שתף קטע נבחר

 

ריבלין בפריז: ההתנחלויות - תירוץ של הפלסטינים

בפגישה עם עמיתו בסנאט, הודה יו"ר הכנסת לצרפת על מעורבותה ההוגנת במשא ומתן, אך טען כי התמיכה האירופית בפלסטינים "מרוקנת אותו מתוכן". לדבריו, "התחושה היא שאבו מאזן לא יכול לשכנע את עמו להגיע לפשרות"

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, נפגש הבוקר (יום ה') בפריז עם יו"ר הסנאט הצרפתי, ז'ראר לארשה, ודן עמו בתהליך המדיני. "ההתנחלויות אינן מכשול לשלום אלא רק תירוץ של הפלסטינים", טען ריבלין באוזני עמיתו והוסיף כי הפלסטינים חשים שהאירופים "עושים עבורם את העבודה".

 

ריבלין וסגנו, חבר הכנסת מגלי והבה (קדימה), היו אורחיו של לארשה בארוחת בוקר בסנאט, בדרכם לכנס ים-תיכוני במרוקו. ריבלין יגיע למרוקו זמן קצר אחרי שהנשיא שמעון פרס ביטל ביקור במדינה, על רקע הקיפאון במשא ומתן עם הפלסטינים.

 

מקורביו של ריבלין סיפרו כי הפגישה התקיימה באווירה טובה ונמשכה מעבר לזמן המתוכנן ובמהלכה ביקש לארשה לשמוע מעמיתו הישראלי על עמדתו בעניין התהליך המדיני ובסוגיית זהותה היהודית והדמוקרטית של ישראל.

 

ריבלין מצדו בירך את צרפת על מעורבותה ההוגנת במשא ומתן, אך טען כי הקהילה הבינלאומית נותנת לפלסטינים תחושה שהיא עומדת מאחוריהם וכך, למעשה, מרוקנת מתוכן את המשא ומתן, משום שהפלסטינים באים אליו בתחושה שהאירופים עושים עבורם את העבודה.

 

"רוצים שלום ולא אשליות"

יו"ר הסנאט הביע דאגה לנוכח סוגיית הקפאת הבנייה בהתנחלויות וביקש לשמוע כיצד ניתן לקדם את המשא ומתן. "בהתנחלויות חיים מאות אלפי ישראלים והן אינן מכשול לשלום, אי אפשר להתעלם מכך שמכתב בוש הכיר בחלק גדול מהן", אמר ריבלין למארחו, "זהו רק תירוץ של הפלסטינים בבואם למשא ומתן".

 

יו"ר הכנסת הוסיף כי "התחושה היא שאבו מאזן מגיע לשיחות מתוך כפייה ואינו מסוגל לשכנע את עמו להגיע לפשרות. לשלום נדרש אינטרס הדדי, וכשהפלסטינים יבינו שזה גם אינטרס מובהק שלהם - ייכון שלום". לדבריו, "העם בישראל רוצה שלום ולא אשליות. עלינו לעשות מאמץ לחיות יחד במקום לחלק את הארץ. כך בירושלים, שחלוקתה בלתי אפשרית ותהווה מתכון לפיצוץ, אבל היא המודל למתווה לפתרון הסכסוך. עמדתי זו היא אמנם במיעוט, אבל לוקחים אותה מאד ברצינות".

 

ריבלין הדגיש כי יש לפתור תחילה את סוגיות זכות השיבה וירושלים. "הישראלים קלטו ארבעה מיליון פליטים יהודים מאירופה וממדינות ערב, ואילו הם מנציחים את בעיית הפליטים שלהם קרוב לחמישה דורות תוך דרישה להחזיר פליטים נוספים באופן שיחסל את ישראל. אבו מאזן לא משכנע את עמו להתפשר בזה. שיקום הפליטים הוא אחת המשימות הראשונות ההכרחיות".

 

בעקבות ביקורו של מחמוד אחמדינג'אד בלבנון, ולאחר שלארשה עצמו ביקר במדינה בעת ביקורו האחרון במזרח התיכון, אמר לו ריבלין כי "ביקור נשיא איראן בלבנון משקף את המגמה המסוכנת של קריאה להשמדת ישראל שכבר הפכה גלויה. גם מדינות ערב המתונות מבינות כבר שהבעיה איננה ישראל אלא עמדתן הקיצונית של מדינות 'ציר הרשע'".

 

ריבלין ניצל את הפגישה גם כדי להודות לעמיתו על מעורבותה של פריז במגעים לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט, המחזיק גם באזרחות צרפתית.

 

והבה: נילחם בחקיקה אנטי-דמוקרטית 

סגנו של ריבלין, חבר הכנסת מגלי והבה, אמר במהלך הפגישה כי "רוב העם בישראל רוצה בשלום

על בסיס שתי מדינות לשני עמים. כחבר במפלגת אופוזיציה אני יכול לומר שאם ראש הממשלה ימשיך במתווה שהחל בו, אנחנו נתמוך בו".

 

חבר הכנסת והבה התעקש כי "על הפלסטינים לחזור לשולחן המשא ומתן בלא תנאים מוקדמים", אך בינתיים נראה כי ברשות מתכננים להקים מדינה בשנה הבאה - עם משא ומתן או בלעדיו. "בשנת 2011 האו"ם יחגוג את שנתו ה-66 עם הקמת מדינתנו", אמר ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד בראיון לעיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה".

 

לשאלת יו"ר הסנאט הצרפתי בנושא התיקון לחוק האזרחות וחוקים אחרים שמפלים לכאורה את הערבים, אמר והבה: "אנחנו נילחם בחקיקה אנטי-דמוקרטית שמפרה את האיזון בין העקרונות הדמוקרטיים והיהודיים שעליהם מושתת המדינה ולא נאפשר מגמות קיצוניות. יו"ר הכנסת מייצג את הדמוקרטיה האמיתית כשהוא שומר על האיזונים הללו תוך מחיר פוליטי לא פשוט". 

 

בנושא זה הוסיף יו"ר הכנסת: "כשם שאין לצרפתים מדינה אחרת, כך אין ליהודים מדינה אחרת. רוב אזרחי ישראל חשים זיקה עמוקה למסורת היהודית ואיננו זקוקים לחיזוק מוסרי כלשהו. חקיקה פופוליסטית ולא אחראית מבקשת להשיג הישגים פוליטיים ולא מעבר לכך. כפי שאמר נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרון ברק, גם 120 ח"כים אינם יכולים לשלול לא את אופיה היהודי של המדינה וגם לא את אופיה הדמוקרטי". ריבלין אף הזמין את יו"ר הסנאט הצרפתי לבקר בישראל ולעמוד מקרוב על התנהלותה הדמוקרטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריבלין. "לא להתעלם ממכתב בוש"
צילום: גיל יוחנן
והבה. "על הפלסטינים לחזור למשא ומתן"
צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
מומלצים