שתף קטע נבחר
 

לאחר התביעה: האם מגה גלופלקס יעיל רק לכאבים

תביעת הענק שהוגשה נגד מגה גלופלקס בטענה שבניגוד לפרסומים, התכשיר אינו בונה את הסחוס, הותיר אנשים רבים מוטרדים: האם להפסיק את השימוש בתוסף, ומה בדיוק אומרים המחקרים?

טלטלה לא קלה עברה לאחרונה על כל אלה שנוטלים מגה גלופלקס (המבוסס על כונדרואיטין וגלוקוזאמין סולפאט) לטיפול באוסטאוארטריטיס, דלקת מפרקים ניוונית שהגורם לה הוא שחיקה ברקמת הסחוס. הסיבה: תביעה ייצוגית שאושרה בישראל נגד חברת טעם טבע אלטמן, יצרנית התוסף, על הטעיה בפרסום לכאורה.

 

התובעים טוענים כי למעשה מגה גלופלקס פועל רק לשיכוך כאבים, אך לא לריפוי המחלה. עד שהעניין יוכרע, השאלה שמטרידה כעת לא מעט אנשים היא: האם הכונדרואיטין והגלוקוזאמין מסוגלים לפעול מעבר לשיכוך כאבים ומה אומרים המחקרים.

 

"בעשור האחרון יותר ויותר מחקרים המפורסמים בעיתונות הרפואית החשובה ביותר בתחום האורתופדיה והראומטולוגיה מצביעים על כך שצמד הרכיבים האלה אכן פועל הרבה מעבר לשיכוך כאב, ומביא להאטה או להפסקה של היצרות מפרק הברך ולמעשה להאטת התקדמות המחלה", טוען פרופ' רפאל סגל, ראומטולוג מהמרכז הרפואי אסף הרופא. "כך לדוגמה, המחקר הגדול ביותר בנושא זה, שפורסם ב־2009 בכתב העת היוקרתי Arthritis & Rheumatism, מצא שנטילת כונדרואיטין למשך שנתיים יכולה למנוע הידרדרות במבנה המפרק".

 

כיצד בדיוק פועלים רכיבים אלה?

"המחקרים מצביעים על מנגנונים מגוונים, ולמעשה כל הזמן מתגלים עוד ועוד מנגנונים העשויים להסביר את יעילותם. מעבר לעובדה ששני מרכיבים אלה מהווים

את חומר הגלם של הסחוס, נמצא שיש להם השפעות נוגדות דלקת, שיפור במאזן הבנייה/הרס של מטריקס הסחוס והשפעות חיוביות על מערכת החיסון. ממצאים בשנים האחרונות מצביעים על כך שרכיבים אלה אף משפיעים על שינויים מבניים בעצם שמתחת לסחוס. העבודות מגוונות, על כל אחד מהרכיבים האלה בנפרד ועל שניהם יחד, והן בהחלט מספקות עדויות ליכולתם להאט את התקדמות המחלה.

 

"חשוב לזכור שמדובר במחלה שלמעשה אין לה שום תרופה אחרת, ורבים מאוד מהחולים אינם יכולים או מוכנים לעבור ניתוח. לכן ממצאי המחקרים בנוגע לשני המרכיבים חשובים. נכון אמנם שכאשר במפרק אין כבר סחוס והמבנה שלו השתנה, אין שום מרכיב שיכול לעזור ובמקרה כזה חייבים לנתח, אבל אם נוטלים את הרכיבים האלה בזמן, אפשר בהחלט לעכב ולהאט את התפתחות המחלה".

 

מנגד, בחודש אוגוסט השנה התפרסמו בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases תוצאות מחקר מעקב גדול של טיפול בתוספים במשך שנתיים שלא הראה שיפור משמעותי במצב במחלה, ובימים אלה נערכת מטא אנליזה נוספת

לקביעת היעילות המצטברת של התוספים לטיפול באוסטאוארטריטיס.

 

השורה התחתונה: כל עוד אין מסקנה חדשה, קיימת המלצה חיובית לשימוש בתוספים באינדיקציות המתאימות. רשויות הבריאות בעולם, כולל בישראל, אישרו בשנים האחרונות תרופות מרשם המבוססות על גלוקוזאמין סולפאט לטיפול באוסטאוארטריטיס, וארגונים כמו האגודה הבינלאומית לאוסטאוארטריטיס והארגון האירופי למניעת מחלות מפרקים ממליצים על השימוש בכונדרואיטין ובגלוקוזאמין כחלק מהטיפול במחלה.

 

המינונים שנבדקו במחקרים היו 800־1,200 מ"ג כונדרואיטין ליום ו־1,500 מ"ג גלוקוזאמין.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
אז מה אומרים המחקרים? מגה גלופלקס
צילום: תומריקו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים