שתף קטע נבחר

 

צריך לוותר על השטיחים? מתאימים את הבית לגיל השלישי

בני 70 פלוס המתגוררים בבית צריכים להרגיש לא רק עצמאיים ופעילים, אלא גם בטוחים מפני תאונות ונפילות. המומחיות של מוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" ביקרו אצל שני זוגות מבוגרים ובדקו האם בתיהם מותאמים לשלב המתקדם בחיים, ומה כדאי לשנות כדי לשמור על בריאותם

אתם בני ‭75-70‬ ומרגישים שהעולם לא שייך רק לצעירים - יש לכם תחביבים, עיסוקים וערימת ספרים שעוד לא הספקתם לקרוא. עם זאת, אתם יודעים שכל זה יכול להשתנות. אבל מה עושים? האם יש דברים שצריך לחשוב עליהם לקראת הזיקנה?

 

כדי ללמוד מאחרים פנינו לשתי מומחיות: יעל גליקו, מרפאה בעיסוק ומומחית בתחומי שינויי דיור והתאמות בבית ובסביבה, ויאנה מוליאר, אחות מוסמכת בגרונטולוגיה - שתיהן מהיחידה לטיפול ביתי תומך בכללית, מחוז דן-פתח תקווה. השתיים ביקרו אצל שני זוגות בגיל הזהב ובדקו עד כמה הם ערוכים לשלב זה בחייהם.

 

"לכולם קשה לשנות‭,"‬ אומרת יעל גליקו. "לא קל לקלוט לביתך אנשים שבאים ואומרים לך מה צריך לשנות - ובעיקר לא כשאתה מרגיש בריא וחזק. אבל אנחנו מבקשות למנוע את הנפילה הבאה, את התאונה שלא צריכה להתרחש. עדיף לנקוט צעדים הרבה לפני שיהיה מאוחר מדי‭."‬

 

"לא עושים מזה עניין"

מינה וישראל הרשקו, בני ‭.74‬ הורים לשניים, סבים לשלושה ואחד בדרך.

 

  • תפקוד

עד ליציאה לגמלאות עבד ישראל כהנדסאי בניין, ומינה עבדה כמנהלת חשבונות. השניים מתגוררים במרכז תל אביב, עצמאיים ולא נעזרים באיש לאחזקת הבית ולעבודות הניקיון. למרות 68 המדרגות המובילות לדירתם, ללא מעלית, הם לא מזמינים משלוח מהסופר: "אני בעצמי סוחב בכל פעם, בשלבים, לא עושים מזה עניין‭,"‬ אומר ישראל, ומינה מוסיפה: "גם אני עושה דברים בתכנון ובשלבים. כל יום מוקדש לחלק אחר בבית מבחינת ניקיון, וכשאני מבשלת, אני מתכננת ומחלקת לעצמי את העבודה‭."‬

 

  • עיסוקים

השניים קוראים ספרים, גולשים באינטרנט, מבלים שעות רבות עם הנכדים הגרים לא רחוק, מקפידים על הליכות ועל התעמלות בוקר, מבקרים בתיאטרון ובקולנוע מדי פעם ואוהבים את החיים.

 

  • מצב בריאותי

מינה מקבלת תרופות ללחץ דם, ויטמינים לגיל המעבר ותרופות לכולסטרול. גם לישראל תרופות לכולסטרול.

 

  • תזונה

אוכלים מעט, לא מטוגן, אוהבים בעיקר סלטים ופירות ושומרים על תפריט מאוזן.

 

  • איך נערכים לשעת זיקנה

"תמיד חושבים על זה. חוסכים למטפלת אם נזדקק לה בבוא היום. מדברים עם השכנים על התקנת מעלית, אך ללא הועיל כי כולם צעירים. אין לנו לחצן מצוקה כי אנחנו שניים‭."‬

 

דבר המומחיות

  • ריהוט ושטיחים

הסלון מרווח ולא צפוף, ויש מעברים רחבים ונוחים להתניידות. השטיח היחיד שנשאר בדירה בטיחותי, מכיוון שהוא כבד ולא עלול לגרום למעידות. המומחיות ממליצות להצמידו לרצפה עם מצמיד שטיחים מיוחד. בעתיד, אם חלילה מישהו יזדקק להליכון, כדאי יהיה להוציא גם את השטיח הזה. הריהוט בעל משענות יציבות וחזקות. הוא מספיק גבוה ולא גורם לשקיעה בתוכו. טוב שאין בבית חוטי חשמל וסבכים אחרים.

 

חדר השינה מרווח, והמעברים רחבים. יש תאורה אישית טובה לכל אחד מבני הזוג לצד מיטתו, החוסכת קימה לאור המרכזי בחדר. יש לשקול התקנת תאורת לילה בדרך לשירותים. עצה לגבי הקימה בלילה: צריך קודם לשבת על המיטה, להתרגל לאור המופק ממנורת הלילה ורק כשהעיניים מתרגלות, לקום על הרגליים ולהתהלך. כיום לשניים אין בעיה בקימה ובישיבה, בעתיד יש לשקול הוספת מאחז יד. עוד עצה: כשאתם קמים, אל תיאחזו בחפצים לא יציבים.

 

מינה מספרת כי היא לוקחת חצי כדור שינה. גליקו ומוליאר מדריכות אותה לנהוג בזהירות יתר כי מדובר בגורם סיכון לנפילה. דבר נוסף: חשוב לקום מישיבה ומשכיבה בהדרגתיות, בעיקר כשנוטלים תרופות ללחץ הדם. לדברי המומחיות, כדאי להניח בארון בחדר השינה סדרן תרופות שבועי - זה גם יותר בטיחותי וגם מייעל ומונע נטילה כפולה של תרופה או כל בלבול אחר.


יעל גליקו (משמאל) עם מינה וישראל הרשקו. בוחנת את חדר השינה

 

  • אמבטיה

אמבטיית ישיבה, מתברר, אינה מתאימה לאנשים מבוגרים ומהווה גורם סיכון משמעותי לנפילות. במקומה עדיף להתקין מקלחון פתוח עם מאחזים - כיסא וידיות אחיזה - וכן וילון כדי למנוע השפרצה של מים והחלקה. מכיוון שאצל בני הזוג הרשקו יש כרגע אמבטיה, יש להניח בתוכה שטיחון מונע החלקה ולסלק את השטיח שמחוץ לה, כי הוא לא צמוד לרצפה ועלול לגרום לנפילות. אם בני הזוג לא ירצו להחליף את האמבטיה במקלחון, יש לרכוש קרש רחצה המונח לרוחב האמבט ומשמש לישיבה.

 

חשוב שהסבון והשמפו יונחו בהישג יד כדי למנוע התכופפות אל מחוץ לאמבטיה. מומלץ גם להקפיד לתלות את המגבות בהישג יד כדי לנגב את הגוף לפני שהמים יטפטפו.

 

אין לנעול את דלת האמבט כדי שתהיה נגישות לעזרה בעת הצורך.

 

  • שירותים

יש להתקין ידיות אחיזה ולשנות את כיוון הפתיחה של הדלת מהפנים לחוץ - כדי שתהיה גישה במקרה של תאונה.

 

  • מטבח

מומלץ למינה לעמוד כמה שפחות ולרכוש לצורך כך כיסא עמידה גבוה ויעיל. את הדברים שבהם היא משתמשת ביומיום מומלץ למקם בהישג יד ובמגירות הנוחות כדי למנוע מאמץ, ובארונות הגבוהים להניח כלים ואביזרים פחות שימושיים. כדי לא ליצור עומס, עליה להמשיך לפזר את עבודות המטבח על פני השבוע.


יעל גליקו (מימין) ויאנה מוליאר עם מינה וישראל הרשקו. בוחנות את סידור המטבח 

 

  • חדר הצעצועים

הצעצועים מונחים דרך קבע על המיטה, כך שהם נגישים. זה נוח ויעיל.

 

  • חימום

בבית יש מזגן, וזה נהדר. זו תמיד העדיפות הראשונה, והיא ודאי עדיפה על פני רדיאטור. מחוץ לתחום: תנור ספירלה או מפזר חום.

 

  • הערות נוספות

טוב שהטלפון בהישג יד ‭")‬זכרו לא לרוץ כששומעים צלצול‭.("!‬ אף שהינכם שניים, מומלץ להתקין לחצן מצוקה.

 

הטיפ של בני הזוג הרשקו: "להיות שמחים, להשקיע בבית ולהיות עזר זה לזה‭."‬

 

שרת החוץ ושר הפנים

ניצה ‭(74)‬ ומנחם ‭(80)‬ ברנד מתל אביב, הורים לחמישה ילדים נשואים וסבים ל‭11-‬ נכדים.

 

  • תפקוד

ניצה עבדה במשרד החינוך במשך 32 שנה וכעשר שנים נוספות שימשה מפקחת ארצית של חינוך מבוגרים. מנחם היה מהנדס טקסטיל. השניים גרים בתל אביב בדירת ארבעה חדרים והם אנשים עסוקים, ועצמאיים מכל הבחינות.

 

לניצה אין רגע דל: חוץ מהזמן שהיא מקדישה לבני משפחתה, היא יוצרת ללא הרף בקדרות, מתעמלת, צועדת ומתנדבת מטעם 'חי"ל' העורכת בדיקות עיניים לקשישים.

 

מנחם הוא בעיקר איש ספר. לדברי ניצה, הוא אנציקלופדיה מהלכת. את עצמה היא מגדירה כשר החוץ ולמנחם היא משאירה את תפקיד שר הפנים.

 

לשניים אין כל עזרה חיצונית, ואת עבודות הבית השוטפות עושה ניצה.


יעל גליקו (משמאל) וניצה ברנד. בוחנות את סידורי האמבטיה

 

  • מצב בריאותי

מנחם סובל מעקמת ומכאבי גב ונמצא בטיפול ובמעקב במרפאת כאב. ניצה נוטלת פעם בשבוע תרופה לבניית עצם ומוסיפה ויטמינים.

 

  • איך נערכים לשעת זיקנה

"תמיד חושבים ונערכים‭,"‬ אומרת ניצה. "לאחרונה רכשנו לחצן מצוקה, אף שאנחנו ביחד. מכיוון שאנחנו גרים בקומה גבוהה, בנינו לעצמנו מעלית חיצונית שמגיעה רק עד הקומה שלנו. אנחנו דתיים, ובשבתות מנחם מתמודד עם העלייה והירידה ברגל. יותר קשה לו ההליכה. אני, מצידי, מעדיפה תמיד לעלות ברגל. כשאני מגיעה עם קניות, אני דוחפת את השקיות למעלית ועולה במדרגות‭."‬

 

דבר המומחיות

  • ריהוט ושטיחים

הסלון הוא החלל הכי שימושי בבית. בכורסת הטלוויזיה יש כיסים שבהם מונחים השלטים דרך קבע - אלמנט יעיל שחוסך טרחה וחיפוש מתמיד אחר החפצים. החלל מרווח, השטיחים קבועים ואינם מועדים להזזה ולהכשלה.

 

הכורסאות ניידות ונוחות להזזה לכל הכיוונים. גובה הריהוט נוח. לדברי ניצה, את הכריות היפות המקשטות את הספה ואת הכורסאות היא הזמינה במיוחד כדי שתהיה תמיכה לגב.

 

לצד פינת האוכל יש ארון ובו מאוחסנים הכלים - נגיש ונוח לארוחת השבת. המומחיות ממליצות להיעזר גם בעגלת תה בגלל המרחק הרב בין המטבח לפינת האירוח בסלון. ניצה מרגיעה: "כשאני מארחת את הילדים, אז כולם, ובעיקר הנכדים, מבקשים שאשב לי בנחת ושהם יעשו הכל‭."‬


יעל גליקו (מימין) בוחנת את סידורי המטבח של ניצה ברנד

 

  • אמבטיה

החלל כולו הינו פרי התכנון של הבת האדריכלית. במקלחון יש כיסא, והדלתות נפתחות החוצה. הרצפה מחוספסת קמעה, ויש שיפוע מתון. פינת הכביסה מתוכננת לגובה ולתפקוד של ניצה, שלא צריכה להתכופף ולהתאמץ.

 

  • חדר השינה

המומחיות טוענות כי השטיחים בחדר אינם מחוברים היטב לרצפה ומהווים גורם סיכון. אם מחליטים להשאירם, יש להיזהר, בעיקר בלילה, כשהולכים לשירותים. גם המעברים צפופים. כדאי להוציא פריטים מהשידה או להזיז את כל מה שאינו הכרחי ולהקפיד שדלתות הארונות יהיו סגורות עד הסוף.

 

  • מטבח

ניצה ומנחם מארחים לא מעט את המשפחה. "כשיש הרבה ירקות לקלף או כשצריך לחתוך סלט, אני מקפידה לשבת‭,"‬ מדווחת ניצה לשביעות רצונן של המומחיות שלנו. יש בכיור ברז נשלף, וההמלצה היא לנצל זאת כדי לא להרים סירים כבדים.

 

גם מנחם שותף לעבודות המטבח. בעת הביקור הוא שוטף כלים - זו הזדמנות להזכיר שחשוב ליצור סביבה יבשה ולנקות את הרצפה בכל פעם אחרי השטיפה, למניעת החלקה. הסביבה בסך הכל נגישה. המומחיות מציעות לקצר את שולחן האוכל כדי שתהיה יותר נגישות במטבח, אבל ניצה אוהבת את המטבח כמו שהוא.

 

  • הערות נוספות

נפלא שהשניים מתהלכים בנעלי ספורט סגורות היטב עם שרוכים קצרים. עצת המומחיות היא להמשיך להקפיד,

כפי שעשו עד כה, גם על אורך נכון של בגדים כדי למנוע סרבול.

 

באשר לעבודות הבית, המומחיות היו מפרגנות לניצה עזרה חיצונית ‭")‬בכיף. יש לכן מישהי בשבילי‭("?‬ ובינתיים, כל עוד היא זו שמנקה את מאות הפריטים בסלון, מומלץ לה לעשות זאת בעזרת מקל ארוך, מטאטא או מגב כדי לא להתכופף - ובוודאי לא לעלות על סולם.

 

הטיפ של בני הזוג ברנד: "לשמור על אחדות בין בני המשפחה. הילדים שלנו מאוחדים מאוד, וזוהי תוצאה של הרבה עבודה במשך השנים‭."‬ 

 

הכינו ביתכם לפנסיה

  • ריהוט: השתמשו ברהיטים תקינים ויציבים בגובה מתאים, בעלי משענות לגב ולידיים המאפשרות תמיכה בזמן הישיבה והקימה.

 

  • שטיחים: שולי שטיחים או שטיחונים - בעיקר אלה שאינם מהודקים לרצפה וקצותיהם מגולגלים - עלולים לגרום לאיבוד שיווי המשקל ולנפילות. הסירו שטיחים ושטיחונים מיותרים ודאגו למעברי הליכה פנויים, ללא חפצים ורהיטים המהווים מכשול.

 

  • חוטי חשמל וטלפון: יש להרחיקם מהרצפה ולהצמידם לקירות. מקמו את המכשירים במקום נגיש וללא מכשולים בדרך.

 

  • תאורה: התקינו תאורת לילה במקומות אסטרטגיים ובמסדרון המוביל לשירותים.

 

  • אמבטיה ושירותים: התקינו ידיות אחיזה באמבטיה ובמקלחת (העדיפו מקלחת. יציאה וכניסה לאמבטיה הן גורמי סיכון בפני עצמן‭.(‬ מומלץ להתרחץ תוך ישיבה על כיסא פלסטיק תקין ויציב. הניחו באמבטיה שטיחון גומי מונע החלקה. דלת השירותים תיפתח כלפי חוץ ולא כלפי פנים. רצוי להשתמש בסבון נוזלי מכיוון שסבון מוצק שנופל גורם לתאונות רבות כשמנסים להרימו. אם מתעקשים על סבון מוצק, אפשר להכניסו לגרב ניילון ולקשור את הגרב למקלחת.

 

  • מטבח: באזור הכיור כדאי להשתמש במשטח מונע החלקה הסופג מים.

 

שירותי בריאות כללית מקיימים סדנאות ומפגשים לקידום הבריאות של בני ‭.סולפ 65‬ הסדנאות עוסקות במניעת תאונות בבית, בפעילות גופנית, בשיפור זיכרון, בזכויות סוציאליות, בתזונה נכונה ועוד. פרטים במספר: ‭*2700‬ ובאתר הכללית


 

 

צילומים: תומריקו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במטבח של בני הזוג ברנד. חשוב לשמור על סביבה יבשה למניעת החלקה
צילום: תומריקו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים