הפגנת ענק נגד 'חוק האברכים': 'חרדים תעבדו'
אלפי סטודנטים הפגינו בכיכר ציון נגד החוק שנועד לאפשר את תקצוב האברכים. פרופ' אוריאל רייכמן אמר בעצרת: "מעדיפים על פניכם את מי שיודע רק לקחת ולא לתרום". סטודנטים: "נמאס לנו להיות מופלים לרעה". ynet העביר בשידור חי את העצרת
המאבק ב"חוק האברכים " מתחמם: כ-6,000 סטודנטים השתתפו הערב (יום ב') בצעדת מחאה בירושלים נגד החוק שנועד לעקוף את פסיקת בג"ץ ולאפשר לתקצב תלמידי ישיבות. העצרת בכיכר ציון מועברת בשידור חי ב-ynet.
הסטודנטים, שצעדו מבית ראש הממשלה לכיכר ציון, קראו "ביבי תתעורר", "סטודנט שווה יותר" ו"גם אנחנו רעבים ללחם". הם הניפו גם שלטים, עליהם נכתב בין היתר: "סטודנט עובד ורע לו", "שוויון זכויות לילדנו", "אנחנו לא פראיירים", "משלם מסים אתה פראייר" וגם "חרדים לכו לעבוד". לדברי המארגנים, משתתפים בעצרת 10,000 סטודנטים.
"מדיניות הממשלה פוגעת בסטודנטים". ההפגנה (צילום: נועם מושקוביץ)
נשיא המרכז הבינתחומי, פרופסור אוריאל רייכמן, נאם בעצרת ואמר: "אתם הסטודנטים שייכים לקבוצת האיכות הזו, קבוצה שבלעדיה אין לנו קיום. אתם הסטודנטים - הלב הפועם של החברה הישראלית והנה למי שמבטיח את העתיד ואת ההמשכיות, לגבי רבים מכם מפנים הפוליטיקאים את הגב, מעדיפים על פניכם את מי שיודע רק לקחת ולא לתרום". הוא הוסיף: "לא נסכים יותר להתנהגות הבזויה הזו שבאה לשרת אישים על גבם של נושאי העול ואוהבי המדינה".
הרב גלעד קריב אמר בעצרת: "בסכום הזה זוכים האברכים לתמיכה חודשית נוספת ב-2,000 שקלים מהכיס של כולנו. נשאל אותם מדוע אם חד הורית נדרשת לעמוד במבחן תעסוקה מחמיר מן היום בו מלאו שנתיים לילד שלה, על מנת לקבל קצבת הכנסה ואילו קצבאות האברכים נתינות ללא כל מבחן תעסוקתי, ללא הגבלת זמן, ללא תמריץ אמיתי ליציאת האברכים לעבודה לפרנסתם ולפרנסת משפחתם".
"נמאס להיות מופלים לרעה"
גם הסטודנטים הרבים, שיצאו מהאדישות, התבטאו נגד הממשלה. מעין ארבלי, סטודנטית באוניברסיטת בן גוריון, אמרה: "אנחנו פה כי נמאס לנו להיות אלו שתורמים למדינה, לשלם מסים ובסוף להיות מופלים לרעה. עם כל הכבוד - יש גבול והממשלה מזמן עברה את הקו האדום".
אסף מאוניברסיטת בן גוריון הוסיף: "מדיניות הממשלה פוגעת בסטודנטים וגורמת לכך שההשכלה הגבוהה תהיה נגישה רק לעשירים". סביון מהאוניברסיטה העברית הוסיף: "אני גאה בסטודנטים, הם סוף סוף יצאו מהבתים ועצם העובדה שיש פה ציבור שלם מכל קצוות הארץ ומכל קצוות הקשת הפוליטית מוכיחה שהמטרה היא מקודשת. הגיע הזמן לעשות שיוויון במדינה".
"סוף סוף יצאו מהבתים". מפגינים בירושלים (צילום: נועם מושקוביץ)
אורטל, מאוניברסיטת בן-גוריון, אמרה: "אנחנו רוצים שביבי יפתח את העיניים, ויבין שאנחנו ציבור הסטודנטים הם אלה שנושאים בכל המחויבויות החברתיות - צבא, מסים מילואים. אנחנו עובדים קשה לפרנסתנו ואין סיבה שציבור שלא עושה דבר יקבל יותר כספים מאיתנו".
"לעורר את הממשלה"
יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, אמר לקראת ההפגנה כי "אלפי סטודנטים מכל רחבי הארץ באים היום במטרה לעורר את הממשלה ולהזכיר לה שיש פה דור צעיר של סטודנטים שלא מוכן שיתעלמו ממנו. אנחנו לא נגד החרדים, אבל אנחנו בעד שוויון זכויות לכולם".
באוניברסיטת תל אביב הביעו סיפוק רב מכך ש-16 אוטובוסים מלאים בסטודנטים עשו את דרכם מהקמפוס אל ההפגנה בירושלים . יו"ר האגודה, רן לבנה, אמר: "שיירת האוטובוסים האדירה שמנתה למעלה מ-1,000 איש רק מתל אביב היא ההוכחה לכך שאנחנו נחושים להצליח במטרה, ולא נשתוק עד שהממשלה תבטל את חוק האברכים ותביא לשיווין במדינה".
באופן חריג, החליטה האוניברסיטה העברית לסיים את יום הלימודים בשעה 18:00, על מנת לאפשר לסטודנטים ולמרצים לקחת חלק במחאה נגד הצעת החוק של חבר הכנסת משה גפני.
נשיא האוניברסיטה, פרופסור בן ששון, אמר אמש כי "הנהלת האוניברסיטה העברית מברכת על כך שהסטודנטים נזעקים להשמיע את קולם בנושא זה. הקצאת העזרה הממשלתית לסטודנטים קשורה קשר בל ינתק למעמד ההשכלה הגבוהה בארץ".
Read this article in English