צרפת ובריטניה סיכמו על הקמת כוח צבאי משותף
שתי יריבות משני צדי תעלת למאנש משאירות מאחור את האיבה והיריבות התרבותית. בטקס חגיגי חתמו דיוויד קמרון וניקולא סרקוזי על הסכם שיתוף פעולה רחב היקף בתחום הצבאי והגרעיני. בין היתר, יוקם כוח משותף הכולל 5,000 חיילים מכל מדינה. "האזרחים יהיו מוגנים ובטוחים יותר ונחסוך כסף רב"
אלף שנות מלחמה ואיבה נותרו מאחור - צרפת ובריטניה פותחות דף חדש ביחסי צבא ובטחון. נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, וראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, חתמו היום (ג'), בלונדון על שתי אמנות, האחת בתחום הצבאי והשנייה בתחום הבטחוני, המעלות את שיתוף הפעולה ביניהן לרמה הגבוהה ביותר האפשרית ללא פגיעה בריבונותן.
קמרון וסרקוזי, היום בלונדון (צילום: AP)
במסגרת ההסכמים החליטו שתי המדינות לעשות שימוש משותף בנושאות המטוסים, לקיים סיורים אוויריים משותפים, להגביר את התמרונים על הקרקע ובים ולהקים כוח צבאי משותף. בנוסף, החליטו שתי המדינות להקים החל משנת 2014, שני מרכזים גרעיניים: מרכז גרעיני בבריטניה שיתמקד במחקר ופיתוח, ומרכז בצרפת שיבצע ניסויים בראשי הנפץ הגרעיניים.
"חסכון כספי גדול"
במסיבת עיתונאים משותפת, אמרו סרקוזי וקמרון הסכם שיתוף הפעולה הוא "ההדוק ביותר שהתקיים עד כה בין שתי המדינות". לדבריהם, הכוח צבאי משותף יכלול 5,000 חיילים מכל מדינה, והוא יפעל תחת פיקוד אחד שיתחלף ברוטציה. "אזרחי צרפת ובריטניה יהיו מוגנים ובטוחים יותר וזה יחסוך כסף רב. היום נפתח דף חדש בהיסטוריה הצבאית והבטחונית הארוכה של שתי המדינות", אמר קמרון.
ראש ממשלת בריטניה הדגיש כי פריז ולונדון לא יחלקו ראשי נפץ גרעיניים ולא יקימו צבא אירופי. הוא הבהיר כי כל מדינה תשמור על ריבונותה בנוגע לפריסת כוחות הצבא שלה. סרקוזי הוסיף כי במסגרת ההסכם נקבע כי לפחות נושאת מטוסים אחת תעמוד בכל זמן נתון לרשות שתי המדינות.
שר האוצר הבריטי אוסבורן ועמיתתו הצרפתית לגראד (צילום: רויטרס)
שני המנהיגים נשאלו מה יקרה אם אחת מהמדינות תרצה לצאת לפעולה צבאית והשניה תתנגד. קמרון השיב כי שתי המדינות יצטרכו להגיע להסכמה מדינית לפני כל פריסה של הכוח הצבאי המשותף, ואילו סרקוזי אמר בעניין זה כי קשה להאמין שבריטניה תעמוד מול משבר צבאי חמור שצרפת תתעלם ממנו. "אם אתם, ידידי הבריטים, תעמדו מול משבר בטחוני חמור, האם תוכלו לדמיין שצרפת תשב לה בצד, בחיבוק ידיים, ותאמר זה לא ענייני?", שאל.
שלשום התייחס שר ההגנה הבריטי, ליאם פוקס, להידוק שיתוף הפעולה עם צרפת ואמר כי הוא לא יבוא על חשבון יחסיהן עם המדינות החברות בברית הצפון אטלנטית (נאט"ו). "המטרה אינה לעשות צעד לקראת הקמת צבא אירופי. לכך אנחנו מתנגדים", הדגיש פוקס.
לצרפת ולבריטניה יש מחצית מהיכולת הצבאית המבצעית של אירופה ו-45% מתקציב ההגנה. לשתי המדינות גם 70% מתקציב המחקר והפיתוח בתחום הצבאי-בטחוני, אשר הפך לקריטי נוכח איומי הטרור והטרור המקוון - סוגיות העומדת בראש סדר העדיפויות של שתי המדינות. צרפת ובריטניה מתכוונות לערוף תרגיל צבאי משותף ראשון בקנה מידה גדול כבר באביב הבא.