שתף קטע נבחר

 

אדישות בחדר המורים: "הסכם חדש? לא מהפך"

ההסכם המסתמן בין המורים למשרד החינוך צפוי לשפר את השכר, אבל מורים טוענים כי רק רפורמה מקיפה, בעלות מיליארדי שקלים, תביא את הבשורה למערכת החינוך: "להחליט בין מטוסי חמקן במיליארדים לשעות הוראה"

בימים הקרובים צפוי להיחתם הסכם שכר חדש בין ארגון המורים למשרד החינוך, שיכלול שיפור בשכר וגמול על פעילויות נוספות, אבל בקרב המורים ניכרת בעיקר פסימיות. הם חוששים כי ההסכם החדש דווקא יפגע בהם ומפנים אצבע מאשימה כלפי משרד האוצר.

 

"אני לא ממש מאמינה שיגיעו למשהו משמעותי בדיונים הללו", אמרה ברכה, מורה ותיקה ממרכז הארץ, בשיחה עם ynet. "ייתכן שיביאו להעלאה של אחוזים בודדים, תמורת שעות, אבל זה לא ממש ישנה את התמונה ואת המצב, בו לצערי מורים רבים מוצאים עצמם מתלבטים בין המשך דרכנו כמורים לפרנסה בכבוד".

 

ברכה סבורה כי על מנת להביא לשינוי המיוחל, יש צורך במגעים ארוכים: "מה שלא עשו בשביתות ודיונים ארוכי טווח יגיע תוך מספר שבועות בודדים? קשה לי להאמין. בחדר המורים בשני המוסדות בהם אני מלמדת לא ממש דנים בנושא הזה, מורים לא מעורבים בכלל כי אף אחד לא ממש חושב שמגיע מהפך. יש לנו את הצרות שלנו, אנחנו הרי צריכים לדאוג לפרנסה".

 

גם רם כהן, מנהל תיכון עירוני א' לאמנויות בתל אביב, לא מצפה לבשורות. "השינוי יבוא רק בשעה שהאוצר וארגון המורים יסכימו על רפורמה משמעותית במערכת החינוך העל-יסודית, וזו תכלול לצד השכר, התייחסות להעסקת ופיטורי מורים, לתקציבים לתגבור תלמידים חלשים וחזקים, לשעות הוראה בכיתות, לתגמול רכזי מקצוע ועוד נושאים רבים".

 

כהן מסביר כי פיתרון מסוג זה דורש תהליך ארוך ואמיץ: "זה לא לדיון מהיר בוועדת כנסת, מדובר ברפורמה מקיפה בת מיליארדי שקלים, שהאוצר צרך להוביל, והציבור והממשלה צריכים להבין שהיא הכרחית על מנת לשפר את מצבנו לעומת שאר העולם".

 

"להעלות את השכר ב-30 אחוז" 

"הבעיה היא סדר העדיפויות של האוצר, שצריך להחליט האם הוא בוחר במטוסי חמקן במיליארדים או בשעות הוראה ועתיד תלמידי כיתות א'", הוסיף כהן. לגבי השכר הוא טוען כי אין להסתפק בתוספת שכר תמורת עוד שעות: "יש להעלות את השכר ב-30 אחוזים, גם בשעות שיתווספו. אחרת לא השגנו כלום".

 

אבל יש גם מי ששומר על אופטימיות. "עד עכשיו הצדדים אחזו נשק וחרבות, וכרגע ישנה אווירה אופטימית, אני מאמין שהאוצר ומשרד החינוך יתעשתו", אומר שרון סייג, מורה להיסטוריה בגימנסיה נבון בחולון ובתיכון רמות בבת ים, למרות הסתייגותו מיחסו של האוצר לאורך השנים: "אנחנו למודי אכזבות, אף פעם לא הבינו אותנו במשרד הזה, ותקפו אותנו על בסיס נתונים שקריים".

 

סייג מסביר כי כל הצדדים מבינים כי המצב הנוכחי לא יכול להימשך. "שנה בלי הסכם קיבוצי זה לא הגיוני, לא אתי, לא רציני ולמעשה מגוחך". לדבריו, המורים דווקא כן מחזיקים אצבעות להצלחת המשא ומתן, וגם הכפשות נגד יו"ר ארגון המורים רן ארז לא יועילו הפעם. "מנסים לפלג, אך כולם רוצים את זה הפעם".

 

"הפכנו לשומרים, אין זמן לשתות" 

עם זאת, סייג מביע חשש מפני רפורמה דוגמת "אופק חדש": "דובר בעבר על העלאה של 25-30 אחוזים

בשכר, תמורת תוספת שעות דומה. ב'אופק חדש' זה רחוק מאיזון כזה, שם הרעו להם את התנאים".

 

סייג טוען כי לצד העלאה בשכר, על מנת להחזיר את הכבוד למקצוע, חייב ההסכם לכלול תגמולים שונים, למשל על בדיקת מבחנים והתורנות בהפסקות: "הפכנו לשומרים שאפילו לשתות אין להם זמן".

 

"מתבדחים על חשבוני לא פעם, כשאני אומר שאני מורה, ושואלים מה עוד?", הוא מספר, "זה מבטא את המצב של המקצוע בארץ - הוא נתפס כמוזר, לא גברי ולא מפרנס. אם באמת רוצים לשנות, זו ההזדמנות. אנחנו כאן מאהבה למקצוע, אם יעשו את הצעד, זה יהיה הגלגל שיביא תועלת למורים, לתלמידים ולמדינה כולה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הבעיה היא סדר העדיפויות". רם כהן
שרון סייג. "כאן מאהבה למקצוע"
מומלצים