אמנה בינלאומית לשמירה על החי והצומח בכדוה"א
ועידת פסגה של האו"ם לשימור המגוון הביולוגי בעולם, נחתמה בהתחייבות של כ-200 מדינות לפעול בנושא. בין ההחלטות שהתקבלו: הגדלת שטח שמורות הטבע ביבשה ובים, הגנה על יערות ועל שוניות אלמוגים וריסון הדיג. נשיא קרן השימור העולמית: "זה הישג עצום"
אמנה גלובלית שמטרתה להגן על המגוון הביולוגי בעולם, נחתמה היום (שבת), ביום האחרון של דיוני ועידת האו"ם שנערכו בנושא ביפן, זאת למרות חילוקי דעות רבים שהתעוררו במהלך הועידה.
הוועידה נפתחה ב-18 באוקטובר והשתתפו בה נציגי 193 ממשלות, שהסכימו לנקוט בפעולות דחופות עד 2020, במאמץ לבלום את אובדן המגוון הביולוגי ולשמור על בעלי חיים וצמחים בסכנת הכחדה.
המדינות התחייבו לפעול בעשור הקרוב לשמירה על יערות ועל שוניות אלמוגים, לשימור בתי גידול, לריסון הדייג בתחומן ועוד. אחד היעדים הבולטים קובע, כי שטח שמורות הטבע יגדל מ-13% ל-17% משטח היבשות בכדור הארץ ומ-1% ל-10% בימים ובאוקיאנוסים.
במהלך הדיונים התגלעו מחלוקות שונות בין נציגי המדינות המפותחות והעשירות לבין המדינות מתפתחות, שכמעט הגיעו לכדי פיצוץ של הוועידה. לבסוף הוסכם על שיתוף מידע גנטי בין המדינות המפותחות למתפתחות, נושא שהיווה נקודת מחלוקת עיקרית. בנוסף, יפן התחייבה להעביר 2 מיליארד דולר למדינות מתפתחות במהלך 3 השנים הקרובות על מנת לממן בהן פעולות שימור של מגוון ביולוגי.
"ההסכם מגיע בזמן קריטי"
נציגי ארגונים ירוקים ברכו על ההסכם ואמרו כי הוא מעורר תקווה שהאו"ם יוכל לסייע בפתרון הבעיות הסביבתיות של כדור הארץ, במיוחד לאחר כשלון שיחות האקלים בקופנהאגן בשנה שעברה. עם זאת, חלקם גם מתחו ביקורת על הורדת יעדים לסין ולמדינות מתפתחות והביעו אכזבה נוכח היקף השטחים שנקבעו לשימור בקרקע ובים.
"יש להתבונן בכנס זה כהצלחה וכהישג בינלאומי עצום", אמר ראסל מיטרמייר, נשיא קרן השימור העולמית (CI) ואחד מחוקרי הקופים הנודעים בעולם, "הצלחנו לפתור את הסוגיות המרכזיות שעצרו את המשא והמתן וסיימנו עם תוכנית אסטרטגית לשמירה על המגוון הביולוגי בעשור הקרוב. המדינות הצליחו להתאחד כקהילה עולמית ולהסתכל מעבר לאג'נדות הלאומיות שלהם, על מנת להתמקד בעתיד החיים על פני כדור הארץ".
בהתייחסו להסכמה בדבר שיתוף מידע אמר מיטרמייר, כי "אני לא אגיד שזה נס שהושג הסכם זה, אבל זה בוודאי היסטורי". עוד הוא ציין, כי "ההסכם מגיע בזמן קריטי, כאשר הלחצים על הסביבה גדלים מהר בעוד שהתגובות חלשות מדי".