ברזיל יצאה לקלפי: רוסף תהיה לנשיאה הראשונה?
הסיבוב השני והמכריע בבחירות לנשיאות יצא לדרך, ובסיומו צפויה המדינה שתארח בתוך שנתיים גם מונדיאל וגם אולימפיאדה, להתעורר למציאות חדשה: אשה על כס ההנהגה. בהיעדר כריזמה, דילמה רוסף מבטיחה: הנשיא לולה יישאר לידי
יותר מ-136 מיליון ברזילאים נקראו היום (א') להצביע בסיבוב השני בבחירות לנשיאות, ולבחור את היורש - או היורשת -של הנשיא היוצא הפופולרי, לואיס אינסיו לולה דה-סילבה. כל הסקרים מצביעים על כך שדילמה רוסף תיבחר, אלא אם יתרחש אירוע בלתי-צפוי, לנשיאה הראשונה בתולדות ברזיל.
סקרי דעת קהל שנערכו בסוף השבוע הצביעו על כך שרוסף בת ה-63, מועמדת "מפלגת הפועלים", מובילה ב-13 אחוזים על יריבה ז'וזה סרה בן ה-68, מועמד המפלגה הסוציאל-דמוקרטית. אם תיבחר, תהיה האשה הראשונה שתעמוד בראש המדינה, המונה 193 מיליון נפש. רוסוף הגיעה בשעת בוקר מוקדמת לתחנת הקלפי שבה היא רשומה, בדרום ברזיל, ונופפה לכתבים בתנועת ניצחון כשחיוך גדול נסוך על פניה.
בסיבוב הראשון בבחירות, בתחילת החודש, זכתה רוסף ב-47% מקולות הבוחרים, לעומת 33% ליריבה. כיוון שלא זכתה ביותר ממחצית הקולות, היא נדרשה להיגרר לסיבוב מכריע. רוסף, יד ימינו ובת טיפוחיו של הנשיא היוצא לולה, נהנית מגלי האהדה העצומים לה זוכה הנשיא היוצא. שעות לפני ההליכה לקלפיות, היא ביקשה להבהיר כי אף שלולה לא יכהן בתפקיד רשמי בממשלתה, הוא תמיד יישאר קרוב.
דילמה רוסף נהנית מגלי האהדה העצומים של הנשיא היוצא לולה (צילום:AP)
"הנשיא לולה, כמובן, לא יהיה חלק מהקבינט שלי. אבל תמיד אדבר עם הנשיא, ותהיה לי מערכת יחסים קרובה וחזקה מאוד איתו", אמרה עם נעילת קמפיין הבחירות שלה. "איש במדינה הזו לא יפריד אותי מלולה".
אשת המחתרת תהפוך לנשיאה?
רוסף, כלכלנית במקצועה ובת למהגר מבולגריה ולמורה ברזילאית, אינה נחשבת לאשה כריזמטית. היא מוכרת למרבית הברזילאים כמי שהיתה חברה לפני כ-40 שנה במחתרת השמאל הקיצונית "המפקדה לשחרור לאומי", שפעלה בהשראת המהפכה הקובנית נגד החונטה הצבאית ששלטה בברזיל. מרבית המורדים נכלאו, חוסלו או הועלמו, וגם רוסף נשלחה לתקופת מאסר של יותר משנתיים.
דילמה רוסף הבטיחה לבוחריה להמשיך במדיניות הצמיחה של ברזיל, שהביאה אותה לשגשוג כלכלי ולמיקומה כמדינה העשירה ביותר באמריקה הלטינית. שני המועמדים סיימו בשבת את מסע הבחירות במדינת המחוז מינאס ג'ראייס, השנייה בגודלה בברזיל. במהלך המסע הטיחו שני הצדדים היריבים האשמות על שחיתויות ועוררו דיון ציבורי ער
בסוגיית ההפלות.
רוסף, שהבטיחה להעביר חוק שיתיר הפלות, נאלצה לחזור בה מעמדותיה, לאחר שעוררה את זעמם של הכנסייה הקתולית ושל מצביעים שמרניים. ז'וזה סרה אף הוא ספג ביקורת ציבורית נוקבת בנוגע לעמדותיו השמרניות בנושא זה. לאחר שנודע כי אשתו עברה בצעירותה הפלה, טענו יריביו כי הוא מתחסד.
כך או כך, מי שייבחר - או תיבחר - לשבת על כס הנשיאות, יוביל את ברזיל לשתיים מהמשימות הגדולות בתולדותיה: אירוח מונדיאל 2014 ואולימפיאדת 2016. תוצאות ראשוניות של הבחירות בברזיל צפויות להתקבל מחרי בערב.