצרת בית ועוד. קבוצת נשים שעוברות קורס אריגה ידגימו את מלאכת היד העתיקה וימכרו שטיחים. גם הילדים ימצאו תעסוקה בפינות יצירה ואיפור.


נחל יגור והנוף הנשקף מבית המוכתר

 

ואם כבר באוכל עסקינן, יש לציין כי ניתן למצוא גם מסעדה כשרה בכפר. המקום, המנוהל בידי משפחה דרוזית, יהיה פתוח למבקרים ביום שישי. הבית שבו נמצאת המסעדה בנוי סגנון סורי, עם חצר רחבת ידיים במרכז המתחם, וחדרים המקיפים אותה – לכל אחד ייעוד משלו.

 

בבית הבד העתיק, הנמצא במעין מרתף אפלולי מתחת מפלס הרחוב, ניתן יהיה לראות את אבן הריחיים הגדולה, שבעבר הונעה בידיים ורק לאחר שנים רבות – גויס חמור למילוי משימה המפרכת.


בית הבד החצוב במרתף אחד הבתים

 

התיירות – מנוף להרמת הכפר

ראש המועצה המקומית, ווג'יה כיוף, תולה בתיירות תקוות רבות, בתור מנוע צמיחה לכפר. בשיחה עם ynet הסביר כיוף: "אף אחד לא אמר לי שזה כפר תיירותי,

אני החלטתי בעצמי. אזור תעשייה הרי לא יהיה כאן, כי אני מוקף באלפי דונמים של חורש טבעי ושמורות טבע. התיירות תהיה אזור התעשייה שלי". לדבריו, הבעיה העיקרית באותה תוכנית היא היעדר השקעות מטעם המדינה בתחום התיירות בכפר.

 

ומה לגבי שימור ההיסטוריה המפוארת? אמיר מזריב, מנהל מחוז המיעוטים במועצה לשימור אתרים, אמר בשיחה עם ynet כי עדיין אין אומדן מדויק של עלויות השיקום הנדרשות בגלעין הכפר בעוספיה, אך הפרויקט יכול להסתכם במיליונים רבים של שקלים. "אנחנו מחפשים גורמים בינלאומיים, קרנות, ואנשים שהנושא יקר לליבם, כדי שיסייעו במימון הפרויקט", סיפר.

 

איך מגיעים - ומתי?

איך מגיעים: מכביש 4 – פונים בצומת אורן לכיוון מזרח, ועולים בכביש 721 להר הכרמל. בצומת דמון פונים ימינה לכביש 672 ואחרי כ-3 ק"מ כבר תגיעו ללבו של היישוב. דרך אפשרית נוספת היא להגיע מכביש 70, לעלות במחלף אליקים לכביש 672 ולאחר כ-15 ק"מ – אתם בעוספיה. הסיורים יתחילו מ"כיכר נאזיר", בגלעין הכפר.

 

מתי זה קורה: ביום שישי תתרחש הפעילות בין השעות 10:00 – 22:00. בשבת יתחילו הפעילויות ב-10:00 עד 18:00. הכניסה לפסטיבל היא ללא תשלום.


חצר בית בסגנון סורי. האוכל שמוגש כאן כשר

 

כדי לא ללכת לאיבוד, מומלץ לשוטט בסמטאות הכפר בסיוע מפת הארוע שתחולק לבאים. ברחבי גלעין הכפר יופיעו נגנים מקומיים, להקת נערים ונערות בריקודי דבקה, ובכל שעה עגולה יצא סיור מודרך בסמטאות ובין הבתים הפתוחים. בנוסף, יינתנו הרצאות על התפתחות הכפר לאורך מאות השנים. פרטים נוספים ניתן לקבל באתר האינטרנט של הפסטיבל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרן רחוב בגלעין הכפר
צילום: יואב גלזנר
קשתות וקירות מתפוררים בכנסייה העתיקה
צילום: יואב גלזנר
עשרות מיני מתיקה מתוצרת בית
צילום: יואב גלזנר
מבט לתוך המאפייה. שרופה ומוזנחת
צילום: יואב גלזנר
גם לילדים יש מה לעשות. פינת איפור בסימטה
צילום: יואב גלזנר
יושב רביעי מימין - אבא חושי בבית המוכתר
צילום: באדיבות המועצה המקומית עוספיה
מומלצים