שתף קטע נבחר
 

לנסות לעשות מכה - ולהיעקץ

אנשי עסקים שמבקשים לנצל את תהליכי ההפרטה במזרח ובמערב אירופה להתעשרות מהירה מניחים לעיתים שהמדינה הזרה מושחתת ופועלים בעצמם כעבריינים. מה שהם לא יודעים זה שבעצם הם הקורבנות

כשהזדמנות הופכת להסתבכות: כמו אנשי עסקים רבים מהעולם, גם ישראלים רבים פעילים בעשור האחרון במדינות מזרח ומערב אירופה הנמצאות בהליך של הפרטה מואצת, במסגרת ההליך עברו נכסים רבים שהיו בבעלות המדינה לבעלותם של גופים פרטיים.

 

אנשי עסקים מהעולם מצאו במדינות אלה כר נוח לעשיית עסקים ולעיתים גם להתעשרות מהירה. הסיבות לכך הן האקלים הפוליטי הנוח, ההפרטה המואצת והערך היחסי הרב של כספם במדינות אלה.

 

השבוע פרסמה עמותת שבי"ל (שקיפות בינלאומית ישראל), הסניף הישראלי של ארגון Transparency International, את מדד תפיסת השחיתות העולמי. ישראל דורגה במקום ה-30 מתוך 178 מדינות שנבדקו. המדד בנוי כך שהמדינה שבמקום הראשון נתפסת כמדינה הכי פחות מושחתת. גיאורגיה, לשם ההשוואה, ממוקמת במקום ה-68 ורוסיה במקום 154 המפוקפק.

 

להיזהר מעסקה טובה מדי

עו"ד ליאור להב, העוסק בעסקאות נדל"ן בינלאומיות שנים ארוכות, מעריך כי אנשי עסקים המבקשים לפעול במדינה הנתפסת בעיניהם כמושחתת, סבורים שאינם יכולים לבצע עסקאות טובות בדרכים לגיטימיות. לכן, לדעתם, הם חייבים לאתר גורמים המקורבים לממשל, כדי לזכות במכרזים או לרכוש קרקעות במחירים אטרקטיביים.

 

לדבריו, לכך מתווספת ההנחה הרווחת בקרב אנשי העסקים הזרים, שהמרחק הגיאוגרפי משמש להם מגן. כלומר, אם הם שיחדו פקיד ממשל במדינה זרה, הם בטוחים שידו של החוק אינה ארוכה כדי להגיע אליהם במקום מושבם. עם זאת, עו"ד להב מדגיש כי ההנחות הללו שגויות וממליץ להימנע מביצוע עסקאות במחירים נמוכים ממחירי השוק, המגיעות על ידי מתווך המשמש כאיש קש עבור פקיד בכיר מושחת.

 

"במרבית המקרים, הפער בין שוויה האמיתי של העסקה לבין המחיר המוזל בו היא מוצעת, קטן מזה המוצג לאיש העסקים", אומר להב. "דמי התיווך בעסקאות כאלו, הכוללים בחובם גם את תשלום השוחד, המופקד לחשבון נאמנות עוד לפני ביצוע העסקה ומשתחרר ממנו לאחר השלמתה, גבוהים בהרבה מאלו המקובלים בעסקה רגילה ומקטינים באופן ממשי את כדאיות העסקה.

 

"יתרה מכך, רכישה שאינה כשרה מתחילתה, נוטה תדירות להסתבך לאחר השלמתה. אם רכשת מגרש בדרך לא כשרה, תגלה שכמות הפקידים הממשלתיים או העירוניים שיודעים שלידתה של העסקה בחטא גדול מאוד. הם יקשו עליך בהתנהלות מולם, בשינוי תוכנית הבניין, בהוצאת היתרי בניה ועוד, ובציפייה שגם להם ישולם שוחד על ידי היזם".

 

להב מספר גם על תרגיל עוקץ ידוע בו נתקלים, לדבריו, אנשי עסקים רבים במדינות הנתפסות כמושחתות. במסגרת השיטה, "מוצעת לאנשי העסקים עסקה מאוד כדאית, בה נמכר נכס של המדינה. איש הקשר המציג עצמו כבעל מהלכים רבים בשלטון, נוקב בדמי תיווך בסכום גבוה מאוד, אולם סכום זה בטל בשישים לעומת רמת האטרקטיביות של העסקה המוצעת על ידו.

 

"מתווך לא יפגיש לעולם את איש העסקים עם גורמי השלטון המעורבים בעסקה ויטען שהם חוששים להיחשף הואיל וחלק מדמי התיווך מועברים אליהם. את דמי התיווך ידרוש המתווך, שלא כמקובל בעסקה רגילה כמובן, לקבל לפני ביצועה של העסקה. איש העסקים הזהיר, החושש שהוא עלול להפסיד את דמי התיווך ככל שלא תצא העסקה לפועל יסכם עם המתווך, שדמי התיווך יופקדו אצל נאמן משותף, שישחררם רק לאחר קבלת אישור רשמי שהעסקה אכן יצאה לפועל.

 

"עם הפקדת דמי התיווך בנאמנות, תתחיל העסקה לאבד מומנטום ואיש העסקים, שכבר שילם תשלום גדול על חשבון עסקה בה כלל לא פגש איש מלבד המתווך, יתחיל ללחוץ לבצעה. באותה עת כבר נוצרו יחסים עסקיים בין המתווך ואיש העסקים ואז יבקש המתווך תשלום קטן, עבור הוצאות שוטפות עד למועד ביצוע העסקה. מדובר בדרך כלל בכמה עשרות אלפי אירו, אשר למול היקפה של העסקה, הם דמי כיס של ממש.

 

"איש העסקים, שדאג לשמור היטב על תשלומי התיווך המופקעים בחשבון נאמנות, ישחרר במהרה למתווך את דמי הכיס שלו אך עד מהרה יתברר שהעסקה אינה יוצאת לפועל, חשבון הנאמנות ייסגר ודמי התיווך ששילם מראש חזרו לידיו. אבל המתווך הרוויח בדרך כמה עשרות אלפי אירו, בלי שעשה דבר ובלי שהייתה בנמצא עסקה אמיתית בה תיווך.

 

שוחד בכאילו

"תופעה מוכרת נוספת היא תשלום שוחד, שלא מסייע בדבר. יזם הרוצה לקדם פרויקט יעשה כן במקרים רבים באמצעות מאכער מקומי. מאכער זה ייטען שכדי לקדם את הפרויקט נדרשים לו, מלבד שכר טרחתו, גם תשלומים שונים לגורמים עלומים.

 

"למעשה, המאכער אינו משחד איש ואת הכספים שהוא מקבל מן היזם, הוא גורף ישירות לכיסו. אופיים החשאי של תשלומים אלו והעובדה שהיזם אינו מצפה לקבל כל אסמכתא לכך שאכן שולמו בפועל, מביאה לכך שהיזם סבור שהוא משלם שוחד, שעה שמן העבר השני אין מי שמקבלו.

 

ולמרות הסכנות, עו"ד ליאור להב מציין כי במקרים רבים קשה מאוד להימנע מתשלום שלמונים מסוגים שונים במדינות אלו. "יזם שרכש קרקע יקרה במרכזה של עיר בעסקה כשרה לחלוטין, יכול לגלות, ששעה שהוא רוצה לממש את הזכויות שלו בקרקע, להגיש תוכניות מתאימות ולמכור דירות, הוא נתקל בחסמים בירוקרטים שמונעים כל התקדמות בפרויקט", הוא אומר.

 

לדבריו, "חסמים אלו הינם חסמים יזומים על ידי פקידים שונים, חלקם בדרגות בכירות מאוד, המפזרים רמזים עבים לפיהם תמורת תשלום מתאים, יסירו את המגבלות". מצב עניינים זה מתסכל מאוד, מסביר עו"ד להב, משום שהקרקע נרכשת לרוב במימון בנקאי יקר וכל עיכוב בביצוע הפרויקט פירושו הגדלה של עלויות המימון. לגורמים המקומיים ידוע, שליזם הזר רתיעה מאכיפת זכויותיו החוקיות בבית משפט מקומי ושהוא חייב להתקדם במהירות המרבית בפרויקט והם מנצלים זאת כדי לגרוף מהיזם, הנמצא במצוקה שהם עצמם יזמו, סכומים שונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוסקבה, בצד הלא נכון של טבלת השחיתות
עו"ד ליאור להב
מומלצים