לאכול חם ולרזות: אוכל לא משמין לרגעים קרירים
יוגורט בבוקר, סלט בצהריים, גבינה לבנה בערב - לא מספיק מבאס שאתם בדיאטה, צריך גם לאכול אוכל קר? מוסף "זמנים מודרניים" של "ידיעות אחרונות" מגיש הצעות משביעות למנות שמחממות את הלב, שורפות את הלשון ולא מצריכות ריצה למכון
סלט ירוק, יוגורט ולחם קל – הדיאטה הסטנדרטית מוגשת בדרך כלל כשהיא קרה, למגינת ליבם של חובבי המזון החם, במיוחד בחורף. אבל הדיאטניות אומרות שאפשר גם אחרת: דיאטה שכולה חום.
לא רק שאפשר לאכול חם ולרזות – לאוכל החם יש אפילו יתרונות ברורים בסיוע לתהליך ההרזיה" .למעשה, יותר נכון לעשות דיאטה עם אוכל חם," אומרת מריאנה אורבך, דיאטנית בכירה בשירותי בריאות כללית, "כי באופן טבעי הוא משביע יותר. הוא מגיע לרוב בנפח גדול יותר, מתבשל בנוזלים, אוכלים אותו לאט יותר והוא תורם לתחושת המלאות. הוא ממש לא חייב להיות משמין יותר, מה גם שלרוב אוכלים ממנו פחות, כי הוא כזה משביע."
יש לא מעט אנשים שמעדיפים לאכול אוכל חם – בכל מצב. "אלה שמתעקשים על אוכל חם הם לרוב לא השמנים," טוענת אורבך. "באוכל החם יש משהו מאוד טוב ונכון. מדובר באוכל נחמה, שתומך מאוד בירידה במשקל. ההעדפה למזון כזה מושפעת משלל גורמים, ביניהם קצב חילוף החומרים ואפילו זיכרונות ילדות. חום הוא רפלקס מותנה למשהו.
"גם ההשפעה האנרגטית של מזון חם שונה. לפי הרפואה הסינית, מזונות בעלי אנרגיה מחממת מחזקים את הגוף. לכן, למשל, מומלץ לדבוק בירקות כמו בטטה ובצל ולאכול ירקות כשהם מבושלים, מוקפצים או במרק, לבשל את הפירות, להרבות באכילת קטניות ולהשתמש בתבלינים כמו קינמון, ג'ינג'ר ופלפל שחור."
מאכלים חמים אינם רק צלחת חמין עתירת שומן וקלוריות. מרקי ירקות וחליטות צמחים חמות הם רק שתי דוגמאות לנשנושים חמימים, מזינים ודלי-קלוריות. "לכל דבר יש תחליף," אומרת הדיאטנית מירב מור-אופיר, יועצת מדעית למועצת הצמחים. "מרקים או ירקות מוקפצים קלות עם מעט שמן יכולים להחליף את הסלטים ולספק גם נפח וגם ערכים תזונתיים חיוניים."
אורבך ומור-אופיר מציעות לחובבי המזון החם להוסיף מיץ לימון סחוט טרי לכל תבשיל ומאכל כדי להגביר את צריכת ויטמין C (שהרי הם לא אוכלים פירות הדר קרים) ולהתרגל לאכילת ירקות מבושלים, מחוממים או מוקפצים בכל ארוחה. את הירקות כדאי להוסיף לתבשילים כעשר דקות לפני תום הבישול, כך שלא יתרככו מדי ויהיו משביעים ואיכותיים יותר תזונתית. את השמן (רצוי שמן זית, כפית למנה) מוסיפים בסוף הבישול לשימור הטעם והוויטמינים.
סלט מוקפץ על מצע ירוק: 185 קלוריות למנה
מה צריך (לחמש מנות):
- סלרי, מופרד לעלים ולגבעולים
- 1 ראש שומר
- 6 גזרים
- 1 פלפל חריף
- 3 שיני שום
- 1 צרור כוסברה
- 2 צרורות עירית
- 2 כפות שמן קנולה
- 3 כפות רוטב סויה
- 1 ו1/2- כפות סוכר חום
- 1 ראש חסה צבעונית
- עלי רוקט
- 50 גרם אגוזי מלך שבורים לא קלויים
כך עושים: חותכים את גבעולי הסלרי, השומר, הגזרים והפלפל החריף לרצועות דקות. בקערה נפרדת כותשים את השום וקוצצים גס את הכוסברה, העירית ועלי הסלרי. מחממים במחבת את השמן ומוסיפים את הסלרי, הגזרים, הפלפל והשומר. מוסיפים את עשבי התיבול, רוטב הסויה והסוכר ומערבבים. מתקנים תיבול אם צריך. מניחים על צלחת מעוטרת בעלי החסה והרוקט, זורים את האגוזים ומגישים חם מיד.
תפוח עץ אפוי: 80 קלוריות למנה
מה צריך (למנה אחת:(
- תפוח ירוק מגולען
- 1/2 כפית קינמון
- 2 טיפות תמצית וניל
- 3 חצאי אגוז מלך קצוצים
כך עושים: מערבבים את הקינמון עם הווניל והאגוזים וזורים מעל התפוח. אופים כ10- דקות ב190- מעלות. 346 קלוריות למנה.
תפוח עץ אפוי. מעט קלוריות שמחממות את הגוף (צילום: index open)
דייסת בוקר מדגן מלא
מה צריך (למנה אחת):
- 4 כפות סולת או שיבולת שועל (קוואקר)
- 1 כוס חלב
- 1 כף ממרח שקדים ללא סוכר
- 1 כף צימוקים
- 1 כף תאנים יבשות קצוצות
- קורט קינמון
- 1 כפית דבש (או ממתיק מלאכותי)
כך עושים: מרתיחים בסיר את הסולת או שיבולת השועל עם החלב תוך כדי ערבוב. מסירים מהאש ומוסיפים את שאר החומרים. מערבבים היטב ואוכלים חם.
מתכונים: צוות השירות הדיאטטי של שירותי בריאות כללית במחוז שרון–שומרון; ד"ר רלי אבל, דיאטנית, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז מרכז; מועצת הצמחים