שתף קטע נבחר

בדלתיים פתוחות: סיור בביהמ"ש העליון בירושלים

המבנה המרשים של אחד מהמוסדות החשובים בישראל, מציע סיור מודרך ללא תשלום שבו תלמדו איך עושים צדק, תבקרו בספרייה המרשימה ותוכלו גם לצפות במשפט

מאז הקמת המדינה ישב בית המשפט העליון בירושלים בשכירות בבניין רעוע במגרש הרוסים. המבנה הישן, לא ממש התאים למעמד המכובד של המוסד, וכך עלה הרעיון להעתיק את מיקומו למשכן ראוי יותר ב-1992 - רח' שערי משפט בקריית בן-גוריון בעיר.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המבנה תוכנן בידי הארכיטקטים, האחים רן ועדה כרמי. המוטו העיקרי בעיצוב: אווירה ירושלמית וביטוי ארכיטקטוני לתפיסת הצדק, אליהם עוד נגיע במהלך הסיור.

 

מייד לאחר הבידוק הביטחוני נגיע אל סמטה הירושלמית ומדרגות האבן. לוח הפסיפס המרשים בסמוך אלינו (שחזור), הובא לכאן מבית הכנסת העתיק בחמת גדר. בפסיפס מופיעה כתובת בארמית, המתארת את גדולתה של חמת גדר הרומית ותודות על תרומות שהועברו לבית הכנסת מכל רחבי הארץ.

 

שימו לב לציור הגדול משמאל לכניסה, ובו נשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, שחנך את המבנה בבמהלך כהותנו. את יצחק רבין ז"ל ופרס קשה לפספס.

 

"אֱמֶת, מֵאֶרֶץ תִּצְמָח; וְצֶדֶק, מִשָּׁמַיִם נִשְׁקָף"

הסמטה הירושלמית שבה אנו עומדים - כשמה כן היא: בנייה באבן ירושלמית המזכירה את חומות העיר העתיקה, פנסי רחוב, והאמת שהלוואי והעיר העתיקה היתה נקייה כמו כאן.


ביטוי ארכיטקטוני לתפיסת הצדק. ביהמ"ש העליון בי-ם (צילומים: רון פלד)

 

בסוף המדרגות נגיע אל החלון הפנורמי הגדול הצופה לכיוון מרכז העיר ושכונת נחלאות, מזרחה, ואזור הכניסה אל העיר, צפונה. החלון מאפשר חדירת אור ושימו לב כי כמעט ולא תיתקלו בתאורה מלאכותית במבנה. על פי תפיסת הארכיטקטים, אור מסמל טוהר ורוחניות. העובדה כי האור מגיע מהשמיים מסמלת את הפסוק המקראי מספר תהילים פ"ה: "אֱמֶת, מֵאֶרֶץ תִּצְמָח; וְצֶדֶק, מִשָּׁמַיִם נִשְׁקָף".

 

נמשיך עוד מטרים ספורים וניכנס מתחת לפירמידה הגדולה. אזור זה מכונה בית שער הפירמידה, שמזכירה את קברי נחל קדרון, קבר זכירה ויד אבשלום, כמו גם קבר יאסון שבלב רחביה. ניתן להבחין כי הספרייה ממוקמת מסביב לפירמידה. הספרייה (שפתוחה לקהל), בנוייה בצורת מעגל ובו שלוש קומות. הקומה הראשונה למבקרים ולעורכי הדין; קומה שנייה לשופטי בית המשפט שבתפקיד; ואילו השלישית לשופטים בדימוס. שימו לב לסדר הקפדני שבהם נמצאים הספרים.

 

הסיבה העיקרית למיקומה של הספרייה, היא שכל מבקר במקום יראה ויבין את חשיבות הספר שבו כתוב החוק. כמו במקומות אחרים במתחם בית המשפט, גם כאן ביטויים ארכיטקטונים וצורות גאומטריות במסמלות צדק ואמת: קו ישר המסמל את החוק והאמת, ומעגלים המסמלים צדק כמוזכר בתהילים כ"ג: "יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי-צֶדֶק, לְמַעַן שְׁמוֹ".

 

הדיונים פתוחים לקהל מלבד

בטרם נגיע אל אולם המבואה הראשי, שימו לב שמימין ניתן לקרוא ולבדוק, על גבי מסכי המחשב, היכן ומתי ישנם דיונים באולמות המשפט. אולם המבואה הגדול בכניסה אל חמשת אולמות במשפט, גם הוא תוכנן בקפידה - חדש מול ישן. מצד שמאל, קיר לבן חדש ומודרני ומולו קיר האבן הירושלמית המפורסמת.

 

חמשת אולמות המשפט דומים אחד לשני, עם זאת, האמצעי הוא הגדול והמרכזי שבהם. צורת האולמות תוכננה בהשפעת בתי כנסת עתיקים בא"י מתקופת התלמוּד, והתאורה, כאמור, טבעית מחלונות הזכוכית שבתקרה. שימו לב שבאולמות המשפט ישנה כניסה מיוחדת לעצירים ולאסירים כמו גם לשופטים, עיתונאים ולקהל הרחב - מה שבלט בחסרונו במבנה הישן שבמגרש הרוסים. אגב, כל הדיונים פתוחים לקהל מלבד אלה שמנהולים בדלתיים סגורות מכל סיבה שהיא.

 

נחזור לתחילת אולם המבואה ונפנה ימינה, מערבה, לכיוון חצר הקשתות. מי מכם שכבר ביקר בחצר הפנימית של מוזיאון רוקפלר המנדטורי, יבחין בדימיון שבין שתי החצרות היפות. מסביב לחצר אגפי המנהלה, ולמעלה לשכות השופטים. קשתות האבן ותעלת המים במרכז מזכירים את צורות העיגול המסמלות את הצדק והאמת שכבר הזכרנו בחלון הפנורמי על פי הפסוק מתהילים.

 

מומלץ לסיים את הסיור במוזיאון מורשת בתי המפשט הסמוך. פה תוכלו לקרוא ולצפות בהיסטוריה של בתי המשפט בישראל מימי השלטון העותמאני, דרך המנדטורי ועד לימינו אנו. שימו לב לחפציו האישיים של השופט גד פרומקין ז"ל, שהיה השופט היהודי הראשון במערכת המשפט הבריטית בא"י לפני קום המדינה. פסקי דין מפורסמים כמו גם משפטם של אייכמן, דמיאניוק ואחרים במוזיאון הקטן.

 

  • סיורים מודרכים ליחידים מתקיימים בימים א'-ה':

‏11:00 עברית

‏12:00 אנגלית

 

לבירורים אודות זמני ביקור בתקופת החגים ובחודשים יולי-אוגוסט -02‎-6759612. סיורים מודרכים לקבוצות מעל ‏10 איש מחייבים תאום טלפוני: ‏02‎-6759612/3.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה באבן ירושלמית. בית המשפט העליון
צילום: רון פלד
מומלצים