חדש בשיבא: בשבוע ה-7 להריון תדעו - בן או בת
בדיקה חדשנית מאפשרת לנשים בהריון לגלות מהו מין העובר כבר בשבוע השביעי. גינקולוג בכיר ל"ידיעות אחרונות": "גילוי בשלב כה מוקדם מקל על האפשרות להפסיק את ההריון במקרה שהעובר אינו מהמין הרצוי להוריו"
אין עוד צורך להמתין לסקירת המערכות בשבוע ה:15- הורים סקרנים יכולים כעת לגלות כבר בשבוע השביעי להריון אם העובר בבטנה של האישה הוא בן או בת. אולם הפתרון לסקרנות עלול, לדעת רבים, לשמש גם עילה להפסקת הריון.
הבדיקה, שפותחה ומבוצעת בבית-החולים שיבא בתל-השומר, מסוגלת לזהות באמצעות בדיקת דם פשוטה את כרומוזום הY- הזכרי ולאתר מאפיינים שנתרמו לעובר מהאב. במקור היא פותחה כדי לסייע באבחון מוקדם של מחלות גנטיות שונות, כמו למשל המופיליה, שהתפתחותן קשורה במין העובר - ובמקרה הצורך להפנות לבדיקות נוספות. במהלכה ניתן לגלות גם מהו סוג הדם של העובר, אך היא אינה יכולה לאבחן פיגור שכלי, אוטיזם, מומים או מחלות אחרות.
ההתנגדות: יהיו יותר הפלות
עד לאחרונה הוגדרה בדיקה זו כמחקרית בלבד, אולם יעילותה הוכחה בזיהוי מין העובר בשיעור של 99 אחוז, ולפיכך החליטה הנהלת בית-החולים לאפשר לכל
אישה המעוניינת בכך לעבור אותה, גם ללא צורך רפואי. בשלב זה מתבצעת הבדיקה באופן פרטי בלבד, ועלותה 1,631 שקל. בשיבא מדווחים על ביקוש גובר לבדיקה, שעד כה עברה השמועה על קיומה רק מפה לאוזן. בית-החולים אינו שומר על קשר עם נשים שבחרו לבצעה מסיבות שאינן רפואיות - ולכן לא ידוע כמה מהן, אם בכלל, החליטו להפסיק את ההריון בעקבות תוצאותיה. בעולם קיימות אומנם מעבדות המאפשרות לזהות את מין העובר בשלב מוקדם, אולם רובן אינן מאפשרות לנשים בריאות לעבור את הבדיקה, במטרה למנוע ביצוע הפלות בגלל מין לא רצוי של התינוק.
"עד השבוע ה12- להריון קל מאוד לבצע הפסקת הריון בישראל," אומר גינקולוג בכיר, המתנגד להצעת הבדיקה לכל אישה המעוניינת בה. "ביצוע הבדיקה בשלב כה מוקדם של ההריון פותח פתח לא מוסרי ולא אתי לזוגות שמעוניינים בעובר ממין מסוים להפסיק את ההריון ולנסות את מזלם שוב. במקרים כאלה בדיקה כזו היא בבחינת פרצה קוראת לגנב."
הדילמה האתית מוכרת גם להנהלת בית-החולים ולצוות המעבדה המבצע אותה, אולם שם סבורים כי זכותה של האישה לדעת מה מין העובר שהיא נושאת ברחמה גוברת על הסכנה הפוטנציאלית הטמונה בגילוי שהעובר אינו מהמין הרצוי לה. "אם יש מידע רפואי ויש שיטה שמאפשרת את זיהוי מין העובר בשלב מוקדם, למה למנוע אותה מנשים המעוניינות בה"? שואלת ד"ר אסתר גויטע, מנהלת היחידה הציטו-גנטית והמעבדה לחקר תאי עובר בדם האם בבית-החולים. "אם אישה רוצה ויכולה לממן את הבדיקה, אפשר לומר גם שזה לא אתי לא להציע לה לבצע אותה."
מנהל היחידה לאתיקה רפואית בבית-החולים שערי צדק, פרופ' אברהם
שטיינברג, מסכים. "יש ויכוח גדול בשאלה האם מוצדק מבחינה אתית להסתיר מידע שחושדים שיעשו בו שימוש רע," הוא אומר. "זו בהחלט דילמה, אבל אני חושב שבעידן שלנו, של האוטונומיה של הפרט, החשש הזה הוא לא חזק מספיק כדי למנוע מהאישה לדעת. צריך לזכור שמין העובר אינו נחשב כיום לסיבה מוכרת להפסקת הריון, ולכן מי שתרצה להפסיק את ההריון שלה על רקע כזה תיאלץ לעשות זאת באופן לא חוקי."