שתף קטע נבחר
 

מדדו לכם אחוזי שומן? אל תסמכו על התוצאה

עד כמה אתם יכולים לסמוך על מד השומן החשמלי בחנויות או במכוני הכושר? מסתבר שלא כל-כך. ארוחה גדולה, שתייה של כמויות גדולות של מים ואפילו המחזור החודשי - כולם עלולים לגרום למד השומן הממוחשב לזייף. דיאטנית הספורט יעל דרור-סרוסי מסבירה למה זה קורה

התאמנתם, שיניתם את התפריט ועכשיו אתם רוצים לוודא שהירידה שלכם במשקל הייתה באחוזי השומן ולא במסת השריר. כדי לבדוק זאת בדרך כלל תיגשו לאחד המכשירים שמודדים את אחוזי השומן, בין אם מדובר במכשיר ביתי פשוט או באחד מהמכשירים המשוכללים, הנמצאים במרבית מחדרי הכושר. אבל בכלל לא בטוח שהתוצאה שתופיע על הצג אכן מייצגת את אחוזי השומן בגופכם. הסיבה: המכשירים הללו מושפעים מגורמים רבים, שעלולים לפגום באמינות התוצאה.

 

מדוע זה קורה? המכשירים בחדרי הכושר, למשל, מתבססים על בדיקת המוליכות החשמלית בגוף. מאחר ולרקמת השומן ולרקמת השריר יש מוליכות חשמלית שונה, ועל סמך הנחות בסיס שונות, המשקל מחשב את יחסי השריר והשומן. מכיוון שמוליכות חשמלית בגוף מושפעת גם מגורמים אחרים יש סיכוי שהתוצאה שתתקבל אינה אחוזי השומן האמיתיים, מה שעלול לגרום לאכזבה או לחשיבה כי מצבכם טוב ממה שהוא באמת.

 

מה גורם למד השומן לזייף וכיצד ניתן להגיע לתוצאות מדוייקות עד כמה שיותר? חברת "אגנטק", המשווקת המרכזית בישראל של מדי שומן חשמליים, מודה בכל הפארמטרים שעלולים לזייף תוצאה:

 

1. גובה

כאשר אתם מסמנים במכשיר גובה שונה מהגובה האמיתי שלכם - זה יוביל לטעות בהערכת אחוז השומן בגוף. לכן, כדי לקבל תוצאה אמינה של אחוז השומן בגוף חייבים, אחת ולתמיד, למדוד מהו הגובה האמיתי שלכם. במקרה הזה אין תרוצים ואי אפשר לספר לכולם שאתם נורא גבוהים.

 

2. נוזלים

כמות המים בגוף משנה את המוליכות החשמלית שלו, ועלולה להוביל לתוצאה לא נכונה. לכן, חשוב להקפיד שלא לשתות כמות גדולה של מים לפני הבדיקה. עם זאת, מכיוון שרובנו נמצאים בסביבה עם מזגן, שמייבשת אותנו מבלי שנרגיש, רצוי לשתות כוס מים כ-20 דקות לפני הבדיקה. חשוב גם להקפיד לבקר בשירותים להוצאת העודפים לפני שמבצעים את הבדיקה.

 

3. התייבשות

גם מחסור בנוזלים בגוף משנה את המוליכות החשמלית וגורם להטיה של המדידה. לכן, חשוב לשים לב שלא לבצע את הבדיקה כאשר אתם מיובשים. עלול להיות הבדל משמעותי במדידת אחוזי השומן במצב של התייבשות, שיראה אחוז גבוה ממצבכם האמיתי.

 

4. תרופות

תרופות מייבשות או משתנות עלולות להשפיע על התוצאות, ולכן חייבים לקחת זאת בחשבון לפני הבדיקה ולנסות לקבוע את זמן המדידה כמה שיותר רחוק מלקיחת תרופות אלו.


אל תשתו כמות גדולה של מים לפני הבדיקה (צילום: Index Open)

 

5. פעילות גופנית

אימון גופני, בעיקר אימון אירובי, גורם לנו להזיע ומעודד הפרשה של זיעה גם בשעות שלאחר הפעילות. לכן, גם אם הקפדנו לשתות לאורך כל האימון, אנו עלולים לסבול מהתייבשות לאחר מספר שעות, מה שכאמור מוביל להטיה של המדידה. לכן יש לבדוק את אחוזי השומן לפחות 12 שעות לאחר פעילות גופנית אירובית.

 

6. אלכוהול

משקאות אלכוהוליים משפיעים גם כן על מצב הנוזלים בגוף. בנוסף, הם עלולים לעודד התייבשות בשל עידוד מתן שתן מרובה בשעות שלאחר השתייה. לכן, אין לשתות משקאות אלכוהוליים לפחות 24 שעות לפני הבדיקה.

 

7. קפה/תה

משקאות מסוג קפה ותה או משקאות אנרגטיים גורמים לאיבודי נוזלים ולהתייבשות ולכן אין לשתות אותם לפחות 24 שעות לפני הבדיקה.

 

8. שעות הבוקר

בשעות הבוקר מצב הנוזלים בגוף נמצא בגירעון, ולכן המדידה אינה מדוייקת.

ההמלצה היא לבצע את המדידה החל משעות הצהריים, ואף רצוי משעות אחר הצהריים, לאחר ששתיתם ואכלתם באופן מסודר לאורך כל היום.

 

9. תזונה

חשוב לבצע את הבדיקה לפחות שעתיים-שלוש שעות אחרי ארוחה גדולה, על מנת שלא תהיה השפעה על התוצאות. אין בעיה לאכול פרי או משהו קל אחר לפני הבדיקה, אך רצוי לבצע את המדידה מספר שעות לאחר ארוחת הצהריים או כל ארוחה גדולה אחרת ביום.

 

10. המחזור החודשי

לפני קבלת המחזור החודשי ובמהלכו אוגרות נשים כמות גבוהה של נוזלים בגופן. לכן הזמן האידיאלי לבדיקת אחוזי השומן אצל נשים הוא לאחר המחזור החודשי, כאשר כמות המים בגוף היא מינימלית.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט ומנהלת תחום התזונה הקלינית והספורט במרכז הרפואי ‭'medix'‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדדת אחוז שומן אחרי ארוחה גדולה? כדאי שתמדדו שוב
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים