שתף קטע נבחר

חשד: תרופה ישראלית קשורה במותם של 2 חולים

כבר לפני מספר חודשים קיבל משרד הבריאות דיווח ששני חולים שנטלו את התרופה "אומריגם" נפטרו. בדיקה נוספת של המשרד העלתה כי 21 חולים נוספים סבלו מקרישיות יתר לאחר נטילת התרופה. אולם רק היום, כשנחשפה הפרשה בתקשורת, החליטו במשרד הבריאות להוריד את התרופה מהמדף

משרד הבריאות לא דיווח לציבור על סכנה בתרופה הניתנת לחולים במחלות אוטואימוניות ולא פירסם את ההודעה על איסור השימוש בתרופה, למרות שהמשרד היה מעורב בהחלטה. התרופה שנאסרה לשימוש נקראת "אומריגם" וניתנת בעירוי דרך הווריד, לפי החשד היא קשורה למותם של שני חולים. רק הבוקר, לאחר הפרסום ב"הארץ" על הסכנה שבשימוש בתרופה מפרסם משרד הבריאות אזהרה לציבור.

 

לפני מספר חודשים דווח למשרד הבריאות על מותם של שני חולים סמוך לשימוש בתרופה. למרות שלא היתה ודאות שמותם קשור לשימוש בתרופה נערכה בדיקה ובמסגרתה התברר כי עוד 21 חולים נוספים סבלו מקרישיות יתר. קרישיות יתר היא אחת מתופעות הלוואי של שימוש בתרופה אומריגם ובתרופות נוספות מסוגה, בשכיחות של 3-5%.

 

התרופה אומריגם מיוצרת על ידי חברה ישראלית בשם אומריקס ומיועדת לחולים במחלות אוטואימוניות. התרופה מורכבת מנוגדנים המופקים מנוזל הדם, המכונים אימונוגלובולינים. בחברת אומריקס מופקים אימונוגלובולינים מנוזל דם שמקורו במנות דם הנאספות במד"א לשימוש בישראל, וכן מנוזל דם המיובא מארצות-הברית להפקת מוצרים המיוצאים לחו"ל. האימונוגלובולינים ניתנים בעירוי ומשמשים לטיפול בחולים עם כשל של המערכת החיסונית. התכשיר ניתן לחולים ללא מערכת חיסונית שזקוקים לעירוי רציף של אימונוגלובולינים, בהם "ילדי בועה", הנולדים עם ליקוי גנטי. כמו כן, ניתן הטיפול גם לסובלים ממחלות אוטואימוניות, כמו זאבת (לופוס).

 

ממשרד הבריאות נמסר: "סיבת הפטירה יכולה לנבוע גם ממחלתם הקשה של החולים. החברה החליטה להפסיק את השימוש בתרופה. לתכשיר יש חלופות לחולים הזקוקים לטיפול דחוף. חולים המטופלים בתרופה נדרשים להתייעץ עם הרופא המטפל או עם בית החולים שבמסגרתו ניתן הטיפול".

 

פרופ' אילת שנער מנהלת בנק הדם של מד"א מסבירה כי התרופה מכילה נוגדנים, שנקראים אימונו-גלובולינים, שמופקים מפלסמת הדם. "מדובר בנוגדנים שאדם מפתח לדברים אליהם הוא נחשף במהלך חייו. והתרופה ניתנת לחולים שיש להם מחסור באימונוגלובולינים, אם בגלל דיכוי של מערכת החיסון או מסיבות מולדות. למחלות אוטואימוניות כמו זאבת ומחלות מפרקים, שבהן יש שיבוש במערכת החיסונית של החולה התרופה ניתנת כטיפול".

 

חברת אומריקס משתמשת בפלסמה שהיא רוכשת מבנק הדם של מדא וממקורות בחו"ל. פרופ' שנער העריכה שהבעיה היא בתהליך הייצור: "הבעיה היא לא בפסלמה אלא בתהליך היצור של החברה. צריך לבדוק האם הם שינו משהו בתהליך הייצור. כשנותנים פלסמה לחולה אין תופעה של קרישיות יתר. להפך, פלסמה ניתנת לאנשים שיש להם בעיה בקרישה. זה לא 'חומר הגלם' זו בעיה בייצור. לחולים אין סיבה לחשוש לקבל בבתי חולים דם או פלסמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אומריגם. למה לא ירדה מהמדפים?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים