שנה לאחר הגשת הערעור: הירשזון שב לביהמ"ש
בית המשפט העליון דן בערעורו של שר האוצר לשעבר, שהורשע בגניבת מיליוני שקלים. פרקליטיו יצאו בדיון נגד חוסר ההתחשבות במצב בריאותו והצביעו על "פגמים בגזר הדין"
לבוש מדי אסיר ובמראה צנום בהרבה, נכנס שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, הבוקר (יום ב') לבית המשפט העליון, שם נערך דיון בערעור שהגיש עוד לפני שנה. הירשזון מרצה עונש מאסר של חמש שנים וחמישה חודשים על גניבת כשני מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית, הגוף שעמד בראשו.
בערעור שהוגש עוד בספטמבר אשתקד, טוענים עורכי דינו של שר האוצר לשעבר כי בית המשפט לא נתן את המשקל הראוי למצבו הבריאותי, לנסיבותיו המשפחתיות, לגילו המתקדם - וכן לעשייתו הציבורית. לדבריהם, מעשיו של הירשזון "קלים בהרבה" ממעשיהם של הנאשמים האחרים בפרשת המעילה, אך למרות זאת הוא "זכה" לעונש החמור מכולם.
פרקליטיו, עורכי הדין בעז בן צור, שרון קליינמן, אלירם בקל והילה פרנקו, מבססים את הערעור גם על הטענה כי נפלו פגמים יסודיים בגזר הדין ובמסגרתו יוחסה להירשזון אחריות למעשים שהוא לא הועמד לדין בגינם ולא הורשע בגינם.
טענתם המרכזית בערעור היא כי התשלומים החודשיים אשר הועברו לו במזומן על-ידי ההסתדרות היוו שכר בגין עבודתו כיו"ר פעיל. הירשזון הודה כי תשלומים אלה ואחרים הפרו את ההוראה האתית הקבועה בחוק חסינות חבר כנסת, האוסרת על ח"כ לקבל תגמול נוסף מגוף אחר זולת הכנסת, אולם פרקליטיו טענו בדיון כי לא ניתן לראות בהירשזון כמי שגנב את הכספים מההסתדרות, אלא לכל היותר כמי שהפר אמונים כלפיה.
מסמכי התיק נגד הירשזון. "הביע חרטה כנה" (צילום: אוהד צויגנברג)
עו"ד בן צור קרא בבבית המשפט לבטל את הרשעתו בסעיף גניבה וביקש להשאיר בעינם את עברות רישום כוזב, הפרת אמונים וקבלת דבר במרמה: "אנו לא מבקשים לזכות את הנאשם מלבד נושא ההרשעה בגניבה משום שגניבה קשורה לפגיעה כלכלית בתאגיד. הירשזון אכן קיבל תמורה שלא כדין לעבודה אותה ביצע. עבירת גניבה קשורה לחיסרון כיס, פגיעה ברכוש, דבר שלא התקיים. אם הפגיעה הרכושתית לא מתקיימת, אין מקום להאשמה בגניבה", גרס עורך הדין.
"במהלך המשפט כולו נטל הירשזון אחריות מלאה על מעשיו. הוא
הודה בקבלת הכספים במזומן, הביע חרטה כנה ביחס לאופן שבו הם שולמו לו ואף השיבם להסתדרות", הוסיף דוברו של שר האוצר לשעבר, אלי שקד. "הירשזון שיתף פעולה באורח מלא עם ההליך שהתנהל בעניינו, מתוך כבוד ואמון במערכת המשפט. הוא אף ויתר על זכותו לבקש את עיכוב ביצוע עונש המאסר שנגזר עליו והחל לרצות עונש זה בסמוך למתן פסק הדין".
לדברי שקד, הירשזון ומשפחתו תולים תקוות רבות בהליך הערעור ו"הם מאמינים כי בסופו של הליך זה, יוחלט על שינוי של ממש במסקנות המשפטיות שנקבעו בפסק הדין ועל הקלה משמעותית בעונשו". הירשזון החל לרצות את עונשו ב-1 בספטמבר 2009 בכלא חרמון שבצפון, שתנאי הכליאה בו נחשבים קלים יחסית.