רה"מ על חוק האברכים: הם בני עמנו, לא להתלהם
נתניהו חויב להשתתף בדיון על "בידוד ישראל בעולם" ואמר כי "אין נכונות אמיתית ברשות" להגיע להסכם. על התקציב לחרדים הסביר כי הוא וחבריו לממשלה "עושים בדיוק את מה שנעשה ב-30 השנים האחרונות". לבני: "אובמה חלש מסוכן לישראל"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, השתתף אחר-הצהריים (יום ד') בדיון מיוחד בכנסת, לאחר ש-40 ח"כים חתמו על בקשה לערוך דיון בנושא "העולם נגד ישראל - כיצד בודדה ממשלת נתניהו את ישראל בזירה הבינלאומית". לאחר חילופי דברים סוערים בין נציגי הממשלה לאנשי האופוזיציה, תמכו בהודעתו של נתניהו 51 חברי כנסת, אל מול 29 שהתנגדו לה.
במהלך נאומו, התייחס ראש הממשלה לסערה של השבועות האחרונים סביב "חוק האברכים" והכוונה להטיל מס על מלגות לימודים לסטודנטים. "השקענו 1.3 מיליארד שקלים במסגרת 7 מיליארד שקלים שאנו הולכים להשקיע בחמש השנים הבאות. זה יכול לחולל מהפכה אמיתית בהשכלה הגבוהה. בנושא האברכים, אנו עושים בדיוק את מה שנעשה ב-30 השנים האחרונות".
נתניהו במליאת הכנסת. ממשיך מסורת של 30 שנה (צילום: נועם מושקוביץ)
נתניהו הוסיף כי "אנשי הציבור החרדי הם בני עמנו. כך צריך להתייחס אליהם, ולא להתלהם. יש דבר אחד שאני מוסיף שלא היה: יש לעודד את הציבור הזה לצאת לעבודה. אני מדבר כאדם שיש לו רקורד בנושא הזה".
אחרי שחברי קדימה תקפו אותו, דיבר נתניהו על המשא-ומתן התקוע: "שלילת זכות קיומה של ישראל בוודאי לא מקדמת את ההתפייסות בין העמים ואת הרצון שלנו להביא להסדר שלום. אני מעוניין להיכנס לתהליך בלא תנאים מוקדמים ולהשלים אותו".
"אם העניין נכשל, הוא נכשל בגלל הרשות הפלסטינית בצורך לעקוף את המשא-ומתן הישיר ולעבור לתהליך בינלאומי עוקף, שבו יש מקהלה בינלאומית שאליה מצטרפים אנשים מתוך ישראל", אמר נתניהו. "זה קמפיין שאומר אל תבלבלו אותי עם העובדות - ישראל אשמה בכך וכך. אני חושב שיש צורך לאומי משותף לכולנו לשנות את התפיסה של הפלסטינים, ולהבהיר שיש צורך אמיתי למשא ומתן ישיר, כדי לראות אם יש כאן פרטנר אמיתי לשלום".
ראש הממשלה טען שהרשות עדיין לא בשלה לחתום על הסכם שלום: "האמת היא שאין נכונות אמיתית של הפלסטינים. יש להתעמק מול אותה תעמולה והסתה, אנו נאלצים להתייצב מול עצמנו ומול עמנו ולומר הנה מחיר ההסכם. אבל אנחנו עוד לא רואים את אותה הבשלה ברשות. כדי לדעת, אנו נצטרך להכנס לתהליך, ועל כך לא צריך להיות ויכוח ובוודאי לא הלקאה עצמית".
לבני: אובמה חלש טוב לישראל? השתגעתם?
אחרי שראש הממשלה סיים לדבר, עלתה לדוכן הנואמים יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני. היא המשיכה בקו התקיף שהיא מובילה בשבועות האחרונים נגד ממשלת נתניהו והעומד בראשה. "באופן סמלי, הדיון היום מתקיים עם היוודע תוצאות בחירות האמצע בארצות-הברית", אמרה לבני בפתח דבריה. נאומה נקטע בקריאות ביניים מצד ח"כ אופיר אקוניס מהליכוד, והיא השיבה לו: "בכל זאת נבחרתי על-ידי 750 אלף איש, ואת קולם אני אבטא גם אם יפריעו לי לעשות זאת".
באשר ליחסים הרעועים בין ממשלת לישראל לממשל אובמה, אמרה לבני: "מדינת ישראל הפכה להיות מדינה בהמתנה. בהתחלה היו פרשנויות על מה טוב לממשלה. כשאני רואה את כל הפרשנויות מהסוג של 'הספד של אובמה הוא טוב לנתניהו" אני שואלת את עצמי: השתגעתם? האם מישהו מעלה בדעתו שארצות-הברית חלשה או נשיא חלש שלה טובים לישראל? זו לא רק שטות, אלא סכנה לישראל".
ריבלין ונתניהו. "לא רואים הבשלה ברשות" (צילום: נועם מושקוביץ)
בהמשך, ביקרה לבני בחריפות את התנהלותה של הממשלה בתחום המדיני. "זה לא סוד שיש כאן מי שמקווה שלא יהיו לחצים או מעורבות אמריקנית במזרח-התיכון. מי שמבין שהאינטרס הלאומי הישראלי הוא להשיג הסדר, מבין שארצות-הברית חזקה היא נכס למדינת ישראל. זו אותה מדינה שיכולה לפעול משני צדי המשוואה, ולייצר לישראל לגיטימיות לפעולות ביטחוניות כשצריך".
על הקיפאון במגעים הישירים עם הפלסטינים, אמרה יו"ר קדימה כי "המשא-ומתן לא נכשל ואפשר להמשיך אותו תוך שמירה על העקרונות של מדינת ישראל. הוא קשה, הוא סבוך, אבל צריך להמשיך בו".
עוד לפני כן, תקף את נתניהו גם עמיתה של לבני למפלגה, ח"כ רוני בר-און מקדימה. "לפני שאתה יוצא לביקור בארצות-הברית מוטב שתשוב ותקרא את דבריו של תומס פרידמן, בכיר הפרשנים האמריקנים. אולי הפעם צליל הסכנה בדברים שכתובים שם, יישמע בהיר יותר. בסיבוב הראשון הוא קרא להנהגת השלטון - 'נהגים שתויים'. בסיבוב השני לפני שבוע הוא כבר טען שיש בקבינט משוגעים. שהמלים שכותב פרידמן יוצאות כנראה גם מפיהם של אותם אלה שמתייעצים איתו לאורך שנים יש רוחות רעות וקשות של שינוי ביחסים של ישראל וארה"ב וזה לא בגלל נשיא כזה או אחר".
בר-און הזכיר את דברי הנשיא שמעון פרס בפתיחת מושב הכנסת, אז הוא קרא להכרעה מדינית בהקדם. "האם אתה צריך תמרור אזהרה ברור יותר? אתה יודע, ראש הממשלה, שמעולם לא מאוחר לתקן. תקבל החלטה אמיצה, נחושה, בלתי מתפשרת ולך על זה. אנחנו נהיה שם עבורך ועבורנו".
ח"כ יוחנן פלסנר החרה-החזיק אחריו ואמר לנתניהו: "שנה ושמונה חודשים אתה מנהל את המדינה, איזה החלטה קיבלת חוץ מלהקים עוד ועדה ועוד ועדה ועוד ועדה. בריחה מקבלת אחריות זאת לא הנהגה, זאת ממשלה רופסת, ותרנית, חולמנית וחסרת אחריות".
נתניהו באולם המליאה. מותקף מכל הכיוונים (צילום: נועם מושקוביץ)
גם ח"כ זאב בוים (קדימה) תקף את ראש הממשלה ופירט שורה ארוכה של טעויות שביצעה לטענתו ממשלת נתניהו. הוא התמקד במיוחד במינויו של אביגדור ליברמן לשר החוץ, וציין: "מדיניותו הייתה שגויה, ועל תדמיתו בקרב מרבית אומות העולם היה ידוע מראש. הוא מקלקל את היחסים גם עם מדינות שהיה להן פוטנציאל רב, כמו צרפת ואחרות. שר כזה היה צריך לקבל אם לא פקס לאו"ם, אז שדר רדיו לנמל בנתב"ג על כך שהוא מפוטר".
המגיב הקבוע מטעם הליכוד, ח"כ אופיר אקוניס, ענה לקדימה. "האלצהיימר שלכם ממש מתקדם, החלטתם לתפוס טרמפ ציני ופוליטי על הסטודנטים בישראל", הוא אמר, ותהה "איך אין לכם בושה - לרמוז שישראל אשמה במשט המרמרה"?
עוד ביקש אקוניס להזכיר שבתקופת שלטון קדימה, ניתנו הקצבות גדולות לחרדים. "אני מבקש שהציבור יראה את הדבר הזה", אמר מקורבו של נתניהו, והניף שער של ידיעות אחרונות עם הכותרת 'לבני לש"ס: קבלו מיליארד שקל'. בתגובה, יו"ר הישיבה התורן הוריד אותו מעל הדוכן בסיוע מאבטחים, בנימוק שחרג מתקנון הכנסת. מאוחר יותר הוצא מהאולם גם ח"כ יואל חסון מקדימה, לאחר שתקף מילולית את ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו.
Read this article in English