סין סופרת: החלה במפקד אוכלוסין מדלת לדלת
לא פחות משישה מיליון נציגים יפשטו בעשרת הימים הקרובים על כל בית ברחבי מדינת הענק, בניסיון לברר את כמות התושבים במדינה המאוכלסת בעולם. תוצאות ראשונות בחודש אפריל. השאלה המרכזית: מה היקף ההגירה מהכפרים לערים?
איך סופרים כמה אזרחים חיים במדינה המאוכלסת בעולם? סין החלה הבוקר (יום ב') במפקד האוכלוסין הגדול ביותר בתולדותיה, ובו לוקחים חלק לא פחות משישה מיליון נציגים, שיעברו מדלת לדלת בכל רחבי המדינה במשך עשרה ימים.
מדובר במפקד המתקיים אחת לעשור, ואמור לעדכן את התוצאות שהתקבלו בשנת 2000 - אז התברר כי ברחבי הענק הסיני חיים 1.295 מיליארד בני אדם. במהלך העשור האחרון עברה הדמוגרפיה הסינית שינויים משמעותיים הנובעים בעיקר מהמשך הפיקוח על מדיניות הילודה, ומהגירתם של מיליוני תושבים מהכפרים אל הערים.
בניגוד לחמשת המפקדים שערכה סין עד-כה, במפקד הנוכחי יבדקו הרשויות לראשונה היכן אנשים חיים באמת, מבלי להתבסס על נתוני מרשם האוכלוסין. עיקר הדגש יינתן לסוגיית מהגרי העבודה, שעל-פי הערכות שונות מספרם מסתכם בכ-200 מיליון בני אדם. אותם מהגרים אינם זוכים לשירותי רווחה מצד הרשויות, ורבים מהם חיים בעוני מחפיר.
משפחות רבות לא מדווחות על ילד שני, בייג'ינג השבוע (צילום: רויטרס)
האתגר המשמעותי ביותר שניצב בפני הרשויות הוא דאגותיהם של אזרחים רבים מפני פגיעה בפרטיותם. בבייג'ינג חוששים כי רבים מהתושבים לא ישושו למסור מידע על חייהם הפרטיים, מחשש שהשלטונות ינצלו את המידע לטובתם.
החשש נוגע בעיקר למשפחות שבחרו להביא לעולם יותר מילד אחד, אך לא רשמו אותו במנהל האוכלוסין. על-פי ההערכות, מסיבה זו חיים בסין מיליוני בני אדם נטולי זהות רשמית.
בניסיון לעודד את האזרחים להשתתף באופן פעיל במפקד, הודיעו הרשויות כי יפחיתו את הקנסות הנוגעים לילדים נטולי זהות - אם אלה יחשפו וירשמו במנהל האוכלוסין. עם זאת, עד-כה נראה כי ההיענות לקריאת השלטונות מצומצמת ביותר. תוצאות ראשונות של מפקד האוכלוסין צפויות להתפרסם בסוף חודש אפריל.
בעבר הודתה סין כי מדיניות הגבלת הילודה אחראית באופן חלקי להפרת האיזון בין המינים ולריבוי תינוקות ממין זכר ומחסור בתינוקות ממין נקבה. מאז תחילת שנות ה-70 מגבילה סין את מספר הילדים שמותר לזוגות להביא לעולם. לזוגות הגרים בערים הותר להביא ילד אחד לעולם, ולזוגות החיים באזורים כפריים שניים. במשך השנים הוגמשו התקנות ולזוגות שהולידו בנות בכורות ניתנה הרשות להביא לעולם ילד נוסף.