התפרצות אלימה בשמש
שמח בשמיים: השבוע נצפתה התפרצות מגנטית מרהיבה על פני השמש ושני מטרות מטאורים נהדרים ממתינים לחובבי האסטרונומיה בשבוע הבא. יגאל פת-אל מסכם עוד שבוע של פעילות קוסמית עליזה
מאז שלווין המצפה לחקר דינמיקת השמש (SDO) צופה בשמש המתעוררת, אנו עדים למחזות מרהיבים של פעילות השמש. לפני כיומיים נצפתה התפרצות מרהיבה על פני השמש מסוג Twisters (עלעול).
ההתפרצות ארעה ב-28 באוקטובר כאשר כתוצאה מהעיוותים בשדה המגנטי שעל פני השמש שוחרר פרץ של פלסמה (חומר מיונן) ושל חלקיקים טעונים אל החלל.
התפרצות שמש השבוע (נאס"א)
ההתפרצות התנשאה לגובה של 350 אלף ק"מ מעל פני השמש (לשם השוואה – קוטר כדור הארץ הוא 13 אלף ק"מ "בלבד" והמרחק הממוצע בין כדור הארץ לירח הוא 380 אלף ק"מ בלבד). היא נצפתה על שולי השמש ומשמעות הדבר שפרץ הקרינה אינו פונה לכיוון כדור הארץ.
פעילויות אלה של השמש מצביעים על התעוררות בפעילות המגנטית המחזורית שלה. זמן מחזור ממוצע של פעילות שמש הוא 11 שנים, ועד לפני כמה שנים השמש היתה בשפל הפעילות, כאשר העלייה בפעילות המגנטית של השמש התמהמהה בשנתיים. כעת, השמש כאמור מתעוררת וכנראה ששיא פעילותה יתרחש בשנת 2013.
התפרצות מטר מטאורים משביט Harley 103P
השביט Harley 103P חלף בנקודה הקרובה ביותר לשמש במסלולו ב-28 באוקטובר 2010. הוא אמנם לא סיפק לנו הופעה מרשימה, אך בעקיפין ייתכן ואנו צפינו בהופעה אחרת הקשורה בשביט המתרחק כעת למעמקי מערכת השמש.ב-16 באוקטובר קלטו מצלמות מיוחדת של נאס"א, שמטרתן לצפות בכל השמים, שני כדורי אש מעל אלבמה וג'ורג'יה. 5 שעות קודם לכן, נצפה כדור אש מעל קנדה, על ידי מערכת מצלמות דומה.
לכאורה, אירוע רגיל שהרי כדורי אש, שהם למעשה מטאורים הנגרמים מחלקיקי אבק ואבנים גדולים מהממוצע, נראים מדי יום. אולם, ניתוח של מסלולם של שלושת כדורי האש הראה שמקורם זהה והוא נובע כנראה משביט Hartley 103P שחלף במרחק של פחות מ-20 מיליון ק"מ מאיתנו.
על פי התחזיות של מומחי נאס"א, מטאורים שמקורם בשביט זה עשויים להגיע בימים הקרובים לכדור הארץ וליצור מטר מטאורים ששיאו צפוי בנראה בין ה-2 ל-4 בנובמבר (אמצע שבוע הבא).
מטאורים אלה יפגעו באטמוספירת כדור הארץ במהירות איטית יחסית של כ-30 ק"מ לשנייה ואם יהיו בין שאריות אבק אלה חלקיקים גדולים יחסית, אנו עשויים לראות מחזה של כדורי אש (אל דאגה – רובם ככולם של חלקיקים אלה קטנים מכדי לשרוד את הכניסה לאטמוספירה ורובם ככולם נשרפים בגובה של עשרות ק"מ מעל פני הקרקע).
ובזה לא מסתיים חלקו של שביט Hartley 103P בטור הנוכחי. ב-5 בנובמבר תחלוף הגישושית NASA's Deep Impact/EPOXI סמוך מאוד לגרעין השביט (700 ק"מ בלבד!) ותשגר לכדור הארץ תמונות של גרעין השביט הפעיל.
לצילומים של גרעין שביט סמוך מאוד למעברו בנקודה הקרובה ביותר לשמש יש חשיבות רבה להבנת תהליכי הנידוף של הקרח ושל שחרור גזים ואבק מהשביט. אנו כמובן נעדכן בכל התפתחות.
שיא מטר המטאורים "טאורידים"
ב-5 בנובמבר צפוי שיאו של מטר מטר המטאורים – טאורידים. מטר זה הוא הראשון מבין שני מטרות מטאורים שמוצאם מקבוצת שור (Taurus) והם קרויים הטאורידים הדרומיים.השיא השני, הנובע מחלקו הצפוני של הרדיאנט, צפוי להתרחש ב-12 בנובמבר. שני מטרות אלה עניים יחסית ובכל אחד מהם צפויים כמה מטאורים בלבד בשעה, אולם מטאורים אלה איטיים (נכנסים לאטמוספירה במהירות של כ-28 ק"מ לשניה "בלבד") וכן צפויים דם כדורי אש. גם הימצאותו של הירח במולד בדיוק ב-6 בנובמבר מסייעת לאלה המבקשים לצפות במטר.
מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.