שתף קטע נבחר
 

ואתם הייתם מוכנים להתחתן ב-4 בנובמבר?

למרבה הצער, מדינת ישראל מכירה היטב ומכבדת ימי אבל. אין סיכוי שמי מאיתנו יקבל הזמנה לחתונה בערב יום השואה או הזיכרון. אבל מה לגבי התאריך הלועזי של רצח רבין?

יום החתונה נחשב לשיא בחייהם של זוגות רבים, לכן לא מעט מחשבה מושקעת בכל הקשור בו. בחגיגה הזו הכל חשוב, כולל התאריך. אם העניינים מתנהלים כסדרם, הכלה והחתן ייזכרו בו שוב ושוב בהמשך חייהם המשותפים ויחגגו בו את יום הנישואים שלהם כל שנה.

 

רק לפני שלושה שבועות געש עולם אולמות וגני האירועים בתאריך המיוחד 10.10.10. בחלקם התאריך שוריין שנה מראש, לעיתים במחיר גבוה יותר מהרגיל, והזמנות רבות נשלחו כשהתאריך הבינארי המיוחד מתנוסס עליהן בספרות גדולות ונוצצות.

 

כשם שישנם תאריכים נחשקים, קיימים מועדים אחרים, שרצויים פחות. למי שהמסורת חשובה לו החגים היהודיים לבדם מטילים הגבלות רבות, חלקן דתיות וחלקן תרבותיות, על 365 הימים בשנה מהם בוחר הזוג לציין את היום המאושר, כגון עשרת ימי תשובה, בהם לא נהוג להתחתן, וספירת העומר, במהלכה חל על כך איסור מוחלט.

 

הגורמים המשפיעים על בחירתם של הזוגות לא נעצרים כאן. למעשה, הדילמות רק מתחילות. בארצות הברית קיימת אי נעימות, בלשון המעטה, סביב ה-11 בספטמבר, שמעלה זיכרון כואב של מתקפת הטרור על מגדלי התאומים והפנטגון.

 

לפני כמה חודשים, כשהתארס שופט אמריקן איידול, סיימון קאוול, הנחשב למייצג הרוע המוחלט בתרבות הרייטינג האמריקנית, השמועות גרסו שהוא ובחירת ליבו, פליטה אפגנית בשם מזגן חוסייני, יינשאו ב-11 בספטמבר. התאריך חלף  בינתיים, אבל השמועה עוררה ביקורת רבה. אי אפשר לקבוע עכשיו אם השניים עדיין מאורסים מבחירתם הם, או בגלל השפעת דעת הקהל.

 

"יחסית לשנים הקודמות, התאריך נשכח"

למרבה הצער, מדינת ישראל מכירה היטב ומכבדת ימי אבל. אין סיכוי שמי מאיתנו יקבל הזמנה לחתונה בערב יום השואה או הזיכרון. התאריכים האלו שמצוינים תמיד בלוח השנה העברי, דורשים ומקבלים מהציבור החילוני בדיקה של מועדם גם בלוח השנה הלועזי, כדי לוודא שוב שלא נבחר תאריך שהנו בעצם מחוץ לתחום.

 

ישנו גם תאריך לועזי אחד שאינו יום אבל רשמי, אבל חקוק בתודעתם של רב האזרחים במדינה: 4 בנובמבר. יום הזיכרון הרשמי לרצח מצוין בי"ב בחשוון, אבל במקרה זה נראה שהתאריך הלועזי תפס, ואין אדם שעמד על דעתו באותו זמן ולא זוכר איפה היה ב-4 בנובמבר 1995. עם זאת, האם התאריך השתרש בתודעה של רובנו בתור יום אבל של ממש, או שמדובר באבל זמני שהולך ונשחק?

 

אלדד אהרוני, הבעלים של גלריית "לורנס" לאירועים ביפו העתיקה, אומר שבשנים האחרונות אין לתאריך השפעה מרובה על בחירתם של זוגות, והיום כן תתקיים חתונה בגלריה. הוא מציין שהמצב לא תמיד היה כך: "יחסית לשנים עברו, זה קצת נשכח. עכשיו אנשים באים יותר בגישה של בסדר, יאללה, ממשיכים".

 

באולמי "הנסיכה" בחיפה לא נרשמה כלל ירידה בביקוש: "אנחנו מלאים בכל תאריך, גם ב-4 בנובמבר" אומר המנכ"ל, יוסי טולדנו, "זה יוצא ביום חמישי, שהוא יום מבוקש. יש לנו שלוש חתונות בתאריך הזה השנה".

 

לעומתם, ליהי, מנהלת המכירות של "הקומה הרביעית" בתל-אביב, אומרת שאירועים עסקיים אמנם יתקיימו בלופט כרגיל היום, אבל חתונות ושמחות, אין. "'רצח רבין', 'רצח רבין', זה מה ששמעתי מכולם", היא אומרת. לדעתה הסיבה כמעט מובנת מאליה: "אני חושבת שזה פשוט תאריך שכבר נחקק לאנשים בזיכרון".

 

המסקנה היחידה אליה ניתן להגיע מכך היא שהזיכרון של כל אחד מאיתנו כנראה משפיע קצת אחרת. יש את אלו שנרתעים מעריכת חתונה ביום בעל משמעות טעונה, ואחרים שבוחרים להמשיך עם הפנים אל העתיד המשותף, ולהשאיר את העבר מאחור, אפילו לערב אחד, בו הם טוענים אותו במשמעות אישית מחודשת.

 

ומה דעתכם, האם הייתם פוסלים תאריך זה לחתונה?

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מה אנחנו זוכרים אחרי 15 שנה?
צילום: איי פי
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים