עיוורים הפגינו בי-ם: "בוז'י, תן לחצות את הכביש"
המפגינים מול משרד הרווחה בבירה דורשים להציל את שירות מורות השיקום המסייעות להן ביום-יום: "בלי מורה אני לא מבינה מה קורה מסביבי"
"רק בישראל העיוורים לא יכולים להיות עצמאים", קראו הבוקר (יום ב') עשרות מפגינים שהתאספו מול משרד הרווחה בירושלים, בדרישה להציל את שירות מורי השיקום, המסייעים לעיוורים באופן יומיומי. ימים לאחר שמאבק הנכים בירושלים הוכתר כהצלחה בתוך שעות ספורות, התכנסו באותו המקום אזרחים עיוורים ועובדי העמותה ודרשו: "בוז'י, אל תהיה אדיש, תן לעיוור לעבור את הכביש".
שירות מורי השיקום הופעל במשך שנים על-ידי עמותת "מגדל אור", בה הועסקו 35 מורים שטיפלו בכ-3,500 עיוורים בכל רחבי הארץ. תפקידם היה להכשיר את העיוור ואת משפחתו בתפקוד יומיומי - אכילה, לבישת בגדים, עריכת קניות וכדומה. בתחילת שנות ב-90 הידרדר הארגון לפשיטת רגל ונכנס לחובות כבדים.
זה כחמש שנים העמותה אינה משלמת משכורות והטבות לעובדיה, מעל 80 איש, וחובה עומד על 8.5 מיליון שקל. באחרונה החליטו מספר עובדים להתאגד והם תובעים ממשרד הרווחה לשלם את החוב, על מנת לאפשר את המשך פעילות מורי השיקום.
"המורות עבורנו זו פשוט דרך יחידה לחיות ונעשה להם עוול", סיפרה אחת המפגינות, עדן ישראל. "דברים טריוויאליים לרוב הציבור כמו להדליק מכונת כביסה או להגיע לתחנת אוטובוס, זה אתגר עבורנו.
עברתי דירה ובמקום חדש אני חסרת אונים, בלי מורה אני לא מבינה מה קורה מסביבי. הייתי צריכה ללמוד איפה המכולת, איפה קופת חולים. אני אקדמאית, למדתי פסיכולוגיה, ולמרות הכל אני רוצה ליהנות מהחיים, להגיע למקומות, וזה לא מתאפשר ללא הסיוע של המורה".
מיקה קלפהולץ, מורתה של עדן, נכחה גם היא בהפגנה. "אנחנו מלווים עיוורים מהגיל הרך עד גיל מאוד מבוגר, ומלמדים אותם לתפקד באופן עצמאי. בחמש השנים אחרונות לא קיבלנו משכורות בזמן וגם לא סופקו לנו תנאים סוציאליים", העידה. מורה נוספת, רחל ירקוני, הצביעה על צורך בתוספת מורים, אולם הבהירה כי כל עוד המורים הנוכחים לא מקבלים את כל התנאים המגיעים להם, לא ניתן להכשיר את החדשים.
במשרד הרווחה ציינו כי הגירעון בעמותת "מגדל אור" מתקרב לעשרה מיליון שקל. "העמותה קיבלה אישור ניהול תקין, אך מסתבר שהסתירה גירעון בשך שנים רבות. דרשנו להחליף את הנהלת עמותה,
אולם 34 מורות שיקום הגישו בקשה לפירוק. לטענתן, שנים לא הפרישו להן כספים לקופות גמל והדרך היחידה לקבל כסף זה אם מקום עבודה ייכנס לפירוק. לדעתנו, צריך לדחות את ההליך כדי לאפשר פתרונות אחרים למצב הקיים".
במשרד סיפרו כי פנו לאוצר ולביטוח הלאומי על מנת להעביר שישה מיליון שקל לכיסויי החוב לעובדים, וביקשו מהמדינה ליטול את האחריות על הפעלת העמותה, "אולם האוצר לא השתכנע", הסבירו. "אנחנו עושים כל מאמצים להפעיל שרותים בדרכים חלופיות".