מהפך בצה"ל: יותר עריקים ממשתמטים
אחרי עשור, הביעו בצבא שביעות רצון מהירידה בהיקף ההשתמטות משירות. במבצע רחב היקף שנערך בימים אלה, איתרו שוטרים צבאיים עריק שהיה עם חברתו - עריקה גם היא
יותר אנשים אמנם מתגייסים לצבא כמתחייב בחוק, אבל מנסים להימלט ממנו במהלך השירות. לראשונה זה כמה שנים, ירד היקף המשתמטים מצה"ל כך שמספרם נמוך יותר מכמות העריקים. נתונים עדכניים של המשטרה הצבאית מצביעים על כך כי המהפך במאזן בין שתי הקבוצות התרחש בתחילת השנה, אחרי כעשור.
"המודעות בציבור הישראלי, האמירות הברורות של מפקדי צה"ל והפעילות שאנחנו עושים הביאו לירידה בהיקפי המשתמטים", אמר סגן-אלוף יורי ברונשטיין, ראש ענף שיטור ומבצעים במשטרה הצבאית.
"כך צריך להמשיך לעשות, בגלל הפן הערכי של המשימה".
בימים אלה, עורכת המשטרה הצבאית מבצע רחב היקף ללכידת עריקים ומשתמטים. סא"ל ברונשנטיין סיפר כי בתוך שלושה ימים נעצרו 260 חיילים, כ-100 מהם השתמטו משירות צבאי. "אנו פועלים כל הזמן במטרה להגיע לעריקים ולמשתמטים. לעיתים זה נעשה במבצעים ממוקדים יותר".
השינוי במספרים. "פועלים כל הזמן נגד המשתמטים"
עם זאת, הדגיש ברונשטיין כי בעיניי צה"ל, ישנו הבדל גדול בין עריקים לבין משתמטים. "שאיפתנו שהדין ימוצה עם כולם, אבל ללא ספק העלנו הילוך בכל הקשור למעצר משתמטים בשיטות ובדרכים שונות, וניתן לראות זאת גם בנתונים".
ואכן, בסוף 2007 דיווח צה"ל על 800 עריקים אל מול 1,900 משתמטים. שנה אחר כך שוב נטה היחס לטובת המשתמטים, שמספרם עמד אז על 2,000 בני אדם לעומת 900 עריקים. ב-2009 הייתה תמונת המצב דומה, ואילו כיום נרשמו 1,800 עריקים, 1,514 משתמטים.
ברונשטיין ייחס חלק מהסיבות לצמצום היקף ההשתמטות מצה"ל לביקורת הציבורית הנוקבת בחברה הישראלית נגד התופעה - שמצטרפת לפעולות והמבצעים לאיתור המשתמטים והבאתם לדין.
במבצע הנוכחי, נתפס אדם שמוגדר עריק כבר 11 שנים. במקרה אחר, הופתעו שוטרים צבאריים שהגיעו לביתו של עריק לגלות כי גם חברתו שהייתה באותה השעה במקום היא עריקה בעצמה. באירוע נוסף, ניסה חייל לחמוק מידי השוטרים וקפץ מחלון ביתו שבקומה השנייה. הוא נחת על גג מכוניתו של אביו, ולמרות המכה שספג המשיך במנוסה - עד שנתפס ונלקח לכלא הצבאי.