פרשת לוריאל: מי פורץ למערכות עיתונים בצרפת?
אלמונים פרצו השבוע למערכות העיתונים "לה-מונד" ו-"לה-פואה" וגנבו מחשבים ומסמכים הנוגעים לפרשה שבה מסובך הנשיא סרקוזי. כמה שבועות נפרצו גם משרדי אתר החדשות שחשף את הפרשה. לחץ על העיתונים בצרפת לחשוף המדליפים
"פרשת לוריאל" מסתבכת שוב: מערכות העיתונים הצרפתיים "לה מונד" ו-"לה-פואה" נפרצו השבוע באישון ליל ונגנבו מהם מסמכים הנוגעים לסיקור הפרשה, בה מסובך עד צוואר הנשיא, ניקולא סרקוזי. משולחנות העיתנאים נגנבו בין היתר שני מחשבים ניידים, כונן חיצוני וכמה מסמכים כתובים.
עם חשיפת דבר הפריצה, דיווח אתר החדשות Mediapart כי מספר שבועות קודם לכן ביקרו גם במשרדיו אורחים לא קרואים וגנבו שני מחשבים ניידים. המחשבים שנגנבו שייכים לדוברת האתר ולסגנה, שמשרדיהם נמצאים בסמוך לאלה של שני העיתונאים שחשפו את פרשת לוריאל לפני כחצי שנה.
עיתונאי Mediapart לא השאירו את מרבית החומרים הנוגעים לפרשה במקומות חשופים, ולמרות זאת התברר שהקלטה מפלילה שבוצעה בביתה של ליליאן בטאנקור, בעלת ענקית הקוסמטיקה והאשה העשירה בצרפת, נעלמה גם היא.
במאמר המערכת כתבו מנהלי Mediapart כי כבר למחרת הפריצה הגישו תלונה במשטרה, אך החליטו שלא לפרסם את הדבר כיוון שקיימת אפשרות שמדובר ב"פורץ תמים". ואולם, לדברי מנהלי Mediapart, לאחר שנודע להם על הפריצות לשני העיתונים האחרים - לא יכלו עוד לשתוק. "המשותף לשלושתנו הוא פרסומם של תחקירים המעוררים מורת רוח רבה במסדרונות השלטון," נכתב במאמר.
תחילתה של פרשת לוריאל בתחקיר שעסק באפשרות שליליאן בטנקור תומרנה להעביר מתנות בשווי כולל של מיליארד אירו לידידה, צלם האופנה פרנסואה-מארי בנייה. הפרשה התגלגלה לבית המשפט, שם התייצבה הבת, פרנסואה בטאנקור-מאייר, מול אמה וטענה כי הנכסים הועברו תוך פגיעה בזכויותיה כיורשת. בנוסף, הועלו נגד בטאנקור האם טענות להעלמות מס בהיקף של עשרות מיליוני אירו. בנייה, אגב, נושל לבסוף מירושת המיליונים.
לפרשה נלוו כמה הסתעפויות פוליטיות, אחת מהן נוגעת לכך שבטאנקור תרמה לכאורה יותר מ-150 אלף אירו לקמפיין הבחירות של סרקוזי ב-2007 - הרבה מעבר למותר בחוק. התרומה נעשתה בהיחבא, באמצעות שליחים מטעם מפלגתו של סרקוזי, שאספו באופן קבוע את המזומנים במעטפות מאחוזתה של בטאנקור. בחודש יולי התייצב סרקוזי לראיון טלוויזיוני מקיף על הפרשה, ובו דחה לחלוטין את החשדות נגדו ואמר כי מדובר "בספקולציות והכפשות".
מאז החשיפה, מנהלת משטרת צרפת חקירה איטית בניסיון לעשות סדר בנפתולי הפרשה.
במקביל, מנהלים באי כוחה של בטאנקור מצד אחד, וגורמים בממשל הצרפתי מאידך, מסעות השמצה נגד התנהלות התקשורת בפרשה. הפריצה למערכות העיתונים מהווה עליית מדרגה מצד אלה המבקשים לחשוף את זהותם של המדליפים בפרשה - דבר לו העיתונים מתנגדים נחרצות.
באורח אירוני למדי, היתה זו ממשלת סרקוזי שקיבעה בינואר השנה בחוק, את זכותם של עיתונאים שלא לפרסם את זהות מקורותיהם. שרת המשפטים, מישל אליו-מארי, שלחה השבוע מסר מאיים לתקשורת ואמרה בראיון לתחנת הרדיו "פראנס אינטר" כי מכיוון שהחוק חדש ועדיין לא יושם, הוא עשוי "להתפרש בדרכים שונות ומגוונות".